Reklama

Reklama

Dívka s pistolí

  • Itálie La ragazza con la pistola (více)

Obsahy(1)

Poslušna tradici a vyzbrojena pistolí přijíždí svedená a posléze opuštěná sicilská dívka do Anglie pomstít ztrátu své cti. Najít proradného milence však není úkol nikterak snadný. Svůdce je varován, a tak se mu daří před pomstychtivým děvčetem úspěšně unikat… To je námět italské komedie režiséra Maria Monicelliho z roku 1968 Dívka s pistolí, jejíž tvůrci zachycují s patřičnou dávkou satiry středověký způsob života a zastaralá morální pravidla, přežívající v té době na Sicílii. Pravidla, podle kterých musí svedená dívka, nemá-li ve vlastní rodině mužského obhájce, sama pomstít svou potupu. Roli Assunty si ve filmu s chutí zahrála Monica Vittiová a projevila v ní svůj znamenitý komediální talent. Přehrála se zde do veseloherního žánru, blízkého jejímu naturelu. Rozloučila se s typem odcizené neurotické ženy, jak ji známe z předcházejících filmů režiséra Michelangela Antonioniho (Dobrodružství, Červená pustina, Zatmění, Noc). Za svůj herecký výkon v tomto snímku získala Vittiová řadu poct a uznání – mimo jiné ceny na MFF v San Sebastianu (1968) a Taormině (1969). (Česká televize)

(více)

Recenze (54)

martins 

všechny recenze uživatele

Skvělá italská komedie s výbornou Monicou Vitti v hlavní roli. Ta ve filmu nejen hraje, ale zpívá, nejdříve v černé paruce s dlouhým copem, poté bez copu a nakonec ve svých vlastních vlasech. Film o tom, jak příjde chudá italská dívka Assunta o panenství namísto své sestřenice Concheti, kterou měli zlosynové unéct pro Macaluza Vincenza a protože v rodině nemají žádné muže, musí sama odjet do Anglie a zabít svého svůdce. Po sérii nezdařených pokusů a střelení milenky namísto Vincenza, změní své myšlení a zůstane v Anglii a nakonec se zamiluje do primáře jedné nemocnice a na konci filmu za ním odjíždí, když jí v patách pro změnu pronásleduje Vincenzo, který by se s ní chtěl oženit. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Já mám každou neděli volno. Tak si vyber, kterou neděli chceš zastřelit. Mně je to jedno." Já se tedy přiznám, že temperamentní Assunta, v okamžiku sexu chladná jako kámen, mě docela dost bavila. Horší to bylo s občasnou mrtvolou Vincenzem, ale to se tak nějak dalo čekat. Mě ovšem krásky s pistolí vždycky bavily, kontrast divoké Sicílie s chladnou Anglií byl dokonalý a nejlepší bylo ragby. Sport drsný, nicméně tady ho hráli normální chlápci a nikoli stopadesátikilová goga, se kterými bych do mlýna nešel. ()

Reklama

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Z dnešního pohledu již mírně vyčpělá záležitost, na niž je určitě nejlepší hudba. Bez mučení přiznávám, že minimálně jednu hvězdičku přihazuji za nostalgické vzpomínky, které doprovázejí moji premiéru tohoto filmu někdy v osmdesátých letech. Jsou filmy, ze kterých se člověku po letech nevybaví nic. Z tohoto jsem si i po čtvrt století pamatovala výkřiky: "Vincenzo Macaluso!" ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Bláznivý príbeh dievčaťa zo Sicílie, ktorá sa ocitne v Anglicku kvôli očisteniu svojej cti. Komické situácia vyplývajúce z talianskej mentality a jej stretu s "chladnou" britskou kultúrou spoľahlivo vyvolajú úsmev na tvári. Žiaľ zub času už nahlodal atmosféru a vyznenie nie je to čo mohlo byť. Svojich 70% si však zaslúži. ()

Hennes 

všechny recenze uživatele

Komedie, která je z určitého pohledu smutné drama. Jestliže se námět či scénář pohybují lehce nad průměrem, pak Monica Vitti dotáhla film téměř k absolutnímu vrcholu. Jak již psal GilEstel, podmínky a životní styl Sicílie již byly podobným tématem zpracovány ve filmu SVEDENÁ A OPUŠTĚNÁ a to je možná důvod proč nedávám pět hvězd. Přesto Monica předvedla skvělou zhrzenou Siciliánku, která si jde za svým cílem po svém. Nechtěl bych se jí dostat do spárů a být tím jejím prvním :-). Anglické prostředí proměnilo Assuntu (Monica Vitti) ze sicilské "šedé myšky" v elegantní krásku. Italská klasika, která by neměla být zapomenuta. ()

Galerie (6)

Související novinky

Zemřela herečka Monica Vitti

Zemřela herečka Monica Vitti

02.02.2022

Přichází smutné zprávy z Říma. Ve věku 90 let zemřela ikona italské kinematografie šedesátých let, herečka Monica Vitti. Hvězda klasických filmů režiséra Michelangela Antonioniho dlouhou dobu… (více)

Reklama

Reklama