Reklama

Reklama

Tiché místo: První den

  • USA A Quiet Place: Day One (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Sam (držitelka Oscara Lupita Nyong'o) původně vyrazila do New Yorku na jednodenní výlet. Protože někteří lidé mají nehoráznou smůlu, vybrala si den, kdy přiletěli. Obřímu hmyzu podobní mimozemšťané okamžitě začali dávat lidem najevo, že je jen otázkou času, kdy přestanou být pány tvorstva. Ti, kterým se podaří přežít první vlnu útoků, zjišťují, že jedinou ochranou proti vetřelcům je zůstat naprosto potichu. To se snadno řekne, ale těžko realizuje, obzvlášť v nejhlučnějším městě na Zemi. New York se rázem mění v obří past, ze které se všichni snaží co nejrychleji a nejtišeji uniknout. Sam prchá společně s Ericem (Joseph Quinn), cizím chlapem, na něhož náhodou narazila ve snaze někam se schovat. Ve dvou se to sice lépe táhne, na druhou stranu ale exponenciálně vzrůstá hrozba, že vám unikne nějaké slovo, do něčeho vrazíte, něčím zachrastíte… A oni čekají. (Cinemart)

(více)

Videa (18)

Trailer 2

Recenze (114)

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

První Tiché místo bylo čerstvým a svěžím závanem na poli hororového žánru, Část II byla solidním pokračováním a od prequelové trojky jsem očekával nějaká vysvětlení a úvod do problematiky světa ponořeného do ticha - nicméně moje očekávání se v tomto případě úplně nesetkala s tvůrčími úmysly. Dramatická sociální rovina by mohla v podstatě fungovat jako samostatný film, jelikož to ve spojení s mimozemskou invazí působí místy nekompatibilně. První den má dost slibný úvod a intro s nezvanými hosty, nicméně poté spolu začnou (ne vždy umně) koexistovat ony dvě příběhové roviny - skoro jako by divák sledoval (nepřiznaný) mashup dvou filmů. Jsem zvědavý, jakým směrem se tvůrci vydají po Prvním dni - vydají-li se tedy vůbec. ()

Lencha 

všechny recenze uživatele

Za mě to byl úplně zbytečný film. Čekala jsem hodně a nedostala jsem téměř nic. Proč tenhle film vznikl, když nevysvětlil absolutně nic? Odněkud přiletěli. A pak začal masakr. To už tu bylo. A mnohem poutavěji zpracované. Postavy mi byly úplně ukradené, takže mi bylo jedno, jestli přežijí, dají si pizzu nebo budou zabity. Bohužel. ()

Reklama

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Nejsem bůhvíjaký fanda téhle série a jakási snaha dělat z ní žánrové zjevení mi přijde trochu směšná. Jakoby se o to pokoušeli lidé, kteří v životě viděli tak čtyři horory. Koncept „hlavně potichu a do ničeho nekopejte, jinak nás sežerou“ se vyčerpal někdy v půlce prvního dílu a dvojka byla OK hlavně díky hercům, ale celkově mám pocit, že od konce titulků jedničky tahle série přesluhuje. A ten pocit mám i tentokrát. První den totiž minimálně formálně nikam nic neposouvá. Lekačky a hororové scény jsou postavené na těch samých nápadech jako vždycky, ale protože ty nápady už dávno známe (ne že by byly zrovna geniální), reálně to není děsivé vůbec. Prostě člověk ví, co se v té a té scéně stane a že po minutě opatrného našlapování a šeptání někdo do něčeho strčí a bubáci někoho sežerou.  Pusťte si MZ Live, ve kterém řešíme i Tiché místo 2.        Body navíc se ale nebudou rozdávat ani za novinky. Oceňuji snahu zkusit zasadit do okoukaného světa neokoukané hrdiny a ústřední duo je herecky hodně schopné, jen bohužel kombinace hororu a dojímavého melodramatického příběhu, příliš nefunguje. Ty hrdiny neznáme. Jsou nám jedno a nezáleží na tom, co se s nimi stane. Ať už to bude cokoliv. No a to, co se s nimi stane, je nakonec podáno tak melodramaticky, až to působí směšně. Zbytečný film nepřinášející nic do série, která už prošvihla moment, kdy mohla důstojně skončit. Nebo se posunout někam dál. Někam hodně dál, protože tohle přešlapování nikam nevede. ()

Jokolo 

všechny recenze uživatele

Už u pokračování prvního Tichého místa, které se aspoň mohlo opřít o Cilliana a Djimona, jsem měl dojem, že nápaditý koncept se již dost vyčerpal. První Tiché místo bylo fajn zjevení, ale dělat z něj revoluční horor, který může odstartovat několikadílnou sérii, mi přijde zbytečné. Evidentně si to ale nemyslí u Paramountu, kde zavětřili, že za pár peněz mohou získat hodně peněz. Škoda, že je jim jedno, že plížení už je nezábavné až běda. Tiché místo: Den první bohužel vyčpělost tématu dost potvrzuje.  Apokalyptická atmosféra je fajn a úvodní část filmu načrtává lákavé linky, které zavání spíše festivalovým dramatem než blockbusterem o konci světa z New Yorku. I úvodní akční sekvence jsou povedené. Film se pak ale obrací v tichou nudu, když se zásadně nedaří kombinovat tklivé drama a film, kde příšery žerou lidi. Scény, které by měly být jímavé, tak působí spíš jako vychtěný bizárek, který je občas proložen akční sekvencí. Kombinace dramatu a řežby se těžce nepovedla.  Akce je navíc stále stejná - hrdinové jsou potichu, omylem do něčeho vrazí, tak utíkají. Sice to vypadá pěkně, do série to ale nepřináší absolutně nic nového. ()

kenkaku 

všechny recenze uživatele

Proč tohle vůbec vzniklo? Návaznost na první dva filmy (postavy, lokace) zcela nula. Dokonce i pravidla světa co nastavil (logicky) první film, tak nějak neplatí. Minule když si komár prdnul na méně než 3 km (chodí se naboso a striktně nemluví) a byl okamžitě průser. Taky se funí, dupe, mluví a vrže kolečkama (u všeho co kolečka má)… tlupa lidí se šourá po NY a pohoda. Dál obsazení. I když se nadnesu nad vesměs jednobarevný účelový casting, stejně nejlepší výkon podala kočka. Muchlají ji jak můžou, tahají na vodítku, máchají ve vodě (i pod vodou) a ona drží a JE POTICHU! Za celý film z ni vypadne jediné “mňau” až na úplném konci, kdy nic nehrozí (takže super chytrá a ne němá). Jakékoliv lidské postavy mi jsou úplně jedno, jejich zkrmení bych vlastně i uvítal. I když… zkrmení. Proč vůbec útočí na lidi? Kvůli jídlu? Kvůli surovinám? Vlastně ani tady se nedozvíme nic. Naprosto nic nového co by předchozí dva filmy rozvíjelo. Dokonce se ani nevysvětlí co to bylo v tom metru. Krmítko nebo líheň? Ptal jsem se už, proč tohle vůbec vzniklo? ()

Galerie (44)

Zajímavosti (5)

  • Froda hrály dvě kočky jménem Nico a Schnitzel. (Homerking)
  • Natáčení probíhalo od 6. února do 11. dubna 2023 v Londýně, ačkoli se film odehrává v New Yorku. (Homerking)
  • Vedení společnosti Paramount chtělo, aby byl Frodo vytvořen počítačem, ale Sarnoskiho naléhání na skutečnou kočku změnilo jejich názor. (Homerking)

Související novinky

13. Filmový víkend ČSFD (2.-4. srpna)

13. Filmový víkend ČSFD (2.-4. srpna)

25.06.2024

Drazí ČSFĎáci, s velkou radostí vás tento rok opět zveme na Filmový víkend ČSFD, který se dočká již 13. ročníku. Náš vlastní malý filmový svátek se bude konat od pátku 2. srpna do nedělního rána 4.… (více)

Hugh Jackman a smrt Robina Hooda?

Hugh Jackman a smrt Robina Hooda?

06.05.2024

Vzniklo už dost filmů o Robinu Hoodovi? Jak se zdá, tak ne. Tento by mohl však poměrně vybočovat z řady. Chystaný snímek The Death of Robin Hood by se totiž měl vracet ke známé legendě o králi… (více)

Paramount oznámil řadu nových projektů

Paramount oznámil řadu nových projektů

12.04.2024

Pokud přítomnost na letošní konferenci CinemaCon v Las Vegas pojalo nějaké hollywoodské studio ve velkém a hodlalo se co nejvíc předvést před kinaři z celého světa, byla to nejspíš společnost… (více)

Krásné svátky a PF 2024

Krásné svátky a PF 2024

24.12.2023

Nebýt přesunu druhé Duny na jaro 2024, byl by uplynulý filmový rok výjimečný. I přesto ale byl skvělý, plný filmových překvapení. Tím největším byl “selfmade fenomén” sociálních sítí Barbenheimer,… (více)

Reklama

Reklama