Reklama

Reklama

Hadí plyn

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Filmová odysea o cestě do uzavřené oblasti na hranici mezi orientálním a okcidentálním světem, do nitra emocionální paměti a temných zákoutí lidské mysli, do míst, kde na sebe naráží lidská potřeba podvolit si přírodu, vysát její duši i přírodní zdroje a ulovit nebo pokořit vše živé v ní. Podobenství o cestě do míst, kde už neplatí civilizovaná pravidla a realita osciluje mezi racionalitou a snem. Podobenství o vlastních obavách z násilí, o hledání zdravého a nedestruktivního vztahu k lásce a sexualitě, o ochotě najít pochopení rozlišovat mezi uprchlíky a vetřelci. Dobrodružství, inspirované novelou Josepha Conrada „Srdce temnoty“, o hledání sebe samého uprostřed neprostupné „evropské divočiny“ a pochopení nutnosti mentálně přijmout zodpovědnost za následky evropského kolonialismu. (Cinemart)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (27)

kajas 

všechny recenze uživatele

Před slavnostní projekcí filmu v Karlových Varech varoval režisér a scenárista David Jařab diváky v sále, ať hodnocení nechají den, dva nebo tři uležet. Že se jedná o komedii, která je ale trochu divná. Komedie je spíš fakt, že tahle věc dostala příspěvky z fondů a půjde do kin pod hlavičkou našeho největšího distributora. Ale hlavně, že se v ní zmiňovalo š*kání, asi aby byl film patřičně syrový. Těžká bída. ()

Brennos 

všechny recenze uživatele

Předlohu jsem nečetl a ani nechci srovnávat s nesrovnatelným, Apokalypsou. Ale zatímco Coppola na tématu fascinujícím způsobem zobrazil hrůzy (vietnamské) války, zde jakoukoliv přidanou hodnotu postrádám. A texty distributora ani vyjádření režiséra na tom nic nezmění. Jednu hvězdu navíc z nostalgie, za lehký humor a odvahu. KVIFF 2023 ()

Reklama

skorpion112 

všechny recenze uživatele

Nejdřív bych začal něčím pozitivním. Film má nádhernou kameru, skvělou hudbu a zajímavou atmosféru.  Tím to končí. Jinak se jedná pseudointelektuální pokus o film, který si hraje na strašně chytrý, ale on vlastně moc není. V některých částech dokonce dost působí jako velká komedie. No nevím nevím. V kině bych se tomu vyhnul a na VOD bych zvažoval o tom jestli to opravdu stojí za to. Viděno na letní filmové škole. ()

darjeeling 

všechny recenze uživatele

Oceňuji snahu natočit tento poměrně psychologický a surrealistický příběh, ale vlastně se to moc nepovedlo. Nabízí se zde srovnávat s Coppolovou Apokalypsou, ale takové ambice tvůrci filmu ani neměli. Celkově se jedná o průměrný snímek,  který ani pořádně nic divákovi nepředal a neuměl ani zapůsobit svým vizuálem nebo nápaditostí. Na filmu musím zejména ocenit skvělou hudbu, která dodávala snímku napínavost, jež vlastně snímek do poslední chvíle měl, ale konec byl opravdu nepovedený a nezáživný. Celou dobu byla atmosféra mírně napínavá (k tomu napomohlo i střídání reality s představami a sny hlavního hrdiny), i když měl film pomalé tempo. Proto jsem čekala, že konec bude pro diváka taková pěst a bude kontrastovat se zbytkem filmu, ale v podstatě to na mě působilo strašně odfláknuté a prázdné. Snímek je plný filosofování a úvah, které ale občas působily hrozně otřepaně a ne tak hluboce. Herci podali dobré výkony i scénář nebyl úplně nejhorší, ale jsem si z filmu nic nevzala a jako celek to působilo trochu hekticky, i když symboliky ve filmu bylo dost a rozhodně po zhlédnutí je o čem diskutovat. (Finále Plzeň 2023) ()

Lanark 

všechny recenze uživatele

Kdyby to bylo divadelní představení v kdysi dokonalé pražské Komedii, asi bych se tetelil blahem a klasicky se po představení opil s ústřední noise melodií v uších. Film je ale bohužel jiné médium, kterému divadelní formy vyprávění svědčí jen velmi omezeně a s notnou dávkou opatrnosti a zkušenosti s obou světů. Atmosfericky působivé a vypiplané, ale dějově a filmově velmi odtažité a nepřístupné. Až to bude na Netflixu, rád tomu dám druhý pokus, který je podle režiséra žádaný. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (4)

  • Natáčelo se v Praze, Bratislavě, v deltách Dunaje v okolí Bodíků a ve Splitu. (Cinemart)
  • Režisér a scenárista David Jařab o tom, prečo adaptoval príbeh knihy "Srdce temnoty": "Je to veľmi podnetná kniha, má zvláštnu kvalitu, poskytuje priestor pre celý rad interpretácií. Zároveň sa dotýka niektorých vecí, ktoré je ťažko pomenovať a uchopiť. Kniha rieši otázky vysporiadania sa s európskym kolonializmom, čo je niečo, čo sa nás bytostne dotýka, i keď si to uvedomuje málokto a málokto je ochotný priznať si to." (Arsenal83)
  • Stanislav Majer obľuboval časti, ktoré sa natáčali na západnom Slovensku, v Dunajských luhoch: "Lokácia bola skutočne prekrásna. Dunajské luhy - snová a hypnotická krajina. Lužné lesy plné vtáctva, mokradí a mŕtvych stromov trčiacich z vody. To, čo s tým miestom dokázalo urobiť svetlo, bolo absolútne úžasné." (Arsenal83)

Reklama

Reklama