Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Přísný a věčně nespokojený bručoun dostane poukaz na letní rekreaci ROH. Nejprve ho odmítne, ale nakonec se přece jen rozhodne poukazu využít a strávit čtrnáct dnů v odborářské zotavovně Jezerka spolu s dalšími zasloužilými pracovníky. Děj úsměvného příběhu, kde se vše točí nejen kolem Andělovy nechuti ke všem a všemu, zejména pak k jakýmkoli společenským zábavám rekreantů, ale také rekonstrukce dětské školky, do níž se rekreanti tajně pustí, aby pomohli zoufalé paní učitelce a dětičkám bez střechy nad hlavou, jistě není třeba blíže představovat. Vždyť podle výsledků ankety Hrdina filmového úsměvu se revizor Anděl v podání Jaroslava Marvana stal nejoblíbenější a neúspěšnější postavou v historii české filmové komedie. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (379)

Jigy 

všechny recenze uživatele

Když jsem byl mladší, měl jsem tento film rád. Byl plný pohody a ideálních mezilidských vztahů. Všichni si pomáhali, táhli za jeden provaz a byli na sebe hodní. Dnes, když se na Anděla podívám, tak vidim šílenou propagandu, která ve světle událostí z 50. let bolí. Jeniné co potěší je úžasný Jaroslav Marvan, jehož role touto tendencí není příliš dotčená. Ale jinak při pohledu na tento komunistický idealismus se mi otevírá kudla v kapse. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Až vyrostu, tak se provdám za Františka Dibarboru :) A lituji, že na hory už nejel. Báječná rozjuchaná komedie s hláškami, které usadí každého. Herecky tu prosvítají ještě hvězdy z doby minulé, tedy zejména výřečná Šlemrová, leč i mezi mladými si člověk najde (kutil Josef Pehr) a frfňající Gustav Anděl, to je milouš každým coulem. Jen si začínám myslet, že pokud vyjel tento výkvět ČSR na dovolenou, tak během jejich pobytu musela republika přestat fungovat, protože lepší pracanty aby člověk pohledal. ()

Reklama

lennyd 

všechny recenze uživatele

Gustav Anděl (Jaroslav Marvan) si po letech výtečné práce revizora, stejně jako spousta dalších, užívá zasloužené dovolené v zotavovně Jezerka. Jeho nechuť k jakékoliv organizované taškařici - a vůbec všemu, co lze na správné dovolené provozovat, vzbuzuje v ostatních rekreantech salvy smíchu. Ale i on není k prostředí úplně imunní, a když se rekreanti pustí do opravy místní školky, je už Anděl také jedním z nich... Jelikož venku není po sněhu ani zmíňka, chtěl jsem si pustit nějaký ten vánočně-zimní film. Ale ruka sáhla vedle, a místo Anděla na horách jsem si pustil Anděla na letní dovolené. Co už, tento film mám docela rád, tak proč ne. Je to sice z 90% komunistická agitka = už úvodní "sborová" píseň napovídá, o jakým styl filmu jde, ale setsakra dobře se na něj dívá (a kdo někdy podobnou dovolenou zažil, musí uznat, že ne vše co zde před revolucí bylo, bylo úplně špatné). A i kdyby z důvodu této agitace chtěl člověk film úplně odepsat, tak nemůže, protože je zde výborný Jaroslav Marvan (aka Starý bručoun), a spousta dalších (např. Kemrův Vyhlídka)... ()

sud 

všechny recenze uživatele

Film je natočen v době, kdy byl v Československu u moci Klement Gottwald, tudíž v době toho nejzarytějšího komunismu. Agitka (ať silná či slabá) se vetřela snad do každého filmu. "Dovolená s Andělem" je natočená přesně v tom duchu, avšak není to pouhopouhý propagandistický šrot. Je to oddechová zábava, dnes sice přijdou vtipné i věci, které v době natočení nepřišly (a ani možná přijít nesměly), s perfektním Jaroslavem Marvanem v hlavní roli. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

V devadesátých letech jsem coby nedospělý demokrat, co sežral všechnu moudrost světa, tento film zatracoval jako propagandu nastupujícího komunismu, ale snad jsem od té doby trochu vyrostl a zmoudřel. Je to pohádka o světě, který takhle nevypadal, ale to byly prvorepublikové společenské romance hemžící se šlechetnými milionáři, uznalými továrníky a počestnými chudými děvčaty také. Tady se to hemží pracovitými truhláři, zedníky či elektrikáři, kteří dělají dobré dílo, když dětem opraví útulek. No a co, vždyť je to stejně hezké, nemluvě o tom, že herecké obsazení je té nejvyšší kvality (i když některé dámy, když nahazují omítku, očividně drží lžíci poprvé v životě :) ). ()

Galerie (11)

Zajímavosti (41)

  • Jaroslav Marvan roli nejdřív odmítl, aniž dočetl scénář. Nelíbilo se mu, že každý předem ví, co jeho postava bude dělat, že se mu nedává předloha, jenom jedno z mnoha přestrojení. Ustoupil až když mu Bořivoj Zeman tvrdil, že s jeho postavou bude natočen filmový seriál (bylo to jen režisérovo tajné přání). (cariada)
  • Veľký dom rekreácie ROH v Jevanoch, filmármi nazvaný Jezerka, sa v skutočnosti volal Moskva. (Zdroj: instinkt.tyden.cz) (Raccoon.city)
  • Gustav Anděl (Jaroslav Marvan) v jedné ze scén říká, že mu žena poslala kotlety. Přitom však nemá svatební prsten, který se v pokračování Anděl na horách (1955) už objevuje. (stenrik)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno