foto

Věra Jordánová

  • nar. 15.4.1928 (90 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Režisérka Věra Jordánová, rozená Nováková, je podepsána pod desítkami titulů z tvorby Československé televize, natočila především řadu pohádek. Narodila se v Praze, vyrůstala ale na Moravě ve Šternberku, její matka byla operní pěvkyní, otec pracoval jako vojenský lékař. Od roku 1938 žila rodina v Praze, kde Věra Nováková vystudovala herectví na DAMU a v letech 1951-1957 byla herečkou Divadla F. X. Šaldy v Liberci. Tady se také seznámila se svým manželem Zdeňkem Procházkou, krátce nato se jim narodila dcera a Věra Jordánová strávila nějaký čas na mateřské dovolené.

Koncem padesátých let začala pracovat jako asistentka režie v Československé televizi, mezitím dálkově vystudovala obor filmové režie na FAMU, v roce 1959 pak nastoupila jako režisérka do Redakce pro děti a mládež Československé televize, kde působila bezmála čtyřicet let. Od roku 1961 se věnovala i pedagogické činnosti a vyučovala na Lidové konzervatoři.

Těžištěm tvorby Věry Jordánové jsou především televizní pohádky, ve svých počátcích ale realizovala i několik hodnotných přepisů klasických literárních děl (EVŽENIE GRANDETOVÁ, 1966; MALÁ DORRITKA, 1967), značné oblibě se dodnes těší také čtyřdílná adaptace britské románové předlohy JANA EYROVÁ (1972). Z bohaté tvorby pro děti zahrnující i několik titulů ročně připomeňme alespoň dodnes velmi populární večerníčkový seriál KRKONOŠSKÉ POHÁDKY (1974, 1977, 1984).

Poslední pohádky natočila Věra Jordánová koncem devadesátých let, od té doby žije v soukromí, své jazykové znalosti a dávný zájem o dějiny umění ale uplatňuje jako příležitostná průvodkyně zahraničních turistů v Praze. V roce 2010 získala čestné občanství ve Šternberku, kde strávila své dětství.

Pavel "argenson" Vlach

Režijní filmografie

Filmy

1998 Kouzelný šíp (TV film)
O Johance s dlouhými vlasy (TV film)
1997 Jak vyléčit Ježibabu (TV film)
O vílách Rojenicích (TV film)
1996 Dědo, čaruj (TV film)
Jak se Kuba stal mlynářem (TV film)
Jakub a Modřínka (TV film)
1995 O kumburské Meluzíně (TV film)
Princ z pohádky (TV film)
1994 Hvězdopravcův dar (TV film)
Jak se stal švec Dratvička tchánem pana krále (TV film)
O Nesytovi (TV film)
1992 Jánošova kouzelná flétnička (TV film)
Pastýř a princezna (TV film)
1991 Ariadnina niť (TV film)
O těch Martinových dudách (TV film)
1990 Ahmed a Hazar (TV film)
Démantový déšť (TV film)
O Radkovi a Mileně (TV film)
1989 O kouzelné šišce (TV film)
1988 O komtesce a zbojníkovi (TV film)
1987 Balónová pohádka (TV film)
Drátenická pohádka (TV film)
O houslích krále snů (TV film)
1986 O buchtách a milování (TV film)
O kouzelné píštalce
Pavouk se smaragdovýma očima (TV film)
Statečný Azmun (TV film)
Švec z konce světa (TV film)
1985 Chán Sulejmán a víla Fatmé (TV film)
Drahý Bedřichu (TV film)
O chamtivém strašidle (TV film)
Pták Žal (TV film)
Putování za měsíční nitkou (TV film)
1984 Ferdinande, vrať se (TV film)
Letní pohádka (TV film)
Malý Démosthénes
O líné Nitce a prstýnku s rubínem (TV film)
Tlustý pradědeček (TV film)
Zlaté kapradí (TV film)
1983 Bráška (TV film)
Kmotři z blat (TV film)
Nevěsta z obrázku (TV film)
O bílém jadýrku (TV film)
O hodném Fridolínovi a zlé Józe (TV film)
Šáteček a jablíčko (TV film)
1982 Karlův most (TV film)
Maratonský běh (TV film)
Nejhlavnější hodinky na světě (TV film)
Potrhlá Andula (TV film)
Výslech (TV film)
Čas strachu a statečnosti (TV film)
1981 Drž se rovně, Kačenko (TV film)
Hraj, jak kvetou stromy (TV film)
Královna bludiček (TV film)
Neuvěřitelný příběh (TV film)
Vyzvání na cestu (TV film)
Černé etudy (TV film)
Škola hrou (TV film)
1980 Hadač od Saidovy zahrady (TV film)
Holubník (TV film)
Jak namalovat ptáčka (TV film)
1979 Všichni za jednoho (TV film)
Štvanci (TV film)
1978 Adriana (TV film)
Já nechci být víla (TV film)
Na co si dneska hrajeme (TV film)
Pohádka o ebenovém koni (TV film)
Čarovné prstýnky (TV film)
1977 Blaťácká povídačka (TV film)
Oheň ve dřevě (TV film)
Uloupený smích (TV film)
Čas polomů a štěpů (TV film)
1976 Až bude padat hvězda (TV film)
Košiláček
Moje sestra je cvok (TV film)
Panenka z vltavské tůně (TV film)
Petřička (TV film)
1975 Hodinky šly pěšinkami (TV film)
Ten kůň musí pryč (TV film)
Zlatá přadlena (TV film)
Čertova nevěsta (TV film)
1974 Padla kosa na kámen (TV film)
Princ Chocholouš (TV film)
Vlajky na věžích (TV film)
1973 Jak se dělá knížka (TV film)
Nejpozději do 1.září (TV film)
Skleněná panna (TV film)
Táto už je čas (TV film)
1972 Hrdinové z pohádek (TV film)
Jak se dělá bačkůrka (TV film)
Jak se dělá hrneček (TV film)
Jak se dělá rohlíček (TV film)
Svatá noc (TV film)
Trojlístek (TV film)
V těžkých dnech (TV film)
1971 Hračky naší Kačky (TV film)
Jak princezny spaly na hrášku (TV film)
Renata (TV film)
Zločin na Zlenicích hradě (TV film)
1969 Dick Whittington (TV film)
Dvě Cecilky (TV film)
Hádankář Vojta (TV film)
O hradu Zásadce (TV film)
O statečném Petrovi (TV film)
Princezna Lada (TV film)
První láska (TV film)
Čertův švagr (TV film)
Žabí muzikál (TV film)
1968 Avantgarda (TV film)
Letní dostaveníčko (TV film)
O pyšné princezně (TV film)
Pohádka o Honzovi (TV film)
Vo modrým ptáčku (TV film)
1967 A.S.Puškin (TV film)
Jak se stal Matěj Cvrček doktorem (TV film)
Malá Dorritka (TV film)
Pohádka o Ivánkovi a Alenušce (TV film)
Pohádka o panence v trávě (TV film)
Země slunce a šafránu (TV film)
1966 Co už umíme
Evženie Grandetová (TV film)
O chytré princezně (TV film)
O nosaté princezně (TV film)
Věra Lukášová (TV film)
1964 Akdáhop (TV film)
Dalecí a blízcí (TV film)
Pohádka o ježcích (TV film)
1962 Jiskry (TV film)
Pohádkové noviny (TV film)
1960 Kouzelný domeček (TV film)
Zpěvníček (TV film)

TV seriály

1990 Heřmánci (TV seriál)
Jakub (E06)
Martina (E05)
Katka a Klára (E04)
další epizody (6)
1984 Krkonošské pohádky (TV seriál)
Jak Trautenberk prodával vodu (E20)
Jak se Trautenberk chtěl pomstít Krakonošovi (E19)
Jak Trautenberk odvedl horské prameny (E18)
další epizody (8)
1977 Krkonošské pohádky (TV seriál)
Jak Trautenberk sušil Krakonošovu louku (E12)
Jak šel Trautenberk do hor pro poklad (E11)
Jak chtěl Trautenberk nový kožich (E10)
další epizody (5)
1974 Krkonošské pohádky (TV seriál)
Jak Trautenberk chtěl Krakonošovo koření (E07)
Jak šel Kuba ke Krakonošovi pro poklad (E06)
Jak Trautenberk vystrojil hostinu pro štěpanického barona (E05)
další epizody (7)
1972 Jana Eyrová (TV seriál)
1971 Pohádky z tisíce a jedné noci (TV seriál)
1968 Andersenovy pohádky (TV seriál)
1965 Pohádkový zeměpis (TV seriál)

Scenáristická filmografie

Filmy

1982 Karlův most (TV film)

Herecká filmografie

Dokumentární

2013 Parta Analog
2010 Příběhy slavných (TV seriál)
Slušňák mu sluší (S11E11)
2008 Příběhy slavných (TV seriál)
Tak akorát (S09E01)
2007 Hostel Part II: The Next Level

TV pořady

2013 Nejlepší Večerníček (TV pořad)
2001 Barvy života (TV pořad)
1997 Úsměvy (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace