Reklama

Reklama

Válečnice

  • USA The Woman King (více)
Trailer 5

Snímek Válečnice vypráví pozoruhodný příběh Agojie, ženských bojovnic, které v devatenáctém století chránily Dahomejské království v Africe se zdatností a odhodlaností, kterým se nikdo nedokázal vyrovnat. Film, který se inspiruje skutečnými událostmi, sleduje emocionální a pozoruhodné úsilí generálky Nansici (oscarová Viola Davis), která cvičí novou generaci rekrutek a připravuje je na střet s nepřítelem, který je odhodlaný zlikvidovat jejich životní a kulturní hodnoty. A to jsou věci, za které je zkrátka nutné bojovat. (Falcon)

(více)

Videa (7)

Trailer 5

Recenze (130)

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

jak už to tak bývá, s historickými fakty o které se Woman King opírá nakládá dvojice Dana Stevens a Gina Prince-Bythewood docela vágně a bere si z nich jen to co se jim hodí do krámu a nebo si je někdy méně a někdy více upravuje aby film nakonec vyzněl tak jak má. Když nicméně tenhle kousek nebudu brát jako "historický" zůstane velmi slušný film z atraktivního a neokoukaného prostředí se slušnými akčními scénami a sympatickým obsazením, který i přes zbytečně nataženou stopáž baví víc než dobře. Opravdu hodně záleží na tom, jak k Woman King divák přistoupí a jak si zprávy, které se snaží sdělit přebere. Předpokládám, že cílem režisérky nebylo přinést jen nadstandardní akční oddechovku, ale přesně to se jí povedlo. Ve vážnější tématech jako třeba otroctví atd totiž jen tiše našlapuje okolo a nic zásadního v nich nepřináší ani neukazuje...70% ()

Adramelech odpad!

všechny recenze uživatele

Předně k dabingu a titulkům. Pro onen africký stát se v češtině užívá název Dahome, nikoli Dahomej. Analogicky se hovoří třeba o dahomské vesnici, nikoli o dahomejské vesnici. – Rozladila mě už první scéna filmu, kde se černoši pohybují ve tmě, takže na obrazovce není skoro nic vidět. To filmaře nenapadlo, že tomu tak bude? Že jsou černoši ve tmě špatně vidět a v důsledku toho se s nimi obtížně bojuje, je mi známo už od první poloviny sedmdesátých let, kdy jsem coby VŠ student bydlel na koleji a občas se tam řešily nějaké spory se zahraničními studenty z rozvojových zemí. Dále: Pokud oblečení dahomských žen vypadalo tak, jak se ukazuje ve filmu, znamená to, že v dahomském království musel v roce 1823 existovat rozvinutý textilní a oděvní průmysl zvládající už i výrobu podprsenek. Hanzelka a Zikmud cestovali po Africe podstatně později a četné snímky, které tam pořídili, dokumentují jiný stav oděvní kultury afrických žen. Filmaři nám tu servírují něco, co má k věrohodné historii i ke kvalitnímu filmu dost daleko. ()

Reklama

italka63 

všechny recenze uživatele

Trochu se mi jeví, že pánské osazení tak trochu nemůže skousnout, že jsou ženy, které vydrží víc než chlap, jinak si nelze vysvětlit některé jejich výlevy na adresu filmu.Taktéž rozhodně strávili v Africe se svými předky několik generací a při setkání s bílými otrokáři se tetelili blahem. Skvělá Viola Davis a slušný zážitek, včetně afrických rytmů. ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Já se musím v souvislosti s Válečnicí hned na úvod přiznat, že se mi do tohoto snímku vůbec nechtělo, jelikož jsem se obával jeho jisté nevstřícnosti vůči divákům, čímž mám na mysli, že jeho zpracování bude dost okrajové, možná až zbytečně moc atrové, ovšem ve výsledku jsem se nakonec dočkal pravého opaku, respektive když se nad celým tím filmem v podstatě tak zamyslím, tak ono se vlastně v naprosté většině ohledů jedná o tu nejklasičtější podívanou, co si lze snad představit, s jasně danými pravidly, nikterak vyhraněnou zápletkou a jejím vývojem, veškerými postavami a právě i zpracováním, které na diváka ohled rozhodně bere a já se tak díky tomu u Válečnice mohl slušně bavit. Zkrátka tento film není navzdory mému očekávání vůbec určen pro členy klubu náročného diváka, ale naopak si ho daleko více užije to nejkomerčnější publikum, co má rádo svižně odvyprávěné fungující příběhy, s výraznými postavami, s emocemi, s přiměřeným množstvím akce a velice působivou atmosférou, vyčnívající nad vším ostatním. Za velmi povedený a především důležitý lze pak označit i casting, který sice zrovna nenabízí to nejpůvabnější, co se v ženském pokolení vyskytuje, na druhou stranu se ale vesměs jedná o velice, ale opravdu velice výrazné a herecky přesvědčivé tváře, které též dodali celé té podívané zásadní punc věrohodnosti a zajímavosti. Za mě zkrátka The Woman King představuje záživnou podívanou, sice tedy překvapivě dost nenáročnou, o to ale nejspíš zábavnější. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Vynikající úvod, rovleklý zbytek. Válečnice je film, který dokáže překvapit i vtáhnout zároveň. Úvodní bitevní scéna je natočená tak, že by ji to mohl závidět kdejaký akčňák. Poté se však celý příběh zaměřuje na komunitu válečnic a jejich tradice i život jako takový a zde už to trochu vrže, protože to sociálním podtextem nedokáže strhnout, jako v akčních sekvencích. Herecky je film výborný, výpravou a kostýmy profesionální i přes nízký rozpočet ale nepřijde už s ničím, co by diváka bavilo až do konce. Přesto překvapivě dobré. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (9)

  • Agojie byly de facto považovány nejen za bojovnice, ale i za manželky krále, proto se také nemohly vdát za nikoho jiného. (Candice)
  • Žena jménem Nawi, identickým jako má jedna z hlavních hrdinek ztvárněná Thuso Mbedu, zemřela v roce 1979 a byla zřejmě poslední známou Agojie, která bojovala s Francouzi ještě v roce 1892. (Jirka_Šč)
  • Ekonomika Dahomejského království byla založena zejména na vývozu otroků. První doložená smlouva o vývozu otroků je z roku 1472 (s Portugalci) a poslední loď s otroky odjela roku 1885 do Brazílie. Váleční zajatci nebyli pouze prodávání do otroctví, ale byli i zabíjeni při pravidelných každoročních slavnostech v hlavním městě Abomey. Lidské oběti se pohybovaly v řádech stovek až tisícovek. V roce 1727 bylo usmrceno 4 000 lidí. (p.a.douch)

Související novinky

Viola Davis zpátky v roli Amandy Waller?

Viola Davis zpátky v roli Amandy Waller?

04.05.2022

Zatímco nové vedení studia Warner Bros. vymýšlí, co vlastně sakra dělat s jejich hraným DC portfoliem, respektive jak kupu nesourodých projektů usměrnit tak, aby z toho postupem času vzešlo druhé MCU… (více)

Reklama

Reklama