Reklama

Reklama

Emily

Trailer 1

Obsahy(1)

Emily je životopisný snímek, který se nám snaží vyprávět o mladém životě Emily Brontë (Emma Mackey), kdy hledala svoje místo ve světě a dělala první kroky k tomu, aby se stala známou a slavnou spisovatelkou. (HanzoBureshi)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (16)

Skeksis 

všechny recenze uživatele

Zo striktnej kresťanskej výchovy skoro nikdy nič dobré nevzišlo. Až na zopár výnimiek, ktoré so všetkými tými výmyslami a lžami nesúhlasili, a postavili sa proti nim trebárs umeleckou formou. Tieto dve sestry napísali každá po jednej knihe - Charlotte Janu Eyrovú a Emily Búrlivé výšiny, či na Veternej hôrke, alebo proste Wuthering Heights. Čo je pravdu povediac dosť málo na to, aký je doteraz okolo toho rozruch. Hlavná postava permanentne vyzerá ako keby vyfajčila desať deka trávy, aj keď film tvrdí, že brala ópium. Na to, že bola farárova dcéra, viedla celkom rockerský život - písala básničky, mala nie celkom vyjasnený incestný vzťah so svojím bratom a preťahovala ďalšieho farára. Zrejme sa jej to celkom pomotalo v hlave a brata si zosobnila v Heathcliffovi a mŕtvu mamu s papekom trieskajúcim na oblok. Tá teda triezva určite nebola. Neviem, čo z toho je pravda, no to sa už nik nedozvie. ()

TroiMae 

všechny recenze uživatele

Pěkný a atmosférický film, ale předchozí dva filmy (Sestry Brontëovy z r. 1979 a především Očím skryté z r. 2016) my přišly nějak výživnější, možná jen proto, že už je znám… Emily se zaměřuje intenzivně na… Emily a její vztah s novým otcovým kaplanem Williamem Weightmanem, který byl prakticky členem rodiny. Nutno podotknout, že tento vztah je zcela fiktivní a pokud nějaká sestra s ním měla alespoň platonický vztah, byla to nejmladší Anne. A to u ní, ne Emily, se pohledný kaplan odráží v jejím díle, Agnes Grey, kdy hlavní hrdinku kaplan podnítí k novému zájmu o psaní poezie. A to Anne mu vzdá hold ve své básni po jeho smrti na choleru. Žel ve filmu Anne je jen pátým šestým kolem u vozu a všechny reálie byly inspirací pro imaginaci života Emily a její tvorby Na Větrné hůrce. Očím skryté autentičtěji zobrazí život tří sester a jejich bratra, to, jak psaly svá díla a marně se je snažily publikovat. A když je publikovaly, bylo to pod mužskými pseudonymy (na rozdíl od filmu Emily za svého života své jméno na titulní straně Na Větrné hůrce nikdy neuvidí). Film je spíš fantazijní etudou se skvělým soundtrackem. ()

Reklama

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

výborná Emma Mackey v trochu jiném a přesto víceméně standardním životopise Emily Bronte. Líbilo se mi jak je tu Emily ukázána ne jako spisovatelka ale jako mladá žena, která bojuje sama se sebou, hledá sama sebe a řeší obyčejné problémy jako vztahy v rodině, nebo zamilovanost.Zase dost škoda roztažené stopáže na víc jak dvě hodiny, protože to je na poměrně intimní příběh opravdu dost a nudnějších pasáží je tu víc než těch zajímavých. Na režijní debut každopádně fajn počin...65% ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Veľmi pekná hudba, ktorá k historickým formátom musí patriť. No a postupná premena takej jarnej duše na depresiu. Takú, akú sestry Bronteové svojimi románmi a mysľou priniesli. Nič pre dnešného diváka, ide o prázdny príbeh, ktorý je osobný, ktorý je v hlave toho človeka. A tá hlava nebola celkom v poriadku a zažila si svoje kúdele od ópia, ale aj týfus, tuberkulózu, potom rôzne rodinné historky a izoláciu, väčšinou psychickú, čo sa ani nečudujem, keď zomrela aj následkom pitia vody kontaminovanej stekajúcimi vodami z kostolného cintorína. To bola ale doba! ()

venison 

všechny recenze uživatele

Pěkně zachycená dobová atmosféra s hodně povedenou výpravou. Bohužel tady superlativa filmu končí. Jediná sympatická herečka v obsazení byla Emma Mackey, jinak poměrně zoufalství. Děj hodně nezajímavý. V příběhu byla sice spousta silných témat, ale jejich podání bylo velice slabé. Kdybych film sledovala v horizontální poloze určitě by mě uspal. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (9)

  • Film byl oznámen v květnu 2020. Natáčelo se od 16. dubna do 26. května 2021 v anglických městech Bradford a Leeds. (BMW12)
  • Několik postav vyslovuje jméno Bronte špatně jako „bron-tay“, jako by to bylo francouzské jméno. Ve skutečnosti se vyslovuje „brontee“. Jejich otec byl Ir a původně se jmenoval Brunty, ale změnil si pravopis. (Johnny.ARN)

Reklama

Reklama