Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Přísný a věčně nespokojený bručoun dostane poukaz na letní rekreaci ROH. Nejprve ho odmítne, ale nakonec se přece jen rozhodne poukazu využít a strávit čtrnáct dnů v odborářské zotavovně Jezerka spolu s dalšími zasloužilými pracovníky. Děj úsměvného příběhu, kde se vše točí nejen kolem Andělovy nechuti ke všem a všemu, zejména pak k jakýmkoli společenským zábavám rekreantů, ale také rekonstrukce dětské školky, do níž se rekreanti tajně pustí, aby pomohli zoufalé paní učitelce a dětičkám bez střechy nad hlavou, jistě není třeba blíže představovat. Vždyť podle výsledků ankety Hrdina filmového úsměvu se revizor Anděl v podání Jaroslava Marvana stal nejoblíbenější a neúspěšnější postavou v historii české filmové komedie. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (379)

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Komunistická komedie plná budovatelského optimismu a nadšení. I přesto má svůj zábavný půvab. Odborářská rekreace. Je otázka, na kolik to byla rekreace pro nejlepší pracovníky a na kolik pro vyvolené. Ovšem byla potřeba ukázky všech vymožeností společnosti pro důležitý pracující lid, základní pilíř komunistického zřízení. Bručoun a revizor pražských dopravních podniků Gustav Anděl (skvělý Jaroslav Marvan) dokáže svou životní rozmrzelostí a postupným prozřením stále pobavit. Důstojným protějškem mu je laskavý truhlář a cellista Bohouš Vyhlídka (dobrý Josef Kemr). Odborářská rekreace dokáže zázraky. Napravovat manželství v krizi, jako u manželů Pavlátových (Vladimír Ráž a Jana Dítětová). Či dávat dohromady nesezdané páry. Horník Štefan (František Dibarbora) potkává svojí řidičku Marienku (Stanislava Seimlová). A aktivní blbec Mašek (Josef Pehr) svojí učitelku (Alena Vránová). Z dalších rolí: kulturní referentka (Běla Jurdová), důležitý Herzán (Vladimír Řepa), elektrikář Jeřábek (Josef Hlinomaz), a jízlivá Pichlová (Růžena Šlemrová). Mám slabost pro Krkonoše a Podkrkonoší zalité sluncem. Vyvolává to ve mě nostalgické vzpomínky na bezstarostné mládí. Mám slabost pro Marvana. A i přes svůj zjevný agitační formát, mě opakovaně dokáže tento film pobavit. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

I agitace může být zábavná, pokud ji podpírají alespoň trochu zajímavé a především skvěle zahrané postavy. Gustav Anděl je zkrátka takový náš Ludovic Cruchot a Jaroslav Marvan v něm našel jednu ze svých právem nezapomenutelných rolí. Tajná rekonstrukce školky je samozřejmě pekelná, ale co se s tím dá dělat? Jedině se smát. "Ležíte tady jako v hrobě." - "Tak mě nechte odpočívat v pokoji." ()

Reklama

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

A tak to já mám tento film rád. Na rozdíl od většiny uživatelů nějaká ta propaganda nevadí (a to nikdo z naší rodiny nikdy ve straně nebyl). Já se u filmu hlavně bavil a to díky skvělým hereckým výkonům Jaroslava Marvana a Josefa Kemra. Marvan coby nabroušený a zpočátku nespolečenský Anděl svou roli zvládl dobře – ostatně s revizory nikdy není moc prdel…Objeví se tu řada solidních hlášek, humorných situací i nějaké ty emoce… ()

ScreamJay 

všechny recenze uživatele

Tohle je ukázka soudružské snahy natočit vtipný film, který by všem divákům ukázal, jak záslužné je žít pod vlajkou strany. Všichni si tykají v erbu hesla všechno pro všechny a všichni pro všechny. Soudruzi ve slušivých trenkoplavkách pobíhají kolem radioaktivního Hamerského jezera a v soudružské výpomoci si odskočí postavit dům pro socialistickou mládež. Ale stejně vám řeknu, že tyhle závodní rekreace asi musela být prča a jak vidmo soudruzi pracovali na 200% volno nevolno. Snažím se ukázat jak absurdní byla ta politická propaganda šroubovaná do morku kostí valné většiny filmů. S odstupem času se tomu už naše mladší generace může jen usmát, ovšem když se na tu linku politické propagandy zaměříte, pak i ten jemný náznak humoru v jinak docela nevtipné komedii zcela ztratíte. Ty dvě hvězdičky jsou asi hlavně především za Jaroslava Marvana, který opět ztvárnil celkem charakterní roli. Druhý díl, který se podobným mínusům blíží rovnakým dílem byl alespoň trochu vtipný, ale tohle... ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

No to čumim, jak se dá taky trávit dovolená. Abych pravdu řek, tak při některejch scénách jsem se docela pobavil. Třeba ve chvíli, kdy si jeden soudruh začal nadšeně vyhrnovat rukávy a s úsměvem prohlásil něco ve smyslu, že "Práce se najde pro všechny.", jsem se málem pochcal smíchy. A podobnejch momentů tam bylo mnohem víc. Dneska je to sice prdel, ale tenkrát by ve mně zhlédnutí týhle sračky asi vyvolalo myšlenky na sebevraždu. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (41)

  • Skupina mladých osvetlovačiek splnila záväzok, že všetky aj zariaďovacie práce si budú robiť sami. Bolo to prvýkrát v československom filme, kedy osvetlovačky pracovali v exteriéroch úplne samostatne, bez odborného vedenia. (Zdroj: instinkt.tyden.cz) (Raccoon.city)
  • Natáčanie plánovaného tretieho voľného pokračovania Andel u moře sa malo uskutočniť v bývalej Juhoslávii. Nevie sa, či jeho nerealizovanie bolo spôsobené tým, že Juhoslávia sa časom odklonila od Sovietskeho zväzu a tým by už natáčanie nebolo realizované v spriatelenej krajine, alebo to tým, že bolo len tajným prianím režiséra a nemalo reálny podklad. (dyfur)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno