Reklama

Reklama

Přetržená pouta

(TV film)
  • Rusko Razryv svjazi (více)
všechny plakáty
Rusko, 2022, 98 min (Alternativní 2x50 min)

Režie:

Andrej Lošak

Obsahy(1)

Příběhy běžných rodin, jejichž členy rozdělil názor na válku... Válka na Ukrajině vpadla nejen mezi Ukrajince. Vtrhla i do ruské společnosti a rozdělila ji na dva nesmiřitelné tábory: odpůrce války a ty, kteří podporují to, co Kreml vytrvale nazývá vojenskou operací. Od 24. února jsou v každé ruské rodině lidé, kteří spolu kvůli válce přestali mluvit nebo kteří spolu komunikují jen minimálně, jako by je oddělovala zeď. Vládním propagandistům, kteří mají masivní sledovanost ve státní televizi, lidé věří víc než svým rodinným příslušníkům. Neutralita není možná a nedaří se vést debatu nebo s porozuměním zvážit alternativní názor. Rodiče přerušili vztahy se svými dětmi, manželé s manželkami, sestry s bratry. Film Přetržená pouta nezávislého ruského režiséra Andreje Lošaka je neúprosným portrétem rodin rozdělených válkou. Vystupuje v něm sedm dvojic. Každý z dvojice si pravidelně samostatně povídá s Lošakem a vysvětluje své stanovisko. Rozhovory se odehrávají v průběhu prvních tří měsíců války a během této doby jejich názory nejeví známky změny. Film se nepokouší o dialog, naopak je svědectvím o absenci dialogu uprostřed probíhající války a nesentimentální diagnózou nemoci společnosti, v níž se oficiální propaganda ukazuje být silnější než i ty nejintimnější rodinné vazby. (Česká televize)

(více)

Recenze (16)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Dokument je orientovaný proti Putinovemu režimu, ale prináša významné svedectvá, kedy ľudia stoja proti sebe v rámci jednej rodiny. Jeden podľahol jednej propagande, druhý ten druhej. Rozprávajú jedným jazykom, no názorovo sú tak odlišní, že si nerozumejú. O ukrajinskej propagande sa v dokumente nič nehovorí, tá ruská je znázornená dobre. Samozrejme, že tam neexistuje sloboda slova, samozrejme, že tam skrze médiá a silové zložky je ovládané obyvateľstvo. Je zaujímavé sledovať, ako niektorí ľudia si aj uvedomujú, že ten Putin nie je ideálny, ale na druhej strane keď príde k tzv. obrane Ruska, tak v tom majú jasno, treba urobiť pre záchranu krajiny urobiť všetko. Aj za cenu ľudských životov. V dokumente žiaľ neodznie, že ani Ukrajina nemá taký slobodný režim, ako sa prezentuje. Zrušené médiá, zrušené opozičné strany, to je dnes realitou. A aj naše správe nepokryte a bez akéhokoľvek overenia zverejnia všetko, čo napíše ukrajinská tlačová agentúra. Dokument ale dobre ukazuje tú ľudskú stranu vojny, ako to vnímajú obyčajní ľudia. Vojnu treba odsúdiť a čo najskôr zastaviť. V tom sa musia ale začať angažovať najväčší geopolitickí hráči, no nie zbraňami, ale cestou k mierovým rokovaniam, pretože ultimáta a neprijateľné podmienky z jednej aj druhej strany nikdy mier neprinesú. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Prvých 20 minút som bol znechutený z tej hardcore propagandy ruských babiek demokratiek pre ktoré je Putin bohom. Ale potom som sa sústredil hlavne na to, prečo týmto bludom veria, napriek tomu, že vo vnútropolitických otázkach vidia na vlastné oči, že Putin je klasický autokratický populista, ktorý klame zakaždým, keď otvorí hubu. Zas a znova za to môže ten iracionálny strach, ktorý v nich vďaka nonstop propagande vzbudzuje. To nevadí, že nemajú plyn, teplú vodu, pomaly si už nemôžu dovoliť poriadne jedlo, ale akonáhle Putin urobí bububu, Ukrajinci nás chcú napadnúť, Nato sa rozširuje, čím nás ohrozuje, celý svet nás bezdôvodne nenávidí, tak sa v bežných rusoch niečo prepne, racionálne myslenie si zoberie dovolenku a zo strachu sa zomknú a ochotne veria Putinovi zase prvé posledné, vrátane kecov, že museli preventívne zaútočiť prví. A zároveň sú hneď ochotní tolerovať vedľajšie straty pri vyvražďovaní civilistov. Alebo tomu proste nie sú schopní uveriť a radšej vyvražďovanie civilistov pripisujú Ukrajincom. Veď aj tak sú všetci Banderovci, čiže fašisti. Takže nakoniec sa z toho vykľula zaujímavá psychologická sonda do myslenia sfanatizovaného, skoro až sektárskeho (ako to prirovnali aj v dokumente) ruského národa. Týmto zmagoreným ľuďom fakt pomôže otvoriť oči jedine absolútna porážka, tak ako sa to stalo Nemcom po druhej svetovej. 8/10. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

V tomhle dokumentu skutečně stačí jen sledovat jak a čím argumentuje jedna a jak a čím argumentuje druhá strana. Sledovat čistě jen názorovou a argumentační integritu. Nic víc netřeba. Slečna ve filmu to řekla přesně. To už dávno není jen o politickém názoru. Jak mám vyjít s člověkem, se kterým se naprosto zásadně rozcházím i v těch nejzákladnějších morálních a lidských hodnotách? Kdo má přístup ke svobodným informacím a přesto není z ruské "názorové strany", zcela bizarní a iracionální (ne)argumentace, mnohdy neuvěřitelně cynického a pokryteckého přístupu instantně naprosto znechucený, tak mu nejspíše opravdu něco chybí a nemá to v hlavě úplně v pořádku. Bábušky, které nemají nic jiného než obrazovku, ze které každý den, rok co rok, promlouvá Velký bratr, se dají ještě chápat, byť je to bolestivé. Ale toto ne. ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Řekl bych, že tento dokument je v podstatě nutné vidět. Představují se nám tu v podstatě dvě odlišně světy z jednoho státu. Chce to trochu nervy to sledovat, ale výsledek podle mě stojí za to. Navíc bych řekl, že jde o docela unikátní materiál ze současné doby. Určitě se jednou bude hodit i později, byť toto zpracování je za mě skvělé. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Vojna má aj iné dôsledky ako zabíjanie a ničenie. Ničī vzťahy aj medzi najbližšími ľuďmi, čo dobre poznám aj zo svojho blízkeho okolia. Film podáva všehochuť ruských názorov od absolútnych podporovateľov Putina až po miestnych takmer disidentov s jednou nohou v base. Či sú to matka a dcéra, babka a vnúčatá, manžel a manželka, neda sa žiť a možno ani spolu rozprávať pri takej názorovej nezhode. Keď sa v Rusku na ministerstve pravdy pozrú na tento film, tak snáď by dokazali zavrieť úplne všetkých, či majú názor taký či onaký, už len za zúčastnenie sa na filme. –––– Sludujeme televíziu Rossija24 z odtiaľ čerpáme všetky informácie. –––– Neviem si predstaviť, ako sa cítia tí, ktorí majú niekoho na Ukrajine a žijú tu. ––––  Ona i ja sme za mier, len máme o ňom úplne inú predstavu. –––– Pre ňu je predstava, že v Rusku vládne fašizmus, absolútne neprijateľná. –––– Teraz sa to musí doviesť do nejakěho logického konca, ktorý by bol pre nás prijateľný. ()

Vajonek 

všechny recenze uživatele

(Až fyzicky nepříjemně) působivé. Děsivé. Občas naději a lítost (nad lidmi z obou stran barikády), ale častěji frustraci a marnost vzbuzující. Způsobilé vám dost možná i vypálit díru do hlavy, pokud se budete snažit ty výpovědi skutečně poctivě vnímat a chápat i "druhou stranu" (já jsem se u toho zamýšlela hodně a místy ani při sebevětší snaze pochopit nedokázala, což mi pak právě způsobovalo ty nepříjemné díry v mozkovně - a jak to pak mají zvládat ti, kteří mají někoho z té "druhé strany" přímo v rodině, že). Tak či onak moc důležité. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Skvělá ukázka vymývání ruských mozků, kdy opačné názory jdou po rodinné linii bratr x sestra, dcera x matka, manžel x manželka apod. kdy ta polovina pod vlivem propagandy bezmezně věří víc státní televizi a Putinovi, než vlastní rodině s přímou zkušeností z války. Fascinující mrazivá záležitost, kdy si člověk musí položit otázku kolik procent z celé ruské populace představují tihle reprezentanti a ikdyby to byla jen čtvrtina, tak jediná léčba je totální porážka, stejně jako se muselo vyléčit nacistické Německo PS: Já si spíš všímal mezi řádky sekundárních vyjádření, třeba že se ten děda přiznal, že jako okiupační voják někoho zabil při okupaci Československa v roce 1968 a ještě si připadá vprávu. ()

gonga 

všechny recenze uživatele

Ta bezmoc! Poslouchat Rusy s vymytými mozky (a věřím, že někteří z nich nejsou hloupí nebo vyloženě zlí) pro mě bylo takové utrpení, že jsem si to musel dávkovat. Ta země je ztracená. ()

animario 

všechny recenze uživatele

Pro svobodně a racionálně myslícího západního člověka žijícího ve svobodným světě hodně silný kafe. Doklad, že šílená válka zkurvycara Putina a jeho fašistický geronto-mafie nejen vraždí rodiny na Ukrajině, ale rozkládá i rodiny uvnitř říše. Tragickej důkaz o letitým vymývání mozků ruskou televizní propagandou, kterou chudí hloupí vlastenci bez přístupu k jiným informacím vnímají jako jedinou a svatou pravdu, nehledě na důkazy o opaku. Matky, zříkavající se vlastních dětí, které poznali život na západě a jsou proti nesmyslný válce (jedna žena na otázku, proč věří, že NATO útočí na Rusko odpovídá, že jim závidí a chce se zmocnit jejich nerostných surovin, aby si vzápětí zatopila v kamínkách a postěžovala, že by bylo dobré mít plyn..další, která řekne, že kdyby stála na hranici, zastřelí syna, protože je vlastizrádce). Člověka se zmocní smutek a vztek nad jedinci, kteří nejsou schopni rozeznat elementární rozdíl mezi dobrem a zlem. Mrazí z toho. A bohužel musím souhlasit s názorem, který se objevil u několika uživatelů, že takhle zaslepenou, krutou a nevěřící zemi lze vyléčit jedině porážkou, válečnou a ekonomickou, jako v případě Německa. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Konečně zde mohou mluvit lidé obou názorů bez přesvědčování a umlčování, a ovšem i bez tendenčních úprav ze strany tvůrců filmu. Za to je jim nutno poděkovat. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

V první řadě je vůbec otázka, zda se Lošak o diskuzi snaží. Vidíme to jen jednou na manželském páru, který se hádá přímo v bytě, jinak žádný pokus o byť jen jedinou konfrontaci neproběhne. Dále jde také o víc než jen o propagandu. Svět nic neudělal, když si bral Putin Krym a jak se po letech ukázalo, sankce byly neúčinné. Tudíž mnoho ruských občanů usoudilo, že je vše v pořádku, že Rusko si tento poloostrov přisvojilo dle práva. To se pak souvislostem s Ukrajinou a "speciální vojenskou operací", kterou v nedávných dnes Vladimir Putin poprvé nazval válkou, věří snáz. Každý má na válku svůj názor, stejně jako na její oprávněnost. My díky dokumentu máme možnost vyvrátit jeden zásadní fakt, který do nás zase cpe západní propaganda - že totiž ruští občané jsou rukojmím místní vlády a sami s válkou nesouhlasí. Tak úplně pravda to asi nebude a jak je vidno, nejde pouze o starší občany. I mladí lidé Putina podporují. Západ by měl v první řadě zjistit, proč je pro tyto občany tak snadné uvěřit. V tom tkví recept, jak porazit ruskou moc. Jediný způsob totiž je, že se proti nim obrátí jeho občasné... ()

MilaSli 

všechny recenze uživatele

Přestože se jedná téměř o stejný koncept, jako u filmu Vitalije Manského Příbuzní, ve světle aktuálních událostí nevnímám film jako vykradený a považuju ho i za přínosný.  Autor nehodnotí, pouze klade otázky, které ovšem nepůsobí tak, že by kohokoli tlačil směrem ke svému názoru (který je však z kontextu jasný). ()

Reklama

Reklama