Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Napínavý detektivní film podle povídky spisovatelky Hany Proškové se odehrává krátce po válce na jednom zámku, kde na brigádě pracuje parta studentů na reevidenci archivu. Za dlouhých večerů si při společných sedánkách vymyslí fiktivní postavu „Přízrak“, která se záhadně pohybuje v prostorách zámku a ruší jeho klid. Recese se však pro někoho stává příležitostí uskutečnit svůj zlý úmysl. Fikce se zhmotní a nebezpečí začíná být krutě skutečné… (Česká televize)

(více)

Recenze (47)

Nonna 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý scénář by asi zasloužil lepší zpracování. Na to, jak hvězdně jsou role obsazeny (i když v době natáčení vlastně ještě většina mladičkých hvězdiček hvězdami nebyla), je ve výsledku film celkem roztříštěným a zmateným dílem. Asi nejvíc mi vadí Ivana Vávrová v hlavní roli, protože ta svým hereckým (ne)výkonem prostě roli nezvládá. No, ano, svlékne se a ukáže neforemný zadek na kameru, ale to je asi tak maximum jejího výkonu. Jinak je v gestech zoufale teatrální a nepřesvědčivá a všichni její méně zabíraní "spolužáci" hrají viditelně líp. (Mimochodem tato herečka mi pila krev i ve filmu Copak je to za vojáka a děkovala jsem Koubovi, když ji vysadil v lese.) Vyloženě nevhodná je i hudba. Napětí a hrůzu si představuju naprosto odlišně, než jsou tradiční samohrajkové brnkačky televizních inscenací 80. let. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Autorka Hana Prošková byla ve svých literárních dílech detektivních příběhů  svým způsobem Agathou Christie a sirem Arthurem Conanem Doylem dohromady. Místo Hercula Poirota měla svého kriminalistu Vašátka a místo Dr. Watsona malíře Horáce. Povídka ´Přízrak´ se  svým rozhledem hodně podobá tvorbě Agathy Christie, jen je to ze současnosti a zcela bez bez detektiva či kriminalisty. A příběh je to zajímavý, byť pro televizní produkci značně zjednodušený. A v tom je největší kámen úrazu. Právě vlivem televizního zpracování tomu chybí atmosféra, tajemno, záhadologie a strach. Uvěřitelný strach, ne viditelně hraný. Dušan Klein v rámci svých možností dělal co mohl, ale bezbřehé ponurosti zabránit nedokázal. Televize je holt jen televize. Na deštivé sobotní shlédnutí, když nebude nic lepšího, postačí. tento scénář měl daleko navíc. ()

Reklama

mh.mail 

všechny recenze uživatele

40% - Předlohu jsem nečetl, ale námět přímo vybízí k budování postupného napětí a pocitu strachu z neznámého. To se však Dušanu Kleinovi nedaří a tak sledujeme plochou realizaci, ve které patetické voice overy hrdiny Horáce absolutně neodpovídají tomu, co skutečně vidíme na obrazovce. Škoda, samotný příběh i rozuzlení jsou v pohodě, i když v detektivkách zasazených do poválečných let se jedná o celkem běžný motiv. ()

brooklyn73 

všechny recenze uživatele

Ve sve dobe mne film strasil svym napetim a atmosferou, jenz byla velice dobre vytvorena. V soucasne dobe uz ucinek neni tak silny.Filmarum se podarilo dat dohromady zajimave herecke slozeni mladych,zacinajicich hercu podporovanych na druhe strane skupinou jiz ostrilenych borcu.Vysledek zdarily. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Hrubiánský správce Vávra slintá nad výstřihem Švandové, študent Suchoš pro změnu propadl dekoltu spolužačky Mahuleny. Kdo ale jde po nahém pozadí lehce labilní Ivanky Vránové? Obstarožní obšoust Navrátil? Budoucí ministr kultury? Nebo snad sám tajemný Přízrak..? Anachronicky vyhlížející rádoby thriller, u kterého forma absolutně nekoresponduje s tou snahou o nějakou psychologii či napětí. Sic tam není žádný Číňan ani dvojník, Desatera pátera Knoxe se Klein moc nedrží. Není tam žádný detektiv, za to duchem chudých „Watsonů“ je tam až přespříliš.. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (3)

  • Píseň, kterou parta studentů zpívá na zámku, nese název „It's A Long Way To Tipperary“. (majky19)
  • Přízrak je natočen na základě stejnojmenné povídky, která je dostupná v knize „Smrt programátora“ od Hany Proškové z roku 1971. (Winster)
  • Filmový zámek je Červený hrádek u Sedlčan. V době natáčení sloužil Okresnímu archívu v Příbrami. Po roce 1989 byl zámek v restituci vrácen rodu Mladotů. (rakovnik)

Reklama

Reklama