Reklama

Reklama

Zatmění

  • angličtina Eclipse (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Pozdní odpoledne sychravého dne je předzvěstí neúplného zatmění měsíce a s tím spojených pokleslých úmyslů. Netradiční postavení Slunce a Luny dává vzniknout neobvyklému jevu, krvavému měsíci. Krvavý měsíc. Krev. Zatmění. Parafráze zatemněné mysli a eskalace tak banální situace, jakou dopravní nehoda může být. Je to již dlouhý měsíc, co okresem otřáslo zmizení ženy. Beze stop. Osiřelý manžel ztrácí bez své milované chuť do života, den za dnem se s alkoholem slévá v jeden. V ten samý čas jako opouští místní nálevnu a podnapilý nasedá do svého vozidla, se na druhé straně satelitního městečka Jonášov vstupuje do prázdné ulice mladík oblečen jako obyvatel vilové čtvrti, do které právě vstoupil. Blíží se ke staršímu, na ulici zaparkovanému, mercedesu, vytahuje planžetu, otevírá auto, startuje a odjíždí. Město Jonášov protíná okresní silnice, ale ani jeden z těchto dvou mužů se nehodlá pouštět do rizika jízdy v provozu. Oba míří k zapadlé asfaltové cestě, která vede skrze les mimo okres. Na této cestě, kterou ročně projede ne víc aut, než je znamení zvěrokruhu, se setkávají vozidla opilce a zloděje. Oba v závěsu nervózně projíždí silnicí, když jim průjezd zahradí z lesa vyjíždějící SUV, na což ani jedno vozidlo nedokáže reagovat. Ozve se rána. Rána. Krev. Zatmění. Trojice v sobě zaklíněných vozidel zcela zablokovala nevyužívanou komunikaci. Z aut se pomalu soukají tři muži, trochu zmatení, trochu zděšení. Ze zjevných příčin nikoho ani nenapadne k nehodě volat policii. (Bohemia MP)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (77)

bobstock 

všechny recenze uživatele

Primácký tévé filmek o třech budulíncích na jedné lesní a závoreň životní křižovatce. Lavi Štáfek si tradičně prosadil ACSpartu. Češtinářský kibic Zadražil ukázal jak se neumí ksichtit v dramatických scénách. Lesa pán Ján Jackuliak musel mít v tlamě po natáčení jako v polepšovně a Kubík by si měl příště více zorganizovat v hlavě, co chce vlastně natáčet..vtipné bylo pouze poděkování producentů, že se jim povedlo něco speciálního. 35% ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Překvapení! Se Štáfkem jsem čekal zase jednu z nevtipných komedií, ale dostal jsem komediální drama plné zvratů a překvapivých momentů. Prvních třicet minut excelentních. Jasně, střední pasáž byla trochu udýchaná vata, ale rozuzlení celkem solidní a brutální. Na český film dost dobré. Je to spíš na tři, ale bavil jsem se a to je podstatné. ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele

Thriller o autonehode, trech divnych ridicich a divce v problemech. Zacina to jako psychothriller a meni se to jal zazni v konverzaci v "konverzacni skupinovou psychoterapii". Je to trochu cerna komedoe, trochu absirdni divadlo.  V zaveru se objevi horor. Zahada  kdo je mlcenlivy vousac se resi 85 minut. Situace slouzi vypraveni a ne hlubsimu popisu postav. Vubec jim nejde fandit. Ale i dej se nikam neposouva. Jen tusite, ze se schyluje k necemu hroznemu. Chybi humor i napeti. Zda se mi, ze nebylo dost vypraveciho materialu na celovecerni film a stacil by film kratky. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Výborný začiatok, kvalitné rozohranie postáv, ich skrytých príbehov a zámerov, no a potom prišlo scenáristovi zatmenie do pera či klávesnice a z blížiaceho sa konca ostala horká pachuť ako po prehltnutej cigarete a že to bola Štartka. Mala to byť komédia, či nebodaj až horor? Asi sa nevedeli rozhodnúť a tak ide o žánrovú zlátaninu, kedy tvorcovia v druhej polovici začali lepiť záplatu za záplatou až takým spôsobom, že keby film bol nohavicami, tak vyzerá ako adventný kalendár. ()

jefff 

všechny recenze uživatele

Zatmění je svěží objev v české kinematografii a konečně něco jiného něž stupidní romkomy, které jsou snad stále horší a častější. Jenom škoda, že komediální část vůbec nefungovala. Ta thrillerová kupodivu docela jo a ze Zatmění je docela slušná příběhová jízda se zajímavou zápletkou i dobrým rozuzlením. Úplně mi nesedl Zadražil, který ve vyhrocených chvílích přehrával a nesedělo mi to do atmosféry. Jackuliak hrál slušně, ale také to nebylo úplně ono a toho drsňáka jsem mu věřil tak napůl. Škoda, že větší prostor nedostali Čuba s Polákem. Naopak Carda je jako herec hrozně marnej. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (3)

  • Při scéně v autoservisu otevírá Jakub (Jakub Štáfek) skříňku, ve které je nalepen plakát k filmu Vyšehrad: Fylm (2022) s Jakubem Štáfkem. Scenárista Jc Kovář to vymyslel během natáčení jako překvapení pro Jakuba Štáfka. (Ctidarjan)
  • Natáčení částečně probíhalo na Fakultě životního prostředí České zemědělské univerzity. (Krabroz)
  • Natáčení bylo částečně napájeno mobilní fotovoltaickou elektrárnou od Energetického Holdingu Malina. (amic)

Reklama

Reklama