Reklama

Reklama

36. komnata Shaolinu

  • Česko 36 komnat Šaolinu (více)
Trailer

VOD (1)

V 15. století ovládali velkou část Číny Mandžuové. Čínský národ byl krvavě potlačován. Student Liu Ju Té je přesvědčen, že národ má šanci se ubránit jedině když bude ovládat bojovou techniku sha-olinských mnichů. Po dobrodružném útěku z Kantonu se dostává do odlehlého kláštera. Je přijat do řádu a po počátečních těžkostech projde všemi 35 komorami různých stadií techniku kung fu. Jako mistr všech bojových technik se Liu vrací do Kantonu a dává se do boje s nenáviděnými Mandžuy. V divokém souboji pokoří jejich vůdce Tien Taa a zakládá 36. komoru, která má národ vést k odboji… (Intersonic)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (244)

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Tady toto je taková klasika už od dob VHS-kopií "za bolševika", kdy to byl jeden z nejznámějších kung-fu filmů a v té době i dost oblíben. Tenkrát jako malýmu klukovi se mi to hodně líbilo. Dnes už se na to dívám jinak. První čáct filmu, než vůbec hlavní postava začne trénovat je něco příšerného a trvá to hrozně dlouho. Nic se tam děje, přiblblý kecy, zbytečně zabitá stopáž filmu. Tréning ... no ať si to bere každej jak chce, ale pobíhání po vodě a nosení věder s vodou mne dnes už nenadchne, jakmile se ale dojde konečně z "vyspělejším" komnatám, film KONEČNĚ nabírá efektní grády, aby skončil v naprosto špičkovém nářezovém finále, které se mi fakt hodně líbilo. Finále je bomba, o tom žádná, ale že to zabírá 1/4 filmu, to je fakt málo. Jinak se mi taky velice líbil vývoj postavy, na konci jde z mnicha fakt respekt a je to prostě kung-fu stroj, fakt umí, plus choreografie soubojů exkluzivní. Jenže dopracovat se k tomu po hodině, která mne prostě nudí ... nehledě na stáří filmu, to mi prostě nedává jinou možnost, než dát své klasické 3*, stejně jako drtivé většině těchto žánrově podobných filmů ... Obecně si myslím, že je to trochu přeceňovaný film, ale na druhou stranu v rámci továrny na "kung-fu flicky" SHAW SCOPE jeden z nejlepších ... ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Možná je ten příběh strašně naivní pitomoučký, souboje mají daleko do dnešních hyperdynamických a realistických řežeb, herci přehrávají jak můžou a vůbec mi to stylem hrozně připomínalo staré Vinnetuovky, ale stejně jako ony je to skvělá zábava a pro spustu lidí kult. Pro mě to sice kult není, přece jen Vinnetua jsem si zamiloval už před nějakými 15ti lety zatímco tohle jsem viděl teprve dnes, ale jedna z největších legend mezi kung-fu filmy je 36 komnat Šaolinu zcela zaslouženě. ()

Reklama

Psema 

všechny recenze uživatele

Osobně asijsné kung-fu zrovna nevyhledávám, ale tohle mě příjemně překvapilo. Sice scénář je pro Shaw brothers naprosto klasický, čímž myslím jednoduchý, prakticky bez žádného zvratu. Všechno se odehrává přesně tak, jak si divák myslí. Nejdřív neschopný studentík se vypracuje na mistra Shaolinu. Ale co, tyhle filmy na tom byly založeny. A když jsem se smířil s tím, že příběh bude asi nic moc, tak jsem se už jen nechal unášet skvělou akcí, která je nádherně přehledná, ladná a na pohled opravdu příjemná. Navíc tehdy ještě neznámí Gordon Liu sice lehce přehrává, ale aspoň je celkem zajímavý. Jako oddychová klasika je to určitě skvělý film. Sice nezaujme každého, ale jako příjemné zpestření evropské a americké filmové kultury vřele doporučuji. ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Ja neviem, keď vidím v starom kung-fu filme, pokus o zmysluplnejší príbeh, nie som dvakrát nadšený. Povedzme si pravdu, vždy išlo a ide o bojové scény, čím sú nápaditejšie a originálnejšie, tým lepšie. Preto nedám nikdy dopustiť na staré JackieChannovky alebo BruceLeehovky. 36th Chamber of Shaolin považujem za podarený Kung-Fu film, hlavne časť z tréningom bola geniálna a nápaditá ako som už spomínal, ale to ostatné mi prišlo také nedoladené, človek celý čas na niečo čaká a nakoniec nič. Narážam na koniec. Záverečný fight mal byť tým pomyselným vrcholom príbehu a oni ho ani nedokončili a to som videl uncut verziu. Jediné čo si z toho zapamätám je ten drsný tréning. Škoda ale páčilo sa mi to. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Jedna z výrazných klasik na poli východosijského bojového umění s jednoduchým dějem, zaleženým na pomstě proti cizácké tyranii. Mladý student Liu Ju, později San Te (Gordon Liu), se nejdříve podílí na jakési odbojné činnosti. Po odhalení jejich uskupení, které je brutálně potlačeno, utíká do šaolinského kláštera, aby se naučil všemocné kung-fu. Po pěti letech tvrdého tréninku je mu pak umožněno vykonat svou vytouženou pomstu. Navíc zakládá novou, 36. komnatu, kde se učí světský lid obraně proti cizáckému vpádu a rozpínavosti. Příběh je jednoduše naivní. Bojové scény, tréninkový dril na získání reflexů a učení samotného boje se zbraní, i beze zbraně, jsou uchvátné svou hravou choreografií. Tím připomíná spíše tanec, posvátný obřad, než boj o život. Navíc nejvyšším stupněm boje kung-fu je neboj. A cesta k němu probíhá hlavně přes změnu myšlení. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (6)

  • Na 24. Asijském filmovém festivalu získal film první místo v kategorii „Best Martial Arts Award“. (HellFire)
  • V Česko-Slovensku bol film prvýkrát distribuovaný na VHS v skrátenej verzii (cca 82 min), ktorá neobsahovala scénu v 1. komnate, zábery so symbolom svastiky a ani niektoré ďalšie scény. (Piri)
  • Navzdory anglickému názvu filmu (Shaolin Master Killer – Šaolinský zabiják) je představa usmrcení člověka pro skutečného Šaolinského mnicha nepřijatelná. (HellFire)

Reklama

Reklama