Reklama

Reklama

36. komnata Shaolinu

  • Česko 36 komnat Šaolinu (více)
Trailer

VOD (1)

V 15. století ovládali velkou část Číny Mandžuové. Čínský národ byl krvavě potlačován. Student Liu Ju Té je přesvědčen, že národ má šanci se ubránit jedině když bude ovládat bojovou techniku sha-olinských mnichů. Po dobrodružném útěku z Kantonu se dostává do odlehlého kláštera. Je přijat do řádu a po počátečních těžkostech projde všemi 35 komorami různých stadií techniku kung fu. Jako mistr všech bojových technik se Liu vrací do Kantonu a dává se do boje s nenáviděnými Mandžuy. V divokém souboji pokoří jejich vůdce Tien Taa a zakládá 36. komoru, která má národ vést k odboji… (Intersonic)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (244)

Ender66 

všechny recenze uživatele

Vôbec prvá VHS, ktorú som mal možnosť vidieť na vtedy novom videu. Film o mladíkovi, ktorý sa rozhodne naučiť sa wushu, aby mohol bojovať proti bezpráviu ma vtedy ako malého fagana mimoriadne nadchol a videl som ho najmenej 20 krát. Dnes po 7-8 rokoch od posledného pozretia už vidím na filme okrem pozitív(hlavne na tú dobu výborné zvládnutá choreografia) aj negatíva(miestami riadne vyhulené dialógy), no ja tak z nostalgie nemôžem dať inak ako 5. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Doteraz som bol zvyknutý len na bláznivé bojové štýly Jackieho Chana, či stroho príbehové a priamočiare akčné súboje v podaní Jeta Liho. Nejaká tá samurajská dráma, ale toto bolo konečne o niečom inom. Samozrejme, že podstata príbehu nesiaha nijak zvlášť do výšin, spracovanie však áno. Konečne sa jedná o poriadnu ukážku zdokonaľovania bojových umení od základného výcviku v udržaní rovnováhy až po finálnu spirituálnu výuku. Samozrejme nechýba poriadne divoká choreografia (najmä kúsky s trojdielnou tyčou idú do vytrínky) a záverečný fight. 80%. ()

Reklama

Psema 

všechny recenze uživatele

Osobně asijsné kung-fu zrovna nevyhledávám, ale tohle mě příjemně překvapilo. Sice scénář je pro Shaw brothers naprosto klasický, čímž myslím jednoduchý, prakticky bez žádného zvratu. Všechno se odehrává přesně tak, jak si divák myslí. Nejdřív neschopný studentík se vypracuje na mistra Shaolinu. Ale co, tyhle filmy na tom byly založeny. A když jsem se smířil s tím, že příběh bude asi nic moc, tak jsem se už jen nechal unášet skvělou akcí, která je nádherně přehledná, ladná a na pohled opravdu příjemná. Navíc tehdy ještě neznámí Gordon Liu sice lehce přehrává, ale aspoň je celkem zajímavý. Jako oddychová klasika je to určitě skvělý film. Sice nezaujme každého, ale jako příjemné zpestření evropské a americké filmové kultury vřele doporučuji. ()

salfa72 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších kung fu filmů, který jsem kdy viděl i přesto, že v něm není tolik kung fu soubojů, jako v jiných kung fu filmech a spíše se věnuje tréningu bojového umění, jde o jeden z mála filmů, který viděli i ti, co se běžně o asijskou kinematografii moc nezajímají. Slavný akční choreograf a režisér Lau Kar-Leung obsadil do hlavní role mnicha San Te svého adoptivního bratra Gordona Liu, což se s odstupem času ukázalo jako skvělý tah. Hlavního padoucha generála Tien Ta si zde zahrála ikonou tohoto subžánru Lo Lieh, v menší roličce mlynáře šestky se na konci filmu objeví další známý herec Wang Yu, v roli generála Yina (kterého popraví na začátku filmu) se představil další člen z hereckého klanu Lau (Lau Kar-Wing). ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Snad je to už 15 let, co jsem tento film viděl u známých na VHS s rychlodabingem. Zakoupil jsem DVD a nestačil se divit, že ten film od svého vzniku (1978) prakticky nezestárnul. Většina scén se může svou bojovou choreografií a zdařilou kamerou měřit i s dnešními matrixoidními filmy. Příběh je poutavý hlavně díky procházení hlavního hrdiny skrze výcvikové komnaty. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (6)

  • Na 24. Asijském filmovém festivalu získal film první místo v kategorii „Best Martial Arts Award“. (HellFire)
  • Prvé české znenie z roku 1991 (voiceover, nie dabing) bolo nahrané pôvodne cez nemecký dabing s nemeckými titulkami, nie na pôvodné znenie v čínštine a účinkovalo v ňom iba pár dabérov, ktorí dabovali hneď viacero postáv naraz. Prvého českého dabingu sa dočkal až po digitalizácii v roku 2004. (Piri)

Reklama

Reklama