Reklama

Reklama

Krkonošské pohádky

(seriál)
  • Československo Krkonošská pohádka (více)

Epizody(20)

Obsahy(1)

Trautenberk, Anče, Kuba, hajný a Krakonoš - oblíbené pohádkové příběhy. Chamtivý a lakomý Trautenberk, žijící v horách na samé hranici Krakonošova hájemství, by chtěl být velkým pánem. Ale celé jeho panství tvoří chalupa, kousek lesa, pár luk a polí. Jedinými jeho poddanými jsou Kuba, Anče a hajný. Příběhy, např. Jak Trautenberk lovil v Krakonošově revíru, Jak Kuba utekl ke Krakonošovi, Jak chtěl Trautenberk peříčko z Krakonošovy sojky... (Bontonfilm)

(více)

Recenze (495)

starbrejkr 

všechny recenze uživatele

Suverénně nejoblíbenější večerníček! I dneska se na to kdykoliv rád kouknu, především díky Trautenberkovi, kterému jsem tolikrát fandil, aby to konečně tomu sucharskýmu správňákovi Krakonošovi natřel a nikdy to nevyšlo. A řeči, které jsem nedávno četl v tisku o tom, jak je večerníček politicky zahleděný a zaměřený vůči sudetským Němcům, jsou naprosto ubohé... ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Poctivě pracující sudetský malorolník je vykořisťován třemi nefachčenky. Byť těmto jedincům, hendikepovanému myslivci, přidrzlé děvečce a chasníkovi s intelektem nahnilého manga poskytuje plat, byt i stravu, neustále mu dolejzají za jakýmsi lesním vílem, který s logikou všech podobných trampů považuje činorodého sedláka za masňáka. K jeho pokoření používá řadu prostředků, jako je pokřivená marx-leninská ideologie, u Berii vyškolený fógl a všemožné čmoudíky. Je až k zamyšlení, kolik třídních nepřátel dokázali tvůrci narvat do jednoho Prachaře. Kulak, podle jména a ohozu i nácek, protidělnicky smýšlející škudlil - se divím, že mu na počest milých vzpomínek na proces se Slánským nenechali obšvicnout šidítko a nasadit jarmuli....A stejně byl Krakoš větší svině. ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Krkonošské pohádky patřily v mém mládí vůbec k tomu naprosto nejlepšímu, co nabízel večerníček. Na pozadí každé epozody je jednoduché schéma. Zlomyslný podnikatel Trautenberk hledá způsob, jak zbohatnout na cizím neštěstí. Poté je vše různými zrůdnými způsoby požalováno Krakonošovi a nakonec následuje tvrdý trest a obecné ponaučení. Můžeme se pouze dohadovat, která strana vlastně ztělesňuje dobro a která zlo. Trautenberkovi metody jsou skutečně mnohdy ortodoxní, ale to neustálé bonzování a žalování...Jako bych o něm v dějinách ČSR už párkrát slyšel... Jedná se však o pohádku, tak proč to brát až tak vážně. I dnes se nad některými díly s chutí zasměju. Ilja Prachař je v roli Trautenberka naprosto úžasný. 4* ()

Mia... 

všechny recenze uživatele

Tohle je jeden ze sesti vecernicku, ktere jako jedine, podle meho nazoru, stoji za to (O loupezniku Rumcajsovi, Rikani o vile Amalce, O makove panence, O rakosnickovi,Pohadky z mechu a kapradi). Bavi me to dodneska. Je to klasika a to bezesporu. Najdete tam krasny pribeh, vtip i pouceni. Krakonos je ztvarnen dokonale. A sojka bonzacka nema chybu. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Sledováno nejprve s dětmi a potom s vnuky. Za málo peněz hodně zábavy, to se mi vždycky líbilo; z "velkorozpočtových" filmů mám už předem trauma. A taky jsem rád, když se cinkne na notu, která dlouho zní; stvořit dvacetidílný seriál pro děti (přítomnost dospělých se předpokládá) na téma Krakonoš, Trautenberk + 3, pár zvířecích atrap a jeden rozvíjený nápad, to nemusí vždycky dobře vyjít. Tady do vyšlo hezky, česky. A jak to tedy vidí důchodce: Latisaltusta (podobně jako latifundista, jen ve vztahu k lesům, novotvar) Krakonoš (dále jen K) si rád zašpásuje (přitom daleko přesahuje meze šikany) se zchudlým šlechticem Trautenberkem (dále jen T), který by mohl a spíš měl vyvolávat soucit. K tomu šikovně využívá intelligence agency vedené gen. Sojkou (dále jen S). T bohužel nevyužil možnosti zbavit se generála S, kterého měl již v moci. V tom mu zabránila pátá kolona Ančekubahajnej (dále jen A), působící přímo u něj doma. K využívá každé příležitosti, jak T řádně "zatopit" (např. svolá na něj vítr a kroupy za zničení zahrádky, kterou mu způsobil očividně někdo jiný (kdo, to mu gen. S neprozradil). T ve své malosti nechá porazit na K-ově panství soušku (vyvrátí se i s kořenem). K-ova odvetná akce je vskutku hrozná: podvodně nechá dopravit dřevo opatřené dynamitem do T-ova domu, které po naložení do kamen exploduje a způsobí škodu ca. 100 000 Kč na kamnech (přihlédnuto k jejich historické hodnotě) a dalším škodám na lidském zdraví způsobených nemožností si v zimě zatopit... Upozorňuji, že každý díl trvá 10 minut a není možno se jimi zabývat speciálně. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (27)

  • Šlechtický rod Trauttenbergů skutečně existuje a vlastnil mimo jiné i statky v Podkrkonoší. (Nick321)
  • Ilja Prachař Trautenberka nesnášel. Přestože ztvárnil téměř 200 filmových a seriálových rolí, pro většinu národa byl zaškatulkován jako hamižný Trautenberk z Krkonošských pohádek. A to mu vadilo až do jeho smrti. „Až se stane a nebudu mezi vámi, zakazuji vám, abyste o mně psali jenom jako o Trautenberkovi. Copak jsem neodehrál kvalitnější role?“ uvedl v jednom z posledních rozhovorů. Jak prozradil jeho vnuk Jakub Prachař: „Mockrát se stalo, že jsme byli u dědy na chalupě a chodily se na něj koukat cizí rodiny. Rodiče za plotem svým dětem ukazovali, jak vypadá ten Trautenberk. Děda je posílal rovnou do pr...“ (HawkeyP)
  • K natáčení seriálu nebyly k sehnání vhodné prostory, a tak se natáčelo v trikovém ateliéru na Barrandově. (sator)

Související novinky

Zemřela herečka Hana Maciuchová

Zemřela herečka Hana Maciuchová

26.01.2021

Ve věku 75 let dnes v Olomouci po dlouhé nemoci zemřela česká filmová, televizní a divadelní herečka Hana Maciuchová. Nejvíce diváku si ji jistě bude pamatovat z televizních obrazovek. Zahrála si v… (více)

František Peterka 1922 - 2016

František Peterka 1922 - 2016

25.11.2016

Ve věku 94 let zemřel herec František Peterka. Narodil se do rodiny bankovního úředníka a modistky. Narozdíl od svých kolegů, kteří museli v rodině bojovat o své místo na divadelních prknech, u něj… (více)

Reklama

Reklama