Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Přísný a věčně nespokojený bručoun dostane poukaz na letní rekreaci ROH. Nejprve ho odmítne, ale nakonec se přece jen rozhodne poukazu využít a strávit čtrnáct dnů v odborářské zotavovně Jezerka spolu s dalšími zasloužilými pracovníky. Děj úsměvného příběhu, kde se vše točí nejen kolem Andělovy nechuti ke všem a všemu, zejména pak k jakýmkoli společenským zábavám rekreantů, ale také rekonstrukce dětské školky, do níž se rekreanti tajně pustí, aby pomohli zoufalé paní učitelce a dětičkám bez střechy nad hlavou, jistě není třeba blíže představovat. Vždyť podle výsledků ankety Hrdina filmového úsměvu se revizor Anděl v podání Jaroslava Marvana stal nejoblíbenější a neúspěšnější postavou v historii české filmové komedie. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (379)

Praxis 

všechny recenze uživatele

No komunisti,soudruzi a soudružky, propaganda a agitace z toho čiší na sto honů, ale díky panu herci Jaroslavu Marvanovi v tom můžeme také najít i milou úsměvnou komedii, která vůbec není špatná. Některé hlášky - nehlášky se dají zapsat snad velkým písmem: "Ženská co to děláte?" " Nejsem ženská, jsem předsedkyně okresního výboru":) a takhle bych mohl pokračovat do nekonečna... ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Až vyrostu, tak se provdám za Františka Dibarboru :) A lituji, že na hory už nejel. Báječná rozjuchaná komedie s hláškami, které usadí každého. Herecky tu prosvítají ještě hvězdy z doby minulé, tedy zejména výřečná Šlemrová, leč i mezi mladými si člověk najde (kutil Josef Pehr) a frfňající Gustav Anděl, to je milouš každým coulem. Jen si začínám myslet, že pokud vyjel tento výkvět ČSR na dovolenou, tak během jejich pobytu musela republika přestat fungovat, protože lepší pracanty aby člověk pohledal. ()

Reklama

ScreamJay 

všechny recenze uživatele

Tohle je ukázka soudružské snahy natočit vtipný film, který by všem divákům ukázal, jak záslužné je žít pod vlajkou strany. Všichni si tykají v erbu hesla všechno pro všechny a všichni pro všechny. Soudruzi ve slušivých trenkoplavkách pobíhají kolem radioaktivního Hamerského jezera a v soudružské výpomoci si odskočí postavit dům pro socialistickou mládež. Ale stejně vám řeknu, že tyhle závodní rekreace asi musela být prča a jak vidmo soudruzi pracovali na 200% volno nevolno. Snažím se ukázat jak absurdní byla ta politická propaganda šroubovaná do morku kostí valné většiny filmů. S odstupem času se tomu už naše mladší generace může jen usmát, ovšem když se na tu linku politické propagandy zaměříte, pak i ten jemný náznak humoru v jinak docela nevtipné komedii zcela ztratíte. Ty dvě hvězdičky jsou asi hlavně především za Jaroslava Marvana, který opět ztvárnil celkem charakterní roli. Druhý díl, který se podobným mínusům blíží rovnakým dílem byl alespoň trochu vtipný, ale tohle... ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

To je dovča, co? Pěkně všichni pohromadě - koupat, jíst, zpívat budovatelské songy a neustále chválit, jak se skvěle žije... Jen starému mručounovi Andělovi chvíli trvá, než se s kolektivem sžije. Zvrácenost komunistické vlády se v tomhle filmu projevuje v mnoha detailech i v celkovém vyznění. Z všeprostupujícího budovatelského nadšení a kolektivismu se mi v některých momentech chtělo blít. Na Marvanův (...Kemrův, atd....) herecký výkon kašlu - tenhle film je agitka zabalená do komediálního hávu. Poznámka a historický exkurz: aby si mladší ročníky mohly zařadit věci do souvislostí - v roce 1952 byl ještě prezidentem Gottwald a nepřátelé státu se věšeli. Druhá věc je, že dělnické rekreace v Čechách kupodivu nezavedli komunisti, ale říský protektor Heydrich. Toho ovšem rekreanti nezmínili :-)) ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Pomoooooooooc tohle mě málem zabilo. Nejvtipnější to bylo v momentech, kdy to vlastně vůbec není myšleno jako vtip. Posuďte sami : "Ženská co to děláte?" " Nejsem ženská, jsem předsedkyně okresního výboru". " Teď všichni pracujeme v jedný báni----- následuje obrovský aplaus všech rekreantů". " Jste na dovolené tak se všichni máte jít kolektivně koupat ". No to fakt nejde, hláška stíhá hlášku . Pan Marvan a pan Kemr herecky nepropadli v žádném případě a když vyhodím agitku s filmu tak ta malinká zbylá část byla zábávná. Kdo je vyznavač hesla : komunisti sice vraždili, ale zase byli zadarmo rekreace, klidně může přihodit další 3 hvězdy. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (41)

  • Veľký dom rekreácie ROH v Jevanoch, filmármi nazvaný Jezerka, sa v skutočnosti volal Moskva. (Zdroj: instinkt.tyden.cz) (Raccoon.city)
  • Elektrotechnik Jeřábek (Josef Hlinomaz) povedal, že pracuje v Kolínskej Elektre. Kolínska Elektra bol zastaralý názov závodu Tesla Kolín, kde sa vyrábali rádioprijímače. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama