Reklama

Reklama

Saltburn

Trailer 3

Student Oliver Quick (Barry Keoghan), který se snaží vydobýt si své místo na Oxfordu, se nechá vtáhnout do světa okouzlujícího a aristokratického Felixe Cattona (Jacob Elordi). Ten ho pozve na Saltburn, rozlehlé sídlo jeho výstřední rodiny, kde prožijí nezapomenutelné léto. (Prime Video)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (186)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Byť vo veku hlavných hrdinov, alebo aspoň približne, prípadne milovať nulté roky, bol by som určite spokojnejší. Postaviť film na tom, že žiadna postava vám nemá byť sympatická, je riskantný krok a tak samozrejme nemôže byť prekvapením, že sa názory naň a emocionálna napojenosť na postavy bude líšiť pomaly u každého diváka. Herci sú samozrejme skvelí, Keoghan si zaslúži pozornosť rôznych akadémií, len by bolo lepšie si vopred nečítať žiadne komentáre, pretože zvraty a vysvetlenie toho, čo sa tu skutočne dialo a deje, nás čaká až v záverečných minútach. 70% ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Talentovaný pan Ripley v moderním pojetí. Přirovnání k tomuto filmu se totiž přímo nabízí. Sledujeme příběh Olivera, který se jako chudý student dostane díky stipendiu na Oxford. Nemá ale moc přátel. Svitne mu naděje v chvíli, kdy se s ním začne bavit Felix. Ten je hodně bohatý a mezi studenty dost populární. Oliverovi se změní život a začne s ním trávit veškerý čas. Po škole se na prázdniny společně vydají do sídla Felixovy rodiny. To je pro Olivera další šok, protože není zvyklý na takový přepych. Rychle si na to ale zvykne a není jediný, kdo pohostinnosti této rodiny zneužívá. Pak už se spíš dějí divné věci a jakési "nehody". Oliver to měl totiž celou dobu dobře promyšlené. Celou dobu totiž působí dost nepřítomně a narušeně. Ani se nedivím, že to frčí mezi mladými. Je tam totiž dost scén, které jsou hodně působivé. Bohužel mezi nimi je i hodně vaty. Celý Felixova rodina je tak nějak šáhlá. "Jsi můra." ()

Reklama

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Talentovaná Emerald Fennel udeřuje znova a je to opět pecka. Dekadentní, provokativní, zvrácená, lehce úchylná podívaná, která míchá Drama s Thrillerem i s lehkým přesahem do Artu, každopádně si mne film získal, bavil mne a v závěru dokonale šokoval. Fennel vybrala trio nejtalentovanějších mladých herců současnosti. Jacob Elordi je boží už od Euphorie, Archie Madekwe po See a Gran Turismu má slušně našlápnuto a Barry Keoghan, tak to je už osvědčená herecká kvalitka, který zde má dokonce jednu z nejvýraznějších rolí podivínů, kteří mu jdou fakt výborně. Sledujeme tedy podivného, osamělého chlapce bez přátel, který jde na Oxford a tam se spřátelí s největším frajerem školy, který je zároveň i bohatý aristokrat, který jej pozve strávit letní prázdniny na svém sídle se svou výstřední rodinou. Všechny postavy jsou zajímavé. Perfektní je i Rosamund Pike. Povedly se dialogy ( vysvětlení můry je naprostá scénaristická dokonalost!), nálada filmu je opravdu prazvláštní, kdy se drama z ničeho nic promění v nepříjemný thriller a to jen díky pulzující hudbě a mrazivým dialogům, tohle se režisérce daří výborně. Hra na upíra a scéna s hrobem docela nevšední. Výsledný dojem však ještě zlepšuje závěrečná půl hodina, kde příjdou na scénu dva úderné a šokující zvraty, které z toho filmu dělají nezapomenutelnou podívanou. Dlouho mě zas nějakéj twist takhle neodrovnal. A na závěr nahý tančící Keoghan ala budoucí Joker. Yes tohle se povedlo, ale je potřeba být na to připraven. 8/10. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Těžkej rip-off Talentovaného pana Ripleyho, který jde mnohem víc po vnějškovém pozlátku, než po sofistikovanějším výrazivu a hlavně uvěřitelné psychologii postav. Při hlubším pohledu proto bohužel nepřesvědčivé a neuvěřitelné, byť je Emerald Fennell talentovaná až běda a moc jí fandím. Jen to chce trochu hlubší propracovanost a míň povrchní šokantnosti i exhibice. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Zvěsti o kontroverzích a excesech se za mě nepotvrdily, Saltburn je velmi klasicky vystavěné vyprávění postavené na zrcadlení dvou ústředních postav a také dvou třídních světů, které se po dvou třetinách obrací na hlavu a poodkryje pravé záměry (jež zcela vysvětlí až v závěrečné polorekapitulaci). Podmanivě stylizovaný film o tom, jak dogmatizované boháče jejich okolí podprahově využívá, jehož satirickou artikulaci povyšuje na hutnou psychologickou partii hlavně Barry Keoghan - nelepší herec své generace, který ještě dokáže velké věci. Tady mu navzdory nečitelnosti jeho postavy snadno propadneme, jelikož slouží také jako objektiv do světa přetvářejících se školních institucí a ne tak pozérského prostředí majetné smetánky, která si svou pozici alespoň přiznává. Motivace infiltrujícího se hrdiny sice nejsou úplně jasné, ale jednotlivé postavy tu stejně jsou jen nositeli vnějších významů a nelze je brát úplně vážně. Spojení temného dramatu, ironie a cynismu je každopádně moc povedené a rád se k tomu někdy vrátím. Nemluvě o tom, co i v menších situačních rolích svedou herci jako Richard E. Grant nebo Rosamund Pike. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (29)

  • Vo filme má postava Felixa (Jacob Elordi) piercing v obočí, ktorý si vyžiadala sama Emerald Fennell, hoci to s príbehom nič nemá, ale trvala na tom, že v dobe odohrávania sa deja vídavala mnohých mladých mužov v kluboch s takýmto piercingom. Obočie reálne Elordimu nebolo prepichnuté. Presvedčivú ilúziu vytvorila filmová maskérka Siân Miller pomocou dvoch odrezaných koncov z falošného krúžku v nose, ktoré boli na potrebné miesta prilepené. Fennell ale spomínala, že jej rozhodnutie spôsobilo spor so štúdiom: "Pýtali sa, prečo by si piercingom obočia zohyzďovala najkrajšieho muža na svete? Nakoniec sme dospeli ku kompromisu." (Arsenal83)
  • Šatník bol navrhnutý tak, aby vyjadril, že britská elita má tendenciu obliekať sa neformálne. Vidno to v prvej scéne, kde má Oliver (Barry Keoghan) na sebe úplné akademické oblečenie, zatiaľ čo všetci ostatní sú v teplákoch a džínsoch. Ako sa snaží zapadnúť medzi bohaté deti, Oliverove outfity sú stále menej formálne. (Arsenal83)
  • Natáčanie prebiehalo na Oxfordskej univerzite, ktorá je tiež alma mater pre režisérku Emerald Fennell, ako aj Rosamund Pike. Obe tam študovali anglickú literatúru. (Arsenal83)

Související novinky

Margot Robbie chystá filmové The Sims

Margot Robbie chystá filmové The Sims

23.03.2024

Loňský rok byl pro hvězdnou herečku a schopnou producentku Margot Robbie (Babylon) poměrně přelomový. Její produkční společnost LuckyChap přenesla na plátna kin svět Barbie, tedy nejvýdělečnější film… (více)

Reklama

Reklama