Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Předlohou filmu je skutečný příběh o splněném přání dospívajícího hráče videoherní závodní série „Gran Turismo“ Janna Mardenborougha, jehož herní dovednosti a výhry ho dovedly až na dráhu skutečného profesionálního závodního jezdce. (Falcon)

Videa (5)

Trailer 6

Recenze (334)

tron 

všechny recenze uživatele

Jann vs. Šulín (sorry, musel som). V druhej polovici je to prehnane patetické, ale zas herci sú sympatickí (Orlando Bloom sa definitívne prehral do úlohy fotrov, David Harbour je solídny drsný mentor) a postavy fajn, takže to až tak nevadí. Hoc jedným dychom musím dodať, že prinútiť Djimona Hounsoua (Djimona Hounsoua!) plakať, to je číre zverstvo. Závodné scény v pohode, na zadok ma neposadili, ale raz za čas sa tvorcom podarilo prísť s originálnou chuťovkou na oživenie (parádny moment, v ktorom v hrdinových predstavách dôjde k rozmontovaniu vozidla, alebo zábavný okamih, v ktorom mechanik stráca kľúčovú súčiastku). Za mňa to dopadlo oveľa lepšie, než som čakal, ale k zázraku to má ďaleko. ()

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Nic proti tomu nemám, i když jsem asi anti-cílovka. Asi každý, kdo si v příštích dnech koupí lístek do kina na film Gran Turismo, bude mít pozitivní vztah k veleoblíbené playstationové sérii či alespoň k závodním hrám/snímkům obecně. Mně je oboje vcelku ukradené, díky čemuž jsem mohl k novince Neilla Blomkampa přistoupit nezaujatě a s otevřenou myslí. Což je ale bohužel chyba. Příběh vycházející ze skutečných událostí sleduje kariéru velšského mladíka Janna Mardenborougha, který se od závodění ve hře Gran Turismo shodou okolností dostal až ke skutečnému profesionálnímu závodění. Janna hraje talentovaný Archie Madekwe, jemuž zdatně sekundují David Harbour a Orlando Bloom a samozřejmě po řemeslné stránce bychom nedostatky hledali těžko. Efekty překypující pasáže, v nichž se maže rozdíl mezi virtuálními a skutečnými závody jsou nejednou dokonce velmi zdařilé a nápadité. Problémy jsou ve dvou věcech. Zaprvé se jedná o ten nejgeneričtější sportovní příběh, v němž dojde k přesně nula překvapením a odklonům od stále funkční rockyovské šablony. Hlavně se ale jedná o důsledně vypulírovanou reklamu na produkty několika značek, jež stojí za vznikem filmu. Kdo něco takového vyčítá aspoň částečně podvratné Barbie, tahle míra komercionalizace umění pro něj může být skoro nezkousnutelná. Ale budiž, pro petrolheady se asi bude jednat o příjemnou podívanou, i když zcela bez diváckých výzev. Skutečnými vrcholy snímku je tudíž Jannovo soupeření s německým jezdcem Schulinem vedoucí k hláškám „Pozor na Schulina!“ či „Zezadu se na tebe tlačí Schulin.“ ()

Reklama

Wade Wright

všechny recenze uživatele

Jsem ready. Kritiky jsem načetl, psychicky jsem se připravil na to, že uvidím dvě hodiny reklamy na Sony a Plystation + hezké záběry od režiséra, u kterého jsem skoro zapomněl jeho existenci. První hodinu jsem byl ubitý tím, že dostávám přesně to co tu zdejší fandom píše. Ale buďto Rockyho šablona a Harbourovo charisma pořád fungují jako kouzlo nebo si Blomkamp v posledním kole uvědomil, že chce krom reklamy na Walkman točit i film. Každopádně, nakonec to všechno funguje obstojně. Tak obstojně, že jsem schopen přiznat, že jsem si Gran Turismo užil, jakkoli klišé a přímočarý ten film je. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Nejsem fanoušek závodních PC her ani reálných GT závodů, přesto jsem si Gran Turismo v kině neskutečně užil. Blomkampův snímek má díky námětu neuvěřitelně dynamický náboj, který vyváží i tu skutečnost, že se jedná o vcelku jednoduchý příběh: o mladíkovi, který své bohaté zkušenosti z virtuálního světa zvládl chytře uplatnit i při skutečných závodech. Při sledování jsem měl v kině pocit, jako bych byl přímo na závodišti, na němž může mít jediné zaváhání či neuvážlivé jednání až fatální následky. Z hereckého obsazení mě nejvíce zaujal David Harbour, ale i Archie Madekwe v hlavní roli mě dokázal oslovit; btw - Orlando Bloom, kterého jsem už dlouho v ničem neviděl, fakt zestárnul. Ve výsledku jsem z kina, v němž skvěle vynikly audiovizuální kvality filmu, odcházel nadmíru spokojený. Bonusem byla klasická hitovka Orinoco Flow. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Až překvapivě kvalitní. Především kamera a střih tady jedou mistrovský styl. Příběh je jak z pohádky a je to hodně nakažlivé. Mám chuť si jít pustit playstation a trošku si zazávodit. Při sledování filmu jsem si vzpoměl na jednoho herního streamera ve žlutým tričku a žlutých kratesech co při hrách pije prošlý pivo. Jmenovat nebudu, ale nejmenovaný uživatel fandící Slavii a nejmenovaná uživatelka knihovnička (toho času nasraná) jistě budou vědět. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (35)

  • GT Academy Europe (2008), která ve filmu nebyla zmíněna, byla v roce 2016 zrušena. Ve stejném roce skončily také GT Academy International (2008) a GT Academy USA (2011). (Johnny.ARN)
  • Příběh se odehrává v letech 2011–2012. Když Jann (Archie Madekwe) závodí ve Vídni, kamera ukazuje datum natáčení listopad 2022. (Johnny.ARN)
  • Postava Dannyho Moora (Orlando Bloom) je inspirována Darrenem Coxem. Cox byl bývalý manažer společnosti Nissan Europe, který v roce 2008 založil GT Academy, aby pomohl Sony PlayStation a umožnil hráčům závodních her stát se profesionálními závodními jezdci. (Johnny.ARN)

Související novinky

Spider-Man, Kraven a další se odsouvají

Spider-Man, Kraven a další se odsouvají

29.07.2023

Máme dva týdny od začátku herecké stávky a místo nějakých pozitivních zpráv nebo náznaků, že si chtějí zástupci studií sednout s odbory a domluvit se na férových kompenzacích tak, aby se celý byznys… (více)

Jak si zatím v létě vede Hollywood?

Jak si zatím v létě vede Hollywood?

10.07.2023

V celkových číslech relativně dobře, ačkoliv za sebou má několik neuspokojivých výsledků z kin a novým titulům z úspěšných franšíz se nedařilo tolik, jako v minulosti. Celkově Hollywoodské filmy na… (více)

Gran Turismo nabírá obsazení

Gran Turismo nabírá obsazení

17.09.2022

PlayStation produkce filmů podle her se pomalu ale jistě rozjíždí na plné obrátky a jeden projekt, který nyní studio Sony prioritně tlačí před kamery, je závodní Gran Turismo. To před několika týdny… (více)

Seriálový Horizon Zero Dawn našel tvůrce

Seriálový Horizon Zero Dawn našel tvůrce

29.08.2022

Po úspěchu s komiksovou Umbrella Academy se showrunner Steve Blackman ujme na Netflixu rovněž adaptace populární hry Horizon Zero Dawn. Nebude na to navíc sám, po ruce bude mít ještě producentku… (více)

Reklama

Reklama