Reklama

Reklama

Irský zázrak

  • USA The Wonder (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Zdravotní sestra, kterou trápí bolestné vzpomínky, odjede v roce 1862 z Anglie do odlehlé irské vesnice, kde se pustí do vyšetřování údajně zázračného půstu jedné holky. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (83)

Kacitr 

všechny recenze uživatele

Ponurá atmosféra irského venkova, a spolu s blaty a mlhou taky církev, která je schopna okecat si všechno. I samotné zákony přírody. Jen aby dostala ten tvůj vytoužený zázrak. Zfanatizovaná rodinka z malého domku si tedy přizve na pomoc mladou zdravotní sestru z Anglie, kterou požádají o dohled nad jejich malou dcerkou Anne. Špitají si u praskajícího krbu, zda to ta Iby prokoukne anebo ne. Sobecky si přejí, aby jejich dcerka dále hladověla ve prospěch své takříkajíc rodiny a jim se pak klaněl každý další poblouzněný člen té sebranky. Prožitá traumata spojí ženu a dívku, které se na první pohled zdají tolik odlišné. Herecký koncert Forence Pugh. Děsivá hudba. Vskutku podmanivý kousek. ()

DJ Kritik 

všechny recenze uživatele

Film je ponurý a ukazuje nám zdravotnú sestru z Anglicka, ktorá má dosvedčiť dvojtýždňovým pozorovaním diečaťa, že nič neje a žije len vďaka modlitbe. Táto úloha prináša so sebou veľa úskalí a morálnych bremien. Finálne zavŕšenie príbehu je dobre vymyslené. Film sám o sebe je veľmi citlivo podávaný a človek prechádza pocitmi ako hlavná hrdinka. ()

Reklama

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Téma je vynikající, stejně tak vtahující atmosféra, umocněna velice dobrou kamerou. Florence Pugh je jako vždy vynikající ale režisér a zároveň scénárista jsou tím nejslabším a vše dobré zabíjí a místo zaměření se na jedno téma, jich rozvíjí několik vč. červené knihovny. A právě to je ten největší průšvih a zabíjí velice dobrou ústřední zápletku o dlouhodobém půstu mladé dívky. ()

AppleCore 

všechny recenze uživatele

HEAVY SPOILER: Příběh o tom, že slabomyslní se atraktivní lží budou přežírat i za cenu obětování vlastního dítěte, aby v hlavách těch druhých onu lež rozvinuli v něco jako fakt. To není věcí jen náboženství, ale i rutiny našich obyčejných životů. Protože prostá fakta nikoho nezajímají – těm chybí aura zázraku/úžasu. The Wonder je pomalu plynoucí, zato krásně natočený drama s úžasnou atmosférou, kamerou, soundtrackem i hereckými výkony. Drama s jasným a upřímným názorem, kterej ale divákovi dojde, až když prozře z iluzivní pohádky do každodenní reality současnýho světa. Žerte, kurva! ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Měl jsem chuť na něco historického a musím říci, že se mi toho dostalo. Jen trochu nechápu ten úvod a konec. O to více mne udivila ta zrnitost snímku v místech, kde bylo hodně šero, třeba vdomě oné dívky...  To byl záměr? Za mne byly ty kulisy zbytečný moderní prvek.  Film má velmi zajímavý příběh z konce devatenáctého století o souboji s tmářstvím a i jakousi potřebou upoutat pozornost širšího světa na zaostalý věčně chudý bezvýznamný kraj. Děje se tak v době vědecko-technické revoluce a i když nám ta doba může připadat z dnešního pohledu poznání směšná, tehdy to skutečně revoluce byla. Je potřeba si uvědomit, že i v samotném Londýně, středobodu impéria spousta lidí stále žila jako ve středověku. Otevřená ohniště, šílené hygienické podmínky... A do toho pára a elektřina. A s nimi věda, včetně té lékařské neustále zdokonalována válkami. A co teprve chudé Irsko po svých šílených hladomorech! Film mne ze začátku přiznám se moc nebavil, ale pak se skvěle rozjelo a atmoška byla na jedničku. A pokud máte v hlavě Irsko jako nějakou nádhernou zemičku, kde se jen lemtáa tancuje a hraje ta skvělá irská muzika, tak věřte, že tady by v té době nechtěl z vás žít nikdo...   Dávám za 4 kousky many nebeské. * * * * ()

Galerie (15)

Zajímavosti (5)

  • V domácnosti O'Donnellových je príklad posmrtného fotografovania, ktoré bolo v danom čase bežné. Fotografie boli v danom časovom období drahé a bežná rodina si mohla zaplatiť fotografa len na svadbu a potom po smrti, keď zosnulého podopreli a urobili rodinnú fotografiu, aby si na túto osobu navždy zapamätali. (Arsenal83)
  • Píseň „Céad míle fáilte romhat, a Íosa sung“, kterou zpívá rodina, je tradiční Gaelská hymna, jejíž název v překladu znamená: „Sto tisíckrát vítej, ó Ježíši.“ (NiWi)
  • Natáčení filmu započalo 12. srpna 2021, a to v Irsku. Snímek měl světovou premiéru na filmovém festivalu Telluride 2. září 2022. (dan4815)

Reklama

Reklama