Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jarmila Kukačková (I. Janžurová) dojíždí do pražské nemocnice z venkova, kde žije už dvacet let "na psí knížku" s Pepou Padrnosem (J. Lábus) - dělníkem na skládce odpadu a jeho matkou (S. Zázvorková). Jarmila je uklízečkou v nemocnici a pro její jméno jí tam neřeknou jinak než "Kukačka". Kukačko dojděte, Kukačko přineste... Navíc Josefova maminka, u které Padrnos dosud bydlí, nemá Jarmilu příliš v lásce a dává to viditelně najevo Co to je za zázračnou ženu a jak to dělá, že je tak laskavá a pořád samý úsměv? Kde se v ní bere ta energie? Jaktože zvládá život s takovou lehkostí? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (43)

Autogram 

všechny recenze uživatele

Snaha o sociálnu drámu tu bola, ale chýbala tomu nejaká dôveryhodná dejová linka. Životom ubíjaná staršia pani s „mladým“ „milencom“ balancujúca na hrane bezdomovectva, finančného krachu a totálneho sklamania zo svojich blízkych sa rozdáva na všetky strany a neočakáva vôbec nič. Táto postava je dobre zahraná, ale kamerou dosť zle nasnímaná a úplne zle napísaná v scenári. Nemohol som sa zbaviť pocitu trápnosti takmer v každej scéne, a okrem hlavnej postavy sa divím, ako sa tomu upísali takí dobrí herci. ()

Una111 

všechny recenze uživatele

Slabé! Nejlepší úmysly, nosné téma, dobří herci. Kde je tedy zakopaný pes, proč se nepovedlo, co se povést mohlo? Zdá se, že největší slabinou je roztříštěnost scénáře, který se rozpadá na epizody soustředěné kolem jednotlivých postav. Všecko jakoby bylo jen lehkou rukou načrtnuté a čekalo teprve na své rozpracování. Divák čeká, že některé dialogy, scénky, narážky budou mít pokračování pro další děj... ale nebudou. Poselství film nepřináší také veskrze žádné, resp. můžeš si, milý diváku, vybrat, co chceš! Holubová hrála sama sebe? Tahle herečka mi není moc příjemná, ale tady byla pro mne až nesnesitelná! Závěrem nutno říct, že se tenhle nadějný snímek nevyšvihl nad průměr! (Mimochodem ten výraz "na psí knížku" znaly starší generace a působil dost hanlivě. Dnes žít bez oddacího listu je bohužel běžná praxe!) ()

Reklama

Radko 

všechny recenze uživatele

Životné trápenia i malé radosti zo života upratovačky. Alebo čím sa často trápia sociálne slabší. Výstižné postrehy sa striedajú so situáciami, v ktorých počuť vŕzganie fráz žurnalistického pera. Napríklad scéna s bohatou znudenou podnikateľkou, ktorá je okrem neznesiteľnej alkoholičky aj držgroškou ako sa patrí akoby vypadla z nejakého nepodareného moralizujúceho fejtónu o znudených paničkách - partnerkách bohatých investorov. Takýchto situácií je tu viac, pričom ich vyvažuje kombinácia spomenutej uveriteľnej časti filmu s voľbou typovo vhodných hercov. ()

Knuckless 

všechny recenze uživatele

Paní Kukačová (I. Janžurová) je buď světice nebo trochu blbá... (Ok já vim, je to o lásce.) Žije s nevěrnym Pepou (J. Lábus) u jeho matky (S. Zázvorková), resp. jezdí k nim kamsi na víkendy- tam navaří, zaplatí hospodu, uklidí a jede zpátky na ubytovnu. (Olga Sommerová by asi měla radost.) Hlavní ehm příběh rámuje několik vedlejších epizod, kdy většinu asi nejvíc pobaví ta až mírně absurdní s "norkem" Venuší Hrabětovou (E. Holubová). Ostatní, např. ta s Bydžovskou nebo Skopečkem (který imho hraje nejtragičtější postavu) mně připadaj už trochu nedotažený. No a na konec si připravte kapesník... Ach jo... ()

Honzíno 

všechny recenze uživatele

Příznám se, tohle mě zaujalo. A líbilo se mi to. Moc. Facka do obličeje představy o ideální konstelaci v mezilidských vztazích. Všechny herecké výkony jsou úžasné. A ještě jeden kraluje nad ostatními. Není to nikdo jiný než Iva Janžurová. Co tahle dáma umí divákovi vetřít do mysli, je až nauvěřitelné. S jakou autenticitou a sugestivností to pan Filip nakroutil, tak s takovou vervou to Iva Janžurová s celou svou bandou zahrála. Před tím vším však byl příběh jakoby "ze života" a na to konto skvěle napsaný scénář. Bravo, takhle se má dělat inscenace, jež navíc jako bonus donutí diváka popřemýšlet. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (5)

  • Zhruba v 10. minutě, kdy oba konečně sednou do auta a chystají se odjet, říká Jarmila Kukačková Padrnosovi: „Tak a já Ti budu řadit.“ Tato věta nebyla ve scénáři a Iva Janžurová ji pronesla z toho důvodu, že Jiří Lábus si jako velice nezkušený a špatný řidič, nedokázal poradit s převodovkou staré škodovky a Janžurová mu skutečně musela řadit. Později ji označil za velice kvalitní řadičku. (cundak)
  • První verze scénáře o opuštěné stárnoucí ženě, kterou přinesla Sabina Remundová do České televize, byla pro svou ponurost autorce vrácena k předělání. (Olík)
  • Film se natáčel v Praze v ÚVN, ve Strančičích a v obci Klokočná. Scéna, kdy jdou Kukačka (Iva Janžurová) s Pepou (Jiří Lábus) na hřiště za synem, se natáčela ve středočeském Mukařově. (rakovnik)

Reklama

Reklama