Reklama

Reklama

Dobrodružný příběh pěti úplně obyčejných kluků, kteří se tak trochu náhodou ocitnou v neobyčejné situaci. Na pražském Výstavišti kluci využijí příležitosti letu vzducholodí zdarma a vyráží vstříc senzační vzduchoplavecké cestě. Majitel vzducholodi ale překroutí celou situaci a vzniká poprask. Novináři se honí za senzací ukradené vzducholodi, vážení pánové se pohoršují nad dětskou zločinností a rodiče dětí je jen těžko brání před přísným soudem. Majitel vzducholodi Findeys chce využít její zmizení k propagaci své firmy a podvodu s falešným nehořlavým plynem. Nicméně nehořlavý plyn není úžasný vynález pouze pro létající steampunkové stroje. O jeho ukořistění se snaží také jedna vojenská mocnost, která vysílá podlého agenta s všemožnými vychytávkami, aby se zmocnil vzorce na nehořlavý plyn. Kluci chtějí obletět celý svět, ale vzducholoď havaruje na vzdáleném ostrově, kde na ně číhá nemalé nebezpečí. Díky pomoci kapitána Nema a odvážného novináře Ardana nakonec kluci všechny nástrahy překonají a vrátí se domů. Odvěký souboj nespoutaného mládí a přísného světa dospělých končí vítězně ve prospěch dětí. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (198)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Verneovky ma významne ovplyvnili, keď som chodil do základnej školy, mali vplyv na výber strednej školy aj na neskoršiu záľubu v sci-fi. Vynálezom zkázy som bol pri premierovom zhliadnutí nadšený a veľký obdiv k nemu mi vydržal až do súčasnosti, kedy sa k nemu pridal aj Čarodějův učeň. Napriek zmienenému obdivu som sa už pri Ceste do pravěku nervózne mrvil v kresle a ďalšie tri filmy Karla Zemana, vrátane tohto, znamenali u mňa sklamanie. Ukradená vzducholoď najmä preto, že sa príliš vzdialila od Verneoviek a oproti Vynálezu zkázy už v nej Karel Zeman nepriniesol prakticky nič nové, čím by opätovne prekvapil a zaujal. Navyše som mal často pocit, že je to na úkor kvality veľmi lacný film z recyklovaných materiálov. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Tenhle film jsem miloval (jako pilný čtenář Julese Verna) již ve věku chlapeckém a miluji jej dodnes. S konkrétním dějem nějaké Verneovky je zde spojitost jen volná, ale jako barvitá, nostalgická a laskavě ironická evokace ducha Verneovek je to záležitost dokonalá. Ztracený svět chlapeckých dobrodružství, které jsem si v té době přál prožít. Nádherný hlavní hudební motiv a šik sportovní úbor vzduchoplavkyně... ()

Reklama

farfalla 

všechny recenze uživatele

Mám moc ráda filmy Karla Zemana. Jeho styl filmování mi učaroval už v dětství a i když se na ty filmy dívám po letech - už na DVD - stále mají pro mě kouzlo. Líbí se mi také jeho lyrické-poetické nebo humorné vsuvky. V ´Ukradené vzducholodi´ je to například když se na scéně objeví představitel armády, začne hrát notoricky známý c. a k. pochod a generál hned rozdává medaile. Nejsmutnější scénou pro mě zůstává od prvního shlédnutí ta, když Jakoubek znechucený hraním na housle, dokonce prchá z ponorky kapitána Nema (!), kapitán mu posílá záchranný člun a pak přes okénko vidíme, jako osamělý Nemo sedí zase sám u stolu s hlavou v dlani. Dospělí to nemyslí vždy špatně s dětmi, i když to někdy tak vypadá... ()

charlie_ando 

všechny recenze uživatele

Když jsem jako malý viděl tento film chtěl jsem taky uletět se vzducholodí a prožívat velká dobrodružství. Příběh pro každého, kdo zůstal v srdci mladý a ve mě zanechal celoživotní lásku ke vzducholodím. Jako vždy se může Karel Zeman pochlubit podmanivým a hlavně nápaditým výtvarným pojetím a světem plným fantastických vynálezů. Díky žlutému filtru má film nádech starých časů, ale i přes barevnou jednolitost si pan režisér stále hraje s jednotlivým barvami a dává obrazu osobité kouzlo. Výrazně je cítit věnování průkopníkům letectví, kdy každý zdárně uskutečněný let byl velkou událostí. Rovněž jsem silně vnímal věnování dětem a jejich nevinným duším, které jsou plné bezbřehé fantazie a musí dennodenně svádět svůj boj o místo na slunci s pokryteckými a konzervativními dospělými. Pětici chlapců hrdinům našemu příběhu se shodou okolností podaří uletět se vzducholodí, která je převratným vynálezem. Strhne se pěkný poprask a po stopách vzducholodi a chlapců se vydají vojáci i tajní agenti, kteří chtějí získat formuli tajemného nehořlavého plynu. V divoké bouři se jim podaří dramatické přistání na tajuplném a zdánlivě opuštěném ostrově. Do příběhu tak vstoupí kapitán Nemo se svým legendárním ponorným člunem Nautilus, protože ostrov je jeho skrytou základnou. Nepřijdeme ani o krásnou dívku Katku v nesnázích a loď plnou zlotřilých padouchů. Na záchranou operaci se vypraví redaktor Marek ze světoznámého časopisu Světozor a prázdniny bez rodičů směřují k velkému finále. Hřejivá pohádka pro malé i velké dobrodruhy. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Nádherný klukovský příběh z úsvitu technického věku. Estetické usazení mezi secesi a ilustrace verneovek, úžasný fantaskní svět Karla Zemana plný neotřelých animací a bizarních vynálezů, kombinovaných filmařských technik a staromilských filmových triků, ironizace měšťáctví a s ním spřízněného pokrytectví (a také obžaloba zbrojení a války) a především ta nádherná klukovská výprava plná dobrodružství a tehdy tolik módní cesty kolem světa, ztroskotání na pustém ostrově, souboj s piráty, setkání se samotným kapitánem Nemem (i když už tu je trochu senilní), vzducholodě, letadla, honičky... Nádherný klukovský svět (byť gendrově asi mírně nepřijatelný:-)) ... ()

Galerie (26)

Zajímavosti (11)

  • Světozor bol skutočný obrázkový časopis, ktorý vychádzal s prestávkami od roku 1834. (Jarek678)
  • Ulici, na ktorej sídli redakcia časopisu Světozor, na dolnom konci dominuje veľká bránová veža s orlojom. Táto veža stojí v rumunskom meste Sighișoara, rodisku Vlada Țepeșa - Drakuly. Vo filme sa objaví minimálne 2-krát. (Jarek678)
  • V titulkoch filmu je chybne uvedené meno Jan Bor, v skutočnosti sa herec volá Hanuš Bor (Tomáš). (Raccoon.city)

Související novinky

Festival Malé oči zve na Mijazakiho i Zemana

Festival Malé oči zve na Mijazakiho i Zemana

06.11.2023

V sobotu 11. listopadu začne 10. ročník festivalu Malé oči. Malí diváci a jejich rodiče se mohou o víkendu vydat na podivuhodná dobrodružství v pražských kinech Aero a Bio Oko. Během listopadu a… (více)

Reklama

Reklama