Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Uznávaný spisovatel Mortimer Brewster (Cary Grant) je čerstvě ženatý s půvabnou Elaine (Priscilla Lane), ale bojí se ji uvést do rodiny. Zjistil totiž, že jeho dvě zdánlivě neškodné tetičky Abby (Josephine Hull) a Martha (Jean Adair) vraždí staré pány - nabízejí jim otrávené bezinkové víno a mrtvoly pak odklízí Mortyho bláznivý bratr Teddy (John Alexander), který se považuje za prezidenta Roosevelta. Jako by to nestačilo, po letech se vrací domů další Mortimerův bratr, sériový vrah Jonathan (Raymond Massey), připravený pomstít dávné křivdy a srovnat s tetami skóre v počtu obětí... (Oskar)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (137)

pepo 

všechny recenze uživatele

Strašne zábavné, dokonca až príliš. Gag, gag, gag, gag, gag, gag, gag ZVRATgag, gag, gag, gag, gag, gag ZVRATgag, gag, gag, gag, gag, gag ZVRAT....a toto dokolečka v úple šialenom tempe takmer dve hodiny bez šance si vydýchnuť. Po Bringing up baby ďlašia klasická komédia trpiaca TF3 syndromom. Fakt by som uvítal pár stop timov, pretože niekde za polovicou som celú tú masu vynikajúcich fórov, úžasných postavičiek a prekombinovaných dejových línií nezvládal vstrebávať a tým pádom sa začal nudiť. Nemyslel som, že to niekedy poviem ale vidieť to v komerčnej telke prerušované reklamou, páčilo by sa mi to viac. Škoda pretože táto Adamsova rodina na steroidoch mohla byť úplne dokonalá. Menej je niekedy viac 7/10 ()

kyselina 

všechny recenze uživatele

Další divadelní hra převedená na plátno, která si zachovala všechny své prvky, aby nebylo pochyb, že scénář není psán původně pro film. Tuto skutečnost nelze přehlédnout stejně jako fakt, že Cary Grant tentokrát nehorázně přehrává. Já to nemůžu považovat za zcela geniální výkon, když hollywoodskou hvězdu prvního formátu hravě překryje famózní Peter Lorre. Není film, kde by nezapůsobil více než hlavní hrdina (mimo Maltézského sokola). Nicméně to jsou jen malinké negace v jinak nádherně vyfigurkovaném snímku, kde každá postava dostala tolik místa, kolik si zasloužila. ()

Reklama

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Caprova čierna komédia plná narážok a mnohovýznamovosti prirodzene nemusí ulahodiť každému. Šlo o akési odpútanie pozornosti od vojnových útrap a navodenie dobovej atmosféry, kedy hollywoodsky systém prežíval zlatú extázu. Jedna scénka nahrádza druhú, podaktoré sú banálnejšieho, podaktoré zábavnejšieho charakteru, príde i na divokú expresívnu štylizáciu. Ale len málokomu to pálilo tak ako Caprovi, ktorý z najbláznivejších konotácií dokázal vystrieľať loveckú trofej. Jezinky bezinky pôsobia divadelne, ale sú natočené veľmi nápadito, veselo a komu neulahodí spomínaný humor, tak tu má paralelný hybrid napätia v podobe nedoriešených vrážd. Výborná klasika koketujúca s eskapizmom bratov Marxov. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch evergreenů, ke kterým se stále znovu a znovu vracím a nikdy mě nezklamou. Oněch pět hvězdiček není ani tak za film, jako spíš za divadelní předlohu plnou úžasných dialogů, skvělých hlášek a bizarních postaviček. K úspěchu filmu stačilo přidat kvalitní herecké obsazení a bylo vše hotovo. Jak už podotkli mnozí jiní, výsledná podoba filmu je až příliš poplatná divadelnímu provedení. Určitě to nebyl drahý snímek, ale to není opravdu pro výsledek důležité. Cary Grant je skvělý a ostatní mu zdařile přihrávali. Celkový dojem: 95 %. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Pro milovníky starých komedií, jako jsem třeba já, lahůdková záležitost. Ale řekněme si to otevřeně - Capra neCapra, hlavní kvalitou zůstává dobrá divadelní předloha a pak už jen trefné obsazení. Vrtá mi hlavou, proč režisér rezignoval na filmové vyprávění a hru výrazněji neupravil. Celá se odehrává až na pár minut v jediné dekoraci, což je v divadle nevyhnutelné, ale film nabízí mnohem širší možnosti a natočit ho jen jako "záznam" jevištní podoby je vážně trochu málo. Ale i za to málo buďme vděční. ;-) 80 % ()

Galerie (51)

Zajímavosti (24)

  • Americký filmový institut zařadil snímek mezi nejlepší komedie americké kinematografie. (M.B)
  • John Alexander (Teddy Roosevelt) a Josephine Hull a Jean Adair (Brewsterovy sestry) byli kvůli natáčení filmu z divadla uvolněni. Boris Karloff, který měl také zájem zopakovat si ve filmu svou divadelní roli, však povolení nedostal, neboť se divadelní společnost obávala, že by dlouhodobá absence jejich hlavní hvězdy ublížila návštěvnosti. (liquido26)
  • Jen v posledních 20 letech divadelní hru Jezinky a bezinky inscenovaly tyto scény: Městská divadla pražská - Divadlo ABC (1999), Divadlo Antonína Dvořáka Příbram (2008), Městské divadlo Brno (2012) a Studio Ypsilon (2018). Dodnes se vychází z překladu Zdeňky Werichové a Marie Fantové - Breinlové. (NinadeL)

Reklama

Reklama