Reklama

Reklama

Ve stínu upíra

  • Velká Británie Shadow of the Vampire (více)
Trailer

Obsahy(1)

V roce 1921 natáčí F.W.Murnau (JOHN MALKOVICH) první filmovou verzi románu Dracula, ale protože nedostává povolení ke zfilmování od vdovy po Bramu Stokerovi, autorovi díla. Pozmění jména postav, dějiště příběhu a natáčí snímek pod názvem UPÍR NOSFERATU. Do titulní role obsadí herce Maxe Schrecka (WILLEM DAFOE), jehož chování se zdá ostatním členům štábu velice prapodivné. Murnau Schrecka hájí tím, že údajně používá hereckých postupů metodika Stanislawského, které jsou založeny na intenzivním se vcítění do role. Záhy však všichni zjišťují, co se skrývá za hrůzným Schreckovým herectvím. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (229)

Lima 

všechny recenze uživatele

Na kost vyhublý Dafoe podává herecký výkon, pozoruhodný hlavně svým fyzickým nasazením, u zobrazení emocí bych superlativy šetřil, občas prostě trošku přehrával :o) Mystifikačně laděný námět je skvěle vymyšlený, bohužel ho zabíjí toporné vyprávění. Ten film mohl být vzhledem k originálnímu námětu MNOHEM, mnohem lepší. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Zápletka je geniálna (čo ak mal režisér dohodu so skutočným upírom?), ale nakoniec ma to neuchvátilo až tak, ako som čakal. Pritom objektívne tomu ťažko niečo vyčítať. Všetci herci, vrátane malých rolí, podávajú skvelé výkony, hlavne samozrejme Malkovich a najviac Dafoe. Výprava ja krásna, mnohé scény skvelé, je to sympaticky krátke (hodina a pol, z toho 5 minút tvoria úvodné titulky) a po vizuálnej stránke sa režisér fakt hrá (nádherná pasáž, v ktorej gróf sprostredkovane, cez natočený materiál, sleduje denné svetlo). Ale aj tak ma to nejak nedostalo, nechalo ma to chladným, miestami ma to vyložene nudilo a napriek zaujímavého finále to v mojich očiach na 4* nemá, hoci je to istým spôsobom unikát. Nás poteší, že sa tu často spomínajú tunajšie končiny. Produkcia: Nicolas Cage. ()

Reklama

kingik odpad!

všechny recenze uživatele

Tento film není pro mě. Jsem čekal něco poutavého, záživného a rozhodně hororového. Ani jeden atribut však Ve stínu upíra neobsahuje. Sice se v něm sešla herecká dvojka Malkovich a Dafoe, ale jejich postavy mně přišly dost prázdné a rovněž režie E.Eliase Merhiga byla dost slabá. Pro mě zcela nedívatelný film. ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Jemná paródia, ktorá si vo veľmi šťastne zvolenej polohe ctí filmový hororový žáner v jeho najklasickejšom období. Čo je zvlášť potešujúce, na vychutnanie si tohto dielka nie je nevyhnutné, aby bol divák oddaným hororovým fanúšikom a videl Nosferatu či iné perly ešte z nemého obdobia. Tieto vedomosti zážitok síce umocnia, ale príbeh dostatočne funguje aj samostatne... Plus - herecký koncert Willema Dafoea (ale aj John Malkovich je vynikajúci) zráža do kolien. Pobaví i dojme a presne v duchu svojej role doslova zhypnotizuje. Práve on je hlavnou hviezdou, hlavným ťahúňom a hlavným dôvodom prečo sa k tomuto filmu opakovane (a často) vracať. A práve kvôli nemu dávam plných pät! ()

Lanark 

všechny recenze uživatele

Konečně jedna zábavná konspirační teorie. Nejsympatičtější pro mě je to, že o zápletku tu jde vlastně tak trochu mimochodem a celý film je vlastně pocta filmařskému řemeslu v éře němého filmu a konkrétně Murnauově eposu. Rozhovor o tom, proč musel Orlok vysát zrovna kameramana a ne skriptku, která není tak důležitá. Stejně tak scéna o režisérském egu a neustálém stresu producenta mě přesvědčil o tom, s jakým nenuceným nadhledem Merhige ke svému filmu přistupuje. Jak přiznává, že se nesnaží o to vyrovnat se Murnauově veledílu, ale chce jen tak navnadit diváka, aby si původního Upíra z Nosferatu pustil. Zkrátka taková škola hrou s výborně vypointovaným závěrem o věčném souboji geniality a šílenství. O životě, smrti a věčnosti nejen filmového umění. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (8)

  • Role Max Schrecka byla napsána přímo na tělo Willem Dafoemu. (Hal_Moore)

Reklama

Reklama