Reklama

Reklama

Krvavé pobřeží

Trailer 1

Obsahy(1)

Příběh filmu Krvavé pobřeží se odehrává v roce 208 v Číně během vlády dynastie Han. Ačkoliv Číně vládl jeden císař - Han Xiandi, země byla rozdělena do mnoha proti sobě bojujících států. Na západě měl vládu v rukou ambiciózní premiér Cao Cao, který používal císaře jako svoji loutku, východ ovládal císařův strýc Liu Bei. Cílem Cao Caa bylo zničit všechna království a prohlásit sebe za jediného vládce sjednocené Číny. Jeho protivník Liu Bei se snažil získat na svoji stranu království Wu, ležící na jihu zemi, kterému vládnul Sun Quan. Liu Bei k němu vyslal svého vojenského poradce Zhuge Lianga, který se zde seznámil s místním vicekrálem Zhou Yu, s nimž se velmi spřátelil.

Když Cao Cao zjistil, že se tato dvě království stala spojenci, vyslal proti nim armádu osmi tisíc mužů a dvou tisíc lodí. Doufal, že zabije dvě mouchy jednou ranou. Armáda se utábořila v lese Crow u řeky Yangtze, na jejímž druhém břehu, tzv. Krvavém pobřeží tábořili spojenci. Zdálo se, že se zmenšujícími zásobami jídla a prořídlou armádou, jsou spojenci v koncích. Zhou Yu a Zhuge Liang dali hlavy dohromady a díky své moudrosti se jim podařilo obrátit vývoj války. Následovaly nespočetné bitvy na zemi i na moři, které vyvrcholily nejslavnější bitvou v čínské historii - bitvou u Rudého útesu (Čchi´ Pi) na jižním břehu Jang-tse. V boji bylo potopeno dvě stě lodí a směr čínské historie byl navždy změněn.

Tato slavná bitva byla jednou pro vždy zachycena v románu „Romance of the Three Kingdoms“. Přesto, že je kniha stará více než 700 let, pořád je v celé Asii velmi populární. Bylo podle ní uděláno více než tucet počítačových her a množství komiksových knížek. Režiséra Johna Woo tento příběh přitahoval více než 20 let, ale v tehdejší době neexistovaly vhodné podmínky, technické ani finanční, které by umožnily vznik tak velkého a nákladného filmu. Příležitost přišla v létě 2004, když producent Terence Chang poprvé přiletěl do Pekingu a začal dávat dohromady plán i potřebné finanční prostředky. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (198)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Druhé století n.l. doba, kdy Číňané ještě neuměli vyrábět nejlepší mobily na světě, ale kdy už uměli docela slušně válčit včetně užití tehdejších nejmodernějších technologií. Ve filmu padne zmínka na Sun-c'eovo Umění války, to ale bylo napsáno jak se odhaduje až v pátém století, takže tady se kucí od filmu krapet sekli. John Woo točit velkofilmy umí a co je nejhlavnější, točí je v zápaďáckem stylu a outfitu, i když se jako tento odehrávají pouze a toliko ve staré Číně a hrají tam jen Asiaté. Asijské filmy až na výhrady točené čistokrevnýmými Asijci jsou uřvané, afektované a ač to asi domácí divák takto rád, nás ze západu to dost vytáčí (nebo alespoň mne). Samozřejmě nelze vynechat při umírání hrdiny (a pište si,  že tam vždycky nějakej umře) jeho tradiční flasbacky než vydechne chudák naposledy... Zkrátka a dobře, toho jsme zde byli ušetřeni. Obličeje jednotlivých aktérů byly od sebe dobře rozeznatelné, přiznávám, že v tomto typu filmů v tom občas mívám chaos. Tady se moc nepletichaří, ani diplomaté nemají moc práce a ten jeden, který se ve filmu objevil měl celkem rychlý konec. Tady se jde pěkně po čínsku přímo na věc a tak můžeme sledovat v podstatě dvouhodinovou řežbu na suchu i na řece. Což o to, já řežby rád. Navíc z prostředí, které až tak dobře neznám a rád se lecčemus přiučím. Ale méně je někdy více. Zkrátka a dobře už po hodině vás to začne nudit. Navíc leckde je dost znát, že i přes výkonná písíčka, je vidět, že u masových scén jde o animace. Ne pořád, ale občas to do oka koplo. No a pak tam byla špiónka princezna, co se dostala prakticky všude (mohla tedy hlavního záporáka rovnou zapíchnout a bylo by po válce) a láska. Ke konci to dokonce připomínalo Opičího krále. Dělka a toto mne nakonec odradilo od čtyřhvězdičkového hodnocení. Podtrženo sečteno a sírou zapáleno, dávám za 3 misky čaje. Jo a to jamování na ty zheng citery bylo super! * * * ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Velkolepý čínský historický velkofilm z roku 208 vyrobený roku 2008 připomíná v mnohém největší klasické sovětské či americké válečné velkofilmy, nebo taky počítačové hry. Lodí jsou tisíce, bojovníků statisíce, efektů taky tolik. Bohužel hlavních postav je taky mnoho a do konce filmu, prý příliš prostříhaného, jsem se v nich zcela neorientoval. Občas v bitevní řeži ani v tom, která strana je která, i když vlastní příběh je prostinký. Nakonec hlavní se v tomto filmu stalo užít si bitvy jednotlivců, překrásných scén s metáním ohnivých pum a podpalováním nepřátelských lodí a jen občas si, s nejvyšší opatrností, odpočinout u čaje. Trailer: http://www.csfd.cz/film/118015-krvave-pobrezi/videa/ ()

Reklama

JFL 

všechny recenze uživatele

S "Krvavým pobřežím" a oběma díly "Red Cliff" je to stejné jako s půllitrem a tuplákem piva. V obojím je naprosto stejný obsah, jen v druhém případě je ho víc. Druhý tedy ocení pijani či nesoudní žíznivci, ale po prvním budete stejně spokojeni, nebude to takový větrák a nebudete muset na záchod. Západní sestřih smazává spoustu podružností, logických absurdit a eliminuje klukovské bojovnické fantazírování, přičemž zachovává midcultově exotickou oduševnělost a esoteričnost. V asijské verzi je pouze více scén se stejnými postavami, ale jelikož žádná z postav neprochází vývojem a na konci filmu se v ničem neliší od podoby, kterou získala při prvním představení, tak ani západní sestřih postavy o nic neochuzuje. Tedy s výjimkou žen. V souladu se společenskými normami eliminuje západní verze projevy teprve zárodečné ženské emancipace v Číně (stejně jako v historii zobrazování homosexuálů v mainstreamových filmech vede první krok přes připuštění existence, ale pouze v podobě směšné figurky – viz komická postavička bojovnice v podání Vicky Zhao a glorifikovaná oddaná manželka v podání Lin Chiling)._____Recenze na Rejže.cz ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Krvavé pobřeží je další z mnoha čínských filmů, které pravděpodobně nemají s historickými fakty mnoho společného. I když jsou bojové scény vcelku realistické a žádné vysloveně nadlidské výkony se nekonají, hrdinských činů a hrdinů si užijete vrchovatě. Číňani mají spoustu dobrých herců kteří se navíc umějí i hýbat, takže s tím koho obsadit, neměl Woo problém. Výprava byla megalomanská, což si díky čínské lidové armádě může dovolit i méně uznávaný režisér než John W., takže by se dalo říct, že v tomto ohledu šlo o standardní záležitost(čínský histrický film, kde by hrálo méně než 1000 lidí, to už by bylo na pováženou) Propagandistických plků bylo v Krvavém pobřeží relativně málo, takže pokud vám ke štěstí stačí sledovat bitvu 800 000 nepřátel, proti cca 50 000 správných chlapíků, tak si klidně jednu hvězdu přičtěte. Mě to nestačilo, takže víc než lehký nadprůměr dát nemůžu. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Podobných davových a kostýmových čínskych veľkofilmov za poslednú dobu vzniklo dosť, ale meno John Woo má aj po niekoľkých nepresvedčivých projektoch stále zvuk. Príbeh si ma získal postupne výbornými bojovými scénami, ale hlavne tým, že bitky pramenili z vopred dobre premyslenej taktiky s využitím prírodných živlov a predvídavosťou krokov nepriateľa. Niektoré scény boli fakt nadpriemerné. Pristihol som sa, ako som sa s úsmevom prilepil na obrazovku. Veľmi zaujímavá bola scéna úvodnej bitky so štítmi a poučná ale aj skvelá zase scéna zberania nepriateľských šípov. Keď si k tomu pripočítam výborný hudobný doprovod, ktorý tieto skvelé scény poháňa, vychádza z toho úžasný vojnovo-strategický film. Lenže to by nebol čínsky film, keby do toho miestami zbytočne nepridávali prehnané a nereálne súboje jednotlivcov s prvkami kung-fu a nepodarený bol aj záver so záchranou manželky jedného z vodcov. Stačilo málo k plnému počtu, ale aj tých pár výčitiek čo mám ,mi nedovoľuje dať viac ako 80%. Možno keby som videl nezostrihanú verziu, možno. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (9)

  • Natáčení trvalo přes 200 dnů, závěrečná scéna se připravovala více než rok a bylo pro ni postaveno osmnáct funkčních lodí. (vendy63)
  • Jde o nejdražší čínský film všech dob. Stál kolem 50 milionů dolarů a předstihl tak i Kletbu zlatého květu z roku 2006 (45 milionů dolarů). (jonyyy)
  • Čínská armáda uvolnila neuvěřitelných sto tisíc vojáků, aby hráli kompars. (Karlos80)

Související novinky

Bale v nejdražším čínském velkofilmu

Bale v nejdražším čínském velkofilmu

26.12.2010

V květnu odstartuje Christopher Nolan natáčení The Dark Knight Rises a jeden by čekal, že Christian Bale se v klidu připravuje na návrat do Batmanova kostýmu a v další sebevražedné tělesné proměně… (více)

Království zabijáků Johna Woo

Království zabijáků Johna Woo

15.06.2010

Po megaprojektu Krvavé pobřeží a krachu velkofilmu z dob čínské revoluce 1949 se John Woo odmlčel. Najednou je tady ale s filmem, který nejen produkoval (spolu se svým dlouholetým parťákem Terencem… (více)

Reklama

Reklama