Reklama

Reklama

Pracovnice IT oddělení trpící agorafobií najde nahrávku násilného trestného činu a nahlásí ji svým nadřízeným. Uvědomuje si však, že bude muset opustit svůj byt, aby mohl být zločin vyšetřen. (HBO Max)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (140)

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Hitchcockovský motiv připomínající svou strukturou především „Okno do dvora“ (1954), je impozantní nejen svou atmosférou v budování napětí a tajemna, ale hlavně skromným a nikam nespěchajícím dějovým vývojem. Právě tím se udržuje napětí a daří se. Agorafobie hlavní postavy Angely dává o sobě vědět už u ní doma, ale především se vyobrazuje venku a pocovidová atmosféra už působí jen jako doplněk. I když je fakt, že pocit izolace a její dopad, zejména v oblasti všeobecné úzkosti, je vyobrazen naprosto reálně. A právě tím je hodně zajímavý charakter Angely a to po psychologické stránce. Vlivem covidové pandemie je uvězněna doma a neochvějně ji paralyzuje už jenom vůle projít dveřmi. Proto doma také pracuje a to analyzováním nahrávek softwaru KIMI, což je ovládací systém tzv. chytré domácnosti, ve kterém manuálně zdokonaluje příkazy. A právě tady vše začne. Po dějové stránce se sice jedná o hodně jednoduchou záležitost, ale jako sonda do dnešního světa vcelku impozantní ve své výpovědi. Svět kolem nás takový, jaký je. Například už ten fakt, že ani tady není sběr dat žádný problém. Každopádně se námětem vyjadřuje zranitelnost a houževnatost a to se stejným přesvědčením. Angelina počáteční křehkost se později stane motivací a hlavně silou. Technologický průmysl se svými zákeřnými aspekty je jen opatrně naznačen, ale i tak z toho lze vyvodit mnohé. Je to film, který v jádru věci poukazuje na víc, než si dokážeme uvědomit, čímž je svým způsobem i moralizačně varující. Každopádně tu máme další filmový počin o struktuře kapitalismu a lidech snažící se proti nežádoucímu vlivu bojovat. Je to i přes svou jednoduchost film, u kterého je třeba vše dobře vnímat a zároveň u toho přemýšlet. ()

radekgfx 

všechny recenze uživatele

Soderberghovský pokus o dekonstrukci genia loci doby a snad i o mnohovrstevnatou, expresivní sondu všeho filmového i nefilmového. KIMI je komplexný, inteligentný thriller odohrávajúci sa vo svete po pandémií Covid-19.“ Ano, thriller se odehrává ve světě po pandemii COVID-19. Bylo by fajn, kdyby se tvůrci kontemporálních filmů přestali schovávat za umělými, metafyzickými dekoracemi typu postarší muž s RGB klávesnicí, prvoplánově předstírající rychlé psaní, zatímco je z gauče pozorován jeho snad ještě starším rodinným příslušníkem. A ty, diváku, hádej, co je úmyslná satira, co je naše nekompetence a co vzniklo z nedostatku financí. Pokud se ti scéna zdá nedotažená, byl to náš úmyslný komentář. Ta nejvíce vznešená interpretace je vždy ta správná. Titul nejvíc cool modré techno-hlavy ale stále drží Linda Hardy a já si jdu znovu pustit nedoceněného Mannova Hackera (2015). ()

Reklama

PTomA 

všechny recenze uživatele

Soderbergh vyrostl ve vyspělého režiséra, který vedle Ritchieho zažívá hojnou smršť pecek. KIMI není výjimkou a opět jsme dostali pecku. Krátky, ale efektivní thriller z dnešní doby koronaviru a jak nás jako lidi mění. Soderbergh si dává na čas, ale ví kdy a jak zaujmout a strhnout. Hned na začátku roku ohromná pecička. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Tento spionazni film tahne Zoe Kravitz. Soderberg tp natocil zpusoben, ktery potesi masy. Libilo se mi, jak si dela legraci, jak lide komunikuji online. Je tu pak zajimavych myslenek, ale pribeh neni nic originalniho. Zdarile je treba zachyceno, jak bwhwm pandemie mnoho lidi citilo, jak je neviditelna rika odnasi z jejich zivotu.  Nekomu mozna muze vadit chovani hlavni postavy. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Velmi odtažitá komorní záležitost, v níž se ale neděje téměř vůbec nic. Snímek KIMI režiséra Stevena Soderbergha bohužel zaujme pouze závěrečnou odlehčenou desetiminutovkou, která konečně nasadí to správné odpovídající tempo. Ale to na alespoň průměrný divácký zážitek opravdu nestačí. Škoda. (HBO Max) ()

Galerie (16)

Zajímavosti (2)

  • Natáčelo se v amerických městech Seattle a Los Angeles. (BMW12)

Související novinky

Soderbergh jde od parťáků ke špiónům

Soderbergh jde od parťáků ke špiónům

21.01.2024

Není to tak dávno, co jsme tu psali novinky ohledně světa Dannyho parťáků. George Clooney (Gravitace) se totiž nechal slyšet, že existuje hotový scénář, který by byl přímým pokračováním posledního… (více)

Reklama

Reklama