Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Historie jedné loupeže v českém kriminálním filmu o ukradeném milionu a cestě, která vedla k dopadení lupičů. Lupiči ukradli z družstevní dodávky milion korun! Zlodějská banda se však nepohodne a tak není jisté, kde peníze skončí... (oficiální text distributora)

Recenze (53)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Způsob přepadení auta s penězi za pomoci zablokování cesty nákladním vozem evidentně ukradl Mann do svého Heat a já napjatě čekal, co dalšího ho mohlo inspirovat. Netrpělivý kapitán Arazím a nadržený hlas Krustyho jako členové lupičského gangu? Vynervovaný kápo Vinklář, co něžně říká své přítulkyni „blbečku“ a McCauleyho pravidlo třiceti sekund vyplní maximálně sežráním rakvičky? Pacino Švorc, který servíruje propuštěným kapsářům kávičku a případ vyřeší jen s pomocí uvědomělých občanů? Tohle byl nelítostný souboj jen v rovině toho, jestli vydržíte do konce.. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Díky tomu, že je to snad natočeno podle skutečné události, a že se jedná o typicky normalizační pohled, máme skvělou možnost vidět, jak "maloměšťácká" banda silně usedlých typů ukradne víc než slušnou částku, s kterou si posléze neví tak úplně rady. Většina hereckých výkonů je podle mě lehce nadprůměrná, což v součinnosti s poměrně plynulým dějem tvoří záruku spolehlivého krimi. ()

Reklama

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Průměrná česká kriminálka sedmdesátých let, na níž si nejvíc můžeme cenit výkony starých dobrých herců, jací dnes už nehrají. Vinklář, Mrkvička, Jelínek, Hálek, .... Ajen opakování mého životního moudra, že peníze jsou svinstvo a kazí charaktery. A že také ženské jsou pěkné potvory - míněno ovšem ironicky, protože se Ivanka Devátá i Regina Rázlová zachovaly správně. Děj trochu předznamenává praxi loupežníků z 90. a pozdějších let, kteří se nechali zastupovat recidivisty, ovšem tgenkrát to byly známé firmy, takže pan inspektor Švorc (mimochodem jeho herectví silně připomíná i herectví jeho sestry) nemá zas tak velkou práci identifikovat pachatele... ()

waits 

všechny recenze uživatele

Václav Švorc v roli vyšetřovatele je krokem vedle, je prostě nevýrazný, tak jak je u něho obvyklé. Napadají mě jen dvě role, ve kterých se mi líbil (Kalamita, Jako jed) a u nich mám dojem, že je to zásluhou režisérů, ne herce samotného. Brynych byl ovšem režisérem sotva průměrným, a tayk nám předložil sotva průměrný film. NO, řekněte, šli byste na něco takového dnes do kina? ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

*Historie jedné loupeže v českém kriminálním příběhu o ukradeném milionu a cestě která vedla k dopadení lupičů.* Taková je ve zkratce informace o příběhu knižní předlohy tohoto snímku pod stejnojmenným názvem autor Ivana Gariše, což je pseudonym Antonína Prchala, který, jak je již dnes známo, působil coby agent Státní bezpečnosti. Psaní knih a scénářů by se dalo označit jako jeho vedlejšák. Takže vlivem své profese a tím zkušeností moc dobře věděl o čem psal. A co si budeme povídat, zrovna tento příběh nemusí být zatracován pouze kvůli autorovi či době vzniku. Přepadení auta převážející peníze se stává v jakékoliv politické době. Snímek z konce sedmdesátých let, který, byť má na sobě spoustu škraloupů, je plně shlédnutelný i dnes. I přes normalizační atmosféru je kriminalistický koncept plně podmanivý a svou kriminalisticky takřka dobrodružnou náturou předčí i mnohé snímky současné stejného žánru. Přepálit v akci to samozřejmě tvůrci nemohli, neboť platilo nařízení, že se filmy v žádném případě nesměly podobat těm západním. Herci do svých rolí dali ohromné množství přesvědčivosti, z nichž nejvíce vyčnívá Josef Vinklář. Ten jeho zločinecký charakter mu opravdu doslova kouká z očí. Kriminální příběhy na rozdíl od detektivek mají tu zvláštnost, že je od samého začátku znám pachatel a my diváci tak pouze sledujeme počínání, v tomto případě, Státní bezpečnosti ve snaze pachatele dopadnout. Roušku napětí snímek obsahuje a určitou kriminalistickou filmovou podívanou zrovna tak. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (7)

  • Filmovanie prebiehalo v Prahe 8 a Bezděkove. (dyfur)
  • Kratochvíl (Josef Vinklář) se skrývá u své přítelkyně (Ivanka Devátá) v domě, který je v reálu na souběhu ulic Rybná, Benediktská a Masná (Praha 1). Je pikantní, že v tomto domě se dnes nachází služebna České policie. (Robbi)

Reklama

Reklama