Reklama

Reklama

Irský zázrak

  • USA The Wonder (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Zdravotní sestra, kterou trápí bolestné vzpomínky, odjede v roce 1862 z Anglie do odlehlé irské vesnice, kde se pustí do vyšetřování údajně zázračného půstu jedné holky. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (83)

DJ Kritik 

všechny recenze uživatele

Film je ponurý a ukazuje nám zdravotnú sestru z Anglicka, ktorá má dosvedčiť dvojtýždňovým pozorovaním diečaťa, že nič neje a žije len vďaka modlitbe. Táto úloha prináša so sebou veľa úskalí a morálnych bremien. Finálne zavŕšenie príbehu je dobre vymyslené. Film sám o sebe je veľmi citlivo podávaný a človek prechádza pocitmi ako hlavná hrdinka. ()

Kacitr 

všechny recenze uživatele

Ponurá atmosféra irského venkova, a spolu s blaty a mlhou taky církev, která je schopna okecat si všechno. I samotné zákony přírody. Jen aby dostala ten tvůj vytoužený zázrak. Zfanatizovaná rodinka z malého domku si tedy přizve na pomoc mladou zdravotní sestru z Anglie, kterou požádají o dohled nad jejich malou dcerkou Anne. Špitají si u praskajícího krbu, zda to ta Iby prokoukne anebo ne. Sobecky si přejí, aby jejich dcerka dále hladověla ve prospěch své takříkajíc rodiny a jim se pak klaněl každý další poblouzněný člen té sebranky. Prožitá traumata spojí ženu a dívku, které se na první pohled zdají tolik odlišné. Herecký koncert Forence Pugh. Děsivá hudba. Vskutku podmanivý kousek. ()

Reklama

italka63 

všechny recenze uživatele

Já zkrátka vím, proč tyhle zeměpisné šířky bytostně nesnáším. Tmářství, pokrytectví, fanatismus i černé svědomí, na oltář toho všeho dáme vlastní dcerku. Tma, ošklivo, ponuro, venkov na úrovni počátku středověku. Vítejte v Irsku! Jinak skvělá Florence Pugh v roli zdravotní sestry a nepěkná hudba, co spíše evokovala vyvolávání duchů. Jenže oni byli živí. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

čas od času se na Netflixu objeví film, který v rámci jejich tvorby působí jako pěst na oko a tohle je přesně ten případ. Pomalu plynoucí drama v kulisách okouzlujícího a zároveň nehostinného irského venkova devatenáctého století, které svojí atmosférou slušně zalézá pod nehty. Základní premisa kdy zdravotní sestra přijíždí na pozorování mladé dívky, která už několik měsíců nejí je celkem jednoduchá, nicméně v dalším pohledu v sobě skrývá několik rovin a je na každém jak si tenhle příběh přebere. Je to opravdu zázrak? Nebo snad jen lidská touha po zázraku, popřípadě šmé ze strany církve? Nebo snad ještě něco jiného? Florence Pugh opět potvrzuje, že po zásluze patří do absolutní herecké špičky a s přehledem zvládá jak rozjuchané marvelovky, tak podobná artová dramata. Wonder rozhodně neosloví každého, ale kdo má rád podobný druh filmu, bude spokojený...70% ()

Adramelech 

všechny recenze uživatele

Pěkný výpravný film: kostýmy, interiéry, exteriéry. Kdo nesnáší nábožensky laděné filmy, nemusí se bát, není to žádná křesťanská nalejvárna, spíše jde o psychologické drama trochu volnějšího tempa. Některé morbidní rysy křesťanství jsou zde však vystižené dobře. Zajímavý je vztah zdravotní sestry, která dohlíží na dětskou kajícnici, a novináře, který chce o dívence napsat pokud možno senzační článek. Zdravotnice se s ním snáší jako kočka se psem a přesto se od něj v náhlém hnutí mysli nechá s evidentním potěšením opíchat. Averze mezi mužem a ženou se totiž může změnit v sympatii mnohem snáze nežli vzájemná lhostejnost. Podobně platí, že ten, kdo by chtěl zahlédnout ďáblův dráp, měl by začít hledat tam, kde je nejvíc svatosti. Řekl bych, že ten příběh je v podstatě právě o tom. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (5)

  • Jednou zo svätých, o ktorých Anna (Kila Lord Cassidy) diskutuje s Lib (Florence Pugh), je svätá Katarína Sienská (1347-1380). Bola známa extrémnym pôstom, ktorý pravdepodobne urýchlil jej smrť. (Arsenal83)
  • V domácnosti O'Donnellových je príklad posmrtného fotografovania, ktoré bolo v danom čase bežné. Fotografie boli v danom časovom období drahé a bežná rodina si mohla zaplatiť fotografa len na svadbu a potom po smrti, keď zosnulého podopreli a urobili rodinnú fotografiu, aby si na túto osobu navždy zapamätali. (Arsenal83)

Reklama

Reklama