Reklama

Reklama

Válečnice

  • USA The Woman King (více)
Trailer 5

Snímek Válečnice vypráví pozoruhodný příběh Agojie, ženských bojovnic, které v devatenáctém století chránily Dahomejské království v Africe se zdatností a odhodlaností, kterým se nikdo nedokázal vyrovnat. Film, který se inspiruje skutečnými událostmi, sleduje emocionální a pozoruhodné úsilí generálky Nansici (oscarová Viola Davis), která cvičí novou generaci rekrutek a připravuje je na střet s nepřítelem, který je odhodlaný zlikvidovat jejich životní a kulturní hodnoty. A to jsou věci, za které je zkrátka nutné bojovat. (Falcon)

(více)

Videa (7)

Trailer 5

Recenze (129)

italka63 

všechny recenze uživatele

Trochu se mi jeví, že pánské osazení tak trochu nemůže skousnout, že jsou ženy, které vydrží víc než chlap, jinak si nelze vysvětlit některé jejich výlevy na adresu filmu.Taktéž rozhodně strávili v Africe se svými předky několik generací a při setkání s bílými otrokáři se tetelili blahem. Skvělá Viola Davis a slušný zážitek, včetně afrických rytmů. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Tak už konečne viem, čím sa inšpirovala wakandská ženská stráž z Black Panthera. Ak vezmem do úvahy, že ešte pred pár mesiacmi som o existencii tohto filmu nevedel, je výsledok príjemne prekvapenie, objektívne ale musím dodať, že akonáhle som sa o existencii filmu dozvedel (a videl som vcelku strhujúci trailer), začal som sa prudko tešiť... no a výsledkom bolo nechcem povedať sklamanie, ale áno, rozhodne som čakal viac. Prekvapilo ma, že na to, aké nadšené recenzie snímka má, je scenár neskutočne šablónovitý (nekonečné prežívanie ústredného záporka len aby sa dožil kvázi veľkolepého koncového zúčtovania je na facku), predvídateľný, plný klišé, bizarných rodinných twistov a dramaturgických schválností, aké by som v budúcnosti vo filmoch rád vídal čo najmenej (po hrdinke strieľa a naháňa ju každý, kto je aktuálne poruke, ale akonáhle sa musí dojemne rozlúčiť s umierajúcou postavou, je jej dopriata hromada času, počas ktorej sa po nepriateľovi tajuplne zľahla zem). Viola Davis je fajn, som rád, že obsadili ju a nie anonymnú modelku;  vidieť 57-ročnú korpulentnú držiteľku Oscara v hlavnej úlohe historického akčného trileru je veľmi osviežujúce a ľudské. Jej Nanisca je kvalitne napísaná postava. Veľmi dobrý je i John Boyega („nové“ Star Wars) ako kráľ a Lashana Lynch a Sheila Atim ako Naniscine najstatočnejšie bojovníčky. Slušný dojem zanechala i začínajúca Thuso Mbedu, prostredníctvom ktorej odvážnej a papuľnatej Nawi prenikáme do deja (avšak románik s Malikom je utrpenie). Ale je to vôbec akčný film? Ak vezmeme do úvahy dĺžku (skoro dve a pol hodiny), zaberá akcia symbolický priestor a bojové sekvencie určite nie sú ťažkopádne natočené, ale nemôžem povedať ani to, že by mi vyrazili dych. Pravdupovediac, skôr ako nesmierne strhujúci historický masaker (vážne nečakajte ženskú verziu 3OO) mi to pripadalo tak, že pohľadná hollywoodska hviezda chcela (sebe a najmä svetu) dokázať, že má na viac, než len na stvárňovanie milfiek a tak strašne ambiciózne napísala námet a produkovala to a námet do podoby scenáru pretavila scenáristka Mesta anjelov s Nicolasom Cageom a Meg Ryan a podľa toho to aj vyzerá. Čiže zaujímavo a nie zle, ale ani geniálne. Áno, vravím o tebe, Maria Bello. ()

Reklama

Bebacek 

všechny recenze uživatele

Válečnice českými kiny bohužel neprávem rychle prošuměly. Americká režisérka Gina Prince-Bythewood, dlouhodobě se soustřeďujcí na příběhy ze života afroamerických postav, si pro svůj nový film vzala inspiraci příběhem Agojie, legendárních ženských bojovnic z Afriky 19. století. Viola Davis jako jejich tvrdá vůdkyně, generálka Nansica by si zasluožila Oscara. Válečnice jsou další z řady filmů, v nichž černošská populace bobuje za své místo na zemi a který na příběhu z minulosti ukazuje, že v budoucnosti se mnoho nezměnilo. ()

DragonnCZ 

všechny recenze uživatele

5/10. - Zasazení suprový s dobrou choreografií, ale scénář dostal neschopnej člověk, který film neuměl dobře prodat a celkově to byla nuda až na půdu, výjma tedy suprového úvodu do dějě a zžití s postavami, zbytek filmu škoda mluvit. Film jedno velké zklamání, který nesplnil mé očekávání. Nejhorší na tom všem je, že sám film vám není schopen říct o jaké postavě film je. ()

Flopik 

všechny recenze uživatele

Zručne natočené, s výborným vizuálom a potešujúcou akciou. Bohužiaľ chýbalo mi tam niečo viac, nebolo to zlé, keby to bolo natočené o pár rokov dozadu. Dnes ste to už proste videli niekde inde. Herecky skvelé, som rád, že sa tu zbytočne netlačilo na pílu o právach čiernych a o ženách ktoré sú najlepšie. Miestami tomu dochádzal dych a koniec mohol prísť troška skorej. Medzi 3 a 4*. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (9)

  • Agojie byly de facto považovány nejen za bojovnice, ale i za manželky krále, proto se také nemohly vdát za nikoho jiného. (Candice)
  • Účast Dahomeje na mezinárodním obchodu s otroky (především tom transatlantickém) skončila až v roce 1852, a to díky silnému (a někdy i vojenskému) nátlaku Britů, kteří celkem úspěšně usilovali o potlačení transatlantického obchodu s otroky (jak z ideologických, tak pragmatických důvodů – otroctví se s probíhající průmyslovou revolucí jednoduše přestávalo ekonomicky vyplácet). (vojtaruzek)

Související novinky

Viola Davis zpátky v roli Amandy Waller?

Viola Davis zpátky v roli Amandy Waller?

04.05.2022

Zatímco nové vedení studia Warner Bros. vymýšlí, co vlastně sakra dělat s jejich hraným DC portfoliem, respektive jak kupu nesourodých projektů usměrnit tak, aby z toho postupem času vzešlo druhé MCU… (více)

Reklama

Reklama