Reklama

Reklama

Modrá Electra Glide

  • USA Electra Glide in Blue (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Jediný film Jamese Williama Guercia, držitele Grammy za eponymní album Blood, Sweat and Tears a dlouholetého producenta kapely Chicago (zpěvák Peter Cetera hraje pašeráka drog Zemca a ve filmu se objeví i další její členové), byl natočen podle skutečné události: v květnu 1969 zastřelili dva dlouhovlasí mladíci z mikrobusu značky Volkswagen na arizonské silnici policistu na motorce. John Wintergreen (Robert Blake) je policista, který se svým partnerem Zipperem (Billy Green" Bush) hlídkuje na silnici protínající Monument Valley. Tento vietnamský veterán sympatizuje s hippies, současně se ale snaží být dobrým policistou. Svoji práci dělá poctivě. Na všechny řidiče se snaží brát stejný metr: je spravedlivý a neúprosný. Stále ale sní o tom, že jednou odloží svůj Harley Davidson a přilbu a stane se detektivem. Proto se chopí příležitosti, když k poslednímu případu povolaný detektiv Poole potvrdí jeho podezření, že se nejednalo o sebevraždu, ale o vraždu. Po počátečním nadšení ale díky Pooleovu chování a metodám přichází rychlé rozčarování a pochybnosti o povolání policisty a smyslu vlastního života vůbec.

Guercio vyrůstal na filmech, které promítal v kině jeho otec, nadšený obdivovatel Johna Forda, a je to na jeho díle znát. A nejen proto, že se natáčelo v Monument Valley v Utahu a že za kamerou stál známý Conrad L. Hall (držitel Oscara za filmy Butch Cassidy a Sundance Kid, Road to Perdition a Americká krása). Závěrečný záběr patří k nezapomenutelným. Film byl uveden v soutěži na MFF Cannes 1973 a o rok později byl Robert Blake nominován na Zlatý glóbus pro nejlepšího herce v dramatu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (83)

Aqualung 

všechny recenze uživatele

No tak zase jeden film, který mne vrátil do...,no řekněme do krásných let.Kdosi to tady srovnával s Bezstarostnou jízdou. Sakra s tímhle filmem to má společné tak akorát motorky a ještě ne stejné typy.Snad ta smrt na závěr je zrcadlová vůči té v jízdě.Policista jde službou a životem a přirozeně se snaží, a také slušně, pracovat a stoupat výše na služebním žebříku. A vstupní vražda k níž se přimotá a správně pojmenuje i přes počáteční protivenství mu pootevře dveře.Pak se setkává s běžnou sociální kontaktní rutinou.Občas to drnčí, občas budí úsměv, občas se honí na motorkách a sleduje svého "učitele" jak v pracovní, tak osobní rovině.Ten ho poučuje jako "blba" a posléze je sám postaven do role blba, tentokrát faktického.Hrdina se snaží jít a pátrat se slušností dál.Nakonec je to on, kdo najde vraha v ubohém oligofrenikovi, který vše spouští......Chamtivý kolega končí s vlasní kulkou ve vlastní hrudi.A to finále je fantastické, opravdu dojdeš nejdál se slušností?Inu jak na koho, inu jak kde.Vše je zasazeno do krásných exteriérů amerického venkova.Hodnotím vysoko. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Tak polovinu filmu jsem si říkala "ó bóže, ó bóže, toho musím milovat, toho musím okamžitě začít milovat!", abych si potom v náhlém momentu osvícení uvědomila, že ho již dávno miluji, protože to je Lynchův Mystery Man. Scéna, kdy se raduje z toho, že je šoférem, a kývá si samolibě hlavičkou s kloboukem - dokonalost! A musím říct, že si nedovedu v hlavní roli představit někoho jiného, protože postava Johna Wintergreena je tak podivně napsaná - ve filmu prochází vývojem, ale navenek se chová pořád úplně stejně - že nebýt roztomilého a dojemného Roberta Blakea, nevím nevím, jak by to vypadalo. V některých momentech je film dost působivý, některé pasáže jsou zase naopak do té balady tlačené vcelku neobratně. Nevím, jak působila motocyklová honička se Zemkem na dobové diváky, ale dnes už rozhodně vypadá nechtěně komicky a to narušuje atmosféru a vytrhává ze soustředění. A takových momentů je tam ještě několik. Jako celek je to potom zajímavý film, který vzdává poctu Fordovi a jedné filmové éře, ale protože je to oltář vystavěný s neoddělitelnými debutantskými kiksy, tak došlo k tomu, že se nedostal do filmových kánonů a upadl v zapomnění. Já při srovnání s těmi skvělými scénami ty chyby mileráda přehlédnu a můžu říct, že pro mě má tenhle film mnohem větší smysl než Bezstarostná jízda. ()

Reklama

Dimo 

všechny recenze uživatele

Opravdu dobrý film, na kterém mi nesedělo jen pár dialogů. Honička dobrá, charaktery postav také a napjatá atmosféra nejistého dění, Arizonská plánina ale především odzbrojující finále jsou články filmu, které jej činí nezapomenutelným... Mohl by potvrdit můj otec, který jej snad před 30 lety viděl v kině. ()

Cushing 

všechny recenze uživatele

Tohle je jeden z nejlepších, čtete správně, nejlepších amerických filmů. A existenciální drama podle klasických předobrazů. A ó, jak je dobře, že ho nezná každý trouba, tak jako každý trouba zná třeba film Easy Rider. Electra Glide je realistická, až to bolí, a ironická a hořká jako život sám. A nasnímaná až oči přecházejí. Ten film by mohl trvat pět hodin, a pořád by bylo nač se dívat. Death Valley je místo, kam všichni chtě nechtě směřujeme. Někteří na policejní Electře, jiní v mikrobusu s puškou pod sedadlem, my ostatní v kombíku narvaném bicykly, dětmi a piknikovými koši. A všichni moc moc doufáme, že Údolí smrti je ještě daleko. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

O tom, že i malí policisté mohou mít velké sny … ale co s tím, když žijete v zóně dravců, kde platí právo silnějšího ? Krom toho … i on je součástí systému … AKTIVNÍ součástí systému (s ohledem na své ambice) ... toho systému, jemuž pramálo záleží na osudech neprivilegovaných - proč a koho byste měli litovat ? Nanejvýš absurdní, brutálně cynické a jen maličko melancholické … s nádechem humoru, který je černočerný a bezútěšný jako nekonečné hlubiny vesmíru - a s puncem opravdovosti, kterou podtrhuje převelice sugestivní kamera. ()

Galerie (55)

Zajímavosti (16)

  • Hrubý střih filmu trval zhruba tři a půl hodiny. Výsledný sestřih pro kina je dlouhý hodinu a padesát čtyři minuty. (Morien)
  • Vo filme sa objavil aj bývalý člen skupiny Chicago (James Guercio robil producenta tejto skupine) P. Cetera. Hral postavu Boba Zemka. (sudruh sustruh)
  • Představitel hlavní role Robert Blake v rozhovorech uváděl, že film ve skutečnosti většinou režíroval on sám ve spolupráci s kameramanem Hallem, protože Guercia jako debutant neměl potřebné zkušenosti. (Morien)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno