Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Galadriel se obává návratu dávného zla, Arondir učiní znepokojivý objev, Elrond dostává nový úkol a Nori poruší nejdéle dodržované pravidlo mezi Chluponohy. (Prime Video)

Recenze (241)

Kaka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Prvních pár minut je skutečně napínavých, bohužel v trestuhodně negativním slova smyslu. Protože když se rozjede filozofování dvou elfů pod stromem o tom, proč kámen neplave a loď ano, scenáristická úroveň tvorby se dostává někam k prvnímu stupni základní školy. Naštěstí se po pár minutách přece jen seriálový LOTR alespoň co se vizuálních a estetických kvalit týče, poměrně solidně rozjede a dá vzpomenout na dávné časy nejúspěšnějších fantasy filmů, které za sotva polovinu peněz udělaly xkrát více parády. Herecky je to zatím s velkým otazníkem, technicky OK, ale chybí vynalézavost, režijní zručnost a cit pro filmovou epiku. Zatím minimálně jednička vypadá spíše jako vymazlená verze středověkého Indiana Jonese. ()

VSlunecnice 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nebylo to špatné… úvod se mi líbil neskutečně moc, ale pak už to šlo spíš z kopce. Velké plus za linku s chluponohými, kteří byli osvěžující změna oproti nudným elfům… Galadriel byla příšerná, nevím jestli je to scénářem nebo herečkou, ale vůbec jsem ji to nežrala, neprodala mi postavu, kterou z díla Tolkiena tak zbožňuju… hudba, kostýmy, kamera a efekty super! Sice jsem se ptala celý seriál “Gde? Proč? Gde?” Ale i tak to dopadlo lépe, než jsem podle trailerů čekala… ()

Reklama

Remivsremi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Důkladné představení hlavních postav a jejich motivů. Je to pomalejší rozjezd, ale dokázal vtáhnout. Dlouhé představovací záběry na krajinu mě baví. Je to klasický styl spjatý s filmovou sérií. Hlavní struktura je fanouškům důvěrně známá. Zlo se skrývá, ale ne úplně. Pár jedinců před ním varuje. Většina o tom nechce slyšet, neboť si přejí mír. O to více času pak zlo má, aby mohlo posílit. Budovat. A plánovat. Vizuálně mě to bavilo více než trailery a těším se na další části. ()

Anet21 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

⚪Nebyť odkazu na známe meno a produkt, spadlo by to pre 80% divákov do škatuľky ,,priemerné fantasy, čo práve vyšlo," takto sa v tom budú rýpať všetci, a to bol asi autorský zámer.⚪Inak, námetom zase klasicky woke, po She Hulk je aj Galadriel silná žena, idúca za svojou pomstou, silnejšia ako všetci ostatní, motivovanejšia, zabíjajúca netvora pár ranami, i keď 10 chlapov si s ním nevedelo dať rady. Ale čert to ber.⚪Čert ber aj tie klauzuly, tých farebných elfov, tie neustále narážky na diskrimináciu, na ženské prebudenie, feminizmus, divný casting, v ktorom je 80% hercov absolútne nesympatických (nechápem, aj keby chceli tak by sa im niečo takéto nepodarilo, nie je tam jedna na pohľad sympatická postava), aj tie odkazy na Jacksonove dlhé nájazdy kamery a dronov na krajinu, ktoré asi majú aspoň naoko uspokojiť fanúšikov trilógie.⚪Čo už čert zoberie horšie je scenár a motívy v ňom, nepomáha ani zbytočné množstvo postáv, neustále prebiehanie z lokácie na lokáciu a očividné ťažkopádne CGI. Jacksonove filmy majú 20 rokov a stále mnohé z efektov ohromia, tu, vraj v najdrahšom seriáli sú otrasné efekty, strop sú zábery lode plávajúcej na mori v závere, niečo tak slabé sa už dlho nevidelo.⚪Celkovo zatiaľ priemer, okrem kamery a hudby nezaujme skoro nič, atmosféra sa zatiaľ nekoná, žiadny strach sa nevyvolal, a zaujímalo by ma, prečo tu hobiti žijú ako nejakí lesní špinaví kočovníci v hnusných domoch z látky, keď pôvodne mali svoje pekné domy s charakteristickou architektúrou atď. Zaklínač 3.0. Faaaakt treba vidieť.⚪ ()

buzzwoody 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po salvě trailerů jsem měl jako fanoušek Tolkiena i jeho Jacksonových adaptací skeptické tendence. První dva díly Rings of Power je ovšem (díky bohu) rozmetaly na mraky. Atmosféra Středozemě, jejíž absence jsem se hodně bál, tam je, a v mnohem větším měřítku, než by člověk podle některých nenávistných komentářů mohl čekat. Je otázkou, jak moc se příběh vzdálí od nastavené Tolkienovy mytologie, ale ruku na srdce - Jackson je zatím stále podepsán pod mnohem tvrdšími odchylkami od předlohy. Vizuál patří k tomu nejkrásnějšímu, co lze momentálně na plátně nebo v televizi vidět (těžký rozpočet je znát), tím spíš, když na efektech poslední dobou všichni brutálně šetří. A to nemluvím jen o CGI, právě naopak, požehnané množství praktických efektů mi dělá velkou radost, vzhled skřetů nechává vzpomenout na nejlepší léta Petera Jacksona. Stačí se podívat na pár minut prologu, a lze spatřit náznak toho, jak velký potenciál v sobě Prsteny Moci skrývají. Postavy se jeví sympaticky, naštěstí nám nejsou představeny všechny najednou (trpaslíci až v příští epizodě, Númenor jsme zatím neviděli). Bear McCreary se Howardu Shoreovi rovnat nemůže, ale on se o to naštěstí ani nepokouší a snaží se přijít s něčím novým (tato analogie by se dala použít i na celý seriál X Jacksonův LotR, ale na to je ještě brzy), jeho hudba zní jako příjemná fúze mezi jeho Outlanderem a God of War. Jako nepřehrocenej skalní fanda Středozemě říkám - jen to sem perte. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (4)

  • Dva vysoké stromy, které můžeme vidět na krátký moment ve flashbacku, jsou Telperion a Laurelin. Starší Telperion dával stříbrné světlo a byl též nazýván Bílý strom, Silpion a Ninquelótë. Okamžik, kdy poprvé zazářil, je zván Hodinou otvírání a od tohoto okamžiku se ve Valinoru začal počítat čas. Druhý strom Laurelin („zlatá píseň“), který dával zlaté světlo a teplo, si vysloužil též názvy Malinalda („Zlatý strom“) a Culúrien. Svou mocí je vytvořila Valar Yavanna, aby svou září osvětlovaly Valinor. (Illuminare)
  • Během prvních 24 hodin po premiéře zhlédlo první díl přes 25 miliónů diváků, což z něj činí nejsledovanější pilotní epizodu na Amazonu. (spacemaster)
  • Název seriálu se objeví až v 17. minutě. (griph)

Reklama

Reklama