Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Uznávaný spisovatel Mortimer Brewster (Cary Grant) je čerstvě ženatý s půvabnou Elaine (Priscilla Lane), ale bojí se ji uvést do rodiny. Zjistil totiž, že jeho dvě zdánlivě neškodné tetičky Abby (Josephine Hull) a Martha (Jean Adair) vraždí staré pány - nabízejí jim otrávené bezinkové víno a mrtvoly pak odklízí Mortyho bláznivý bratr Teddy (John Alexander), který se považuje za prezidenta Roosevelta. Jako by to nestačilo, po letech se vrací domů další Mortimerův bratr, sériový vrah Jonathan (Raymond Massey), připravený pomstít dávné křivdy a srovnat s tetami skóre v počtu obětí... (Oskar)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (137)

kyselina 

všechny recenze uživatele

Další divadelní hra převedená na plátno, která si zachovala všechny své prvky, aby nebylo pochyb, že scénář není psán původně pro film. Tuto skutečnost nelze přehlédnout stejně jako fakt, že Cary Grant tentokrát nehorázně přehrává. Já to nemůžu považovat za zcela geniální výkon, když hollywoodskou hvězdu prvního formátu hravě překryje famózní Peter Lorre. Není film, kde by nezapůsobil více než hlavní hrdina (mimo Maltézského sokola). Nicméně to jsou jen malinké negace v jinak nádherně vyfigurkovaném snímku, kde každá postava dostala tolik místa, kolik si zasloužila. ()

t0ny 

všechny recenze uživatele

This is developing into a very bad habit! Pohříchu bláznivá a vysoce absurdní komedie, která mě zpočátku tolik nechytla, ale po rozdání karet docela nabrala obrátky. Chvíli jsem si musel zvykat na Grantovu atypickou roli, ale nakonec jeho výkon do celé taškařice dobře zapadl. Škoda přítomnosti několika slabších "scének", protože některé byly naopak výborné. Takto zůstanu u 4*, ale mám takový pocit, že filmu dlužím ještě jedno shlédnutí - alespoň budu vědět, do čeho jdu a naplno si ho užiju! ()

Reklama

EdaS 

všechny recenze uživatele

Velmi roztomilá a velmi černá komedie mě bavila hlavně díky pro mě nezvyklé poloze Caryho Granta. Jeho velmi expresivní komediální výkon (který by možná citlivější jedinec označil za přehrávání) mi vyloženě učaroval. A vražednické tety taky nemají chybu. Jestli mi něco vadilo, tak hlavně přílišná divadelnost. ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Nejvíc mi to připomínalo takový americký mix mezi naším Čtyři vraždy stačí drahoušku a Evou, co tropí hlouposti. Spousta mrtvol, popletených situací, roztomilých starých tetiček a trochu více přehrávající Cary Grant, což ale v rámci podobného typu crazy komedií nijak zvlášt' neruší. Zkrátka výborná odlehčená konverzačka, která si nebere za cíl nic většího než jen pobavit, což zvláště po perném dni spolehlivě potěší. ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Caprova čierna komédia plná narážok a mnohovýznamovosti prirodzene nemusí ulahodiť každému. Šlo o akési odpútanie pozornosti od vojnových útrap a navodenie dobovej atmosféry, kedy hollywoodsky systém prežíval zlatú extázu. Jedna scénka nahrádza druhú, podaktoré sú banálnejšieho, podaktoré zábavnejšieho charakteru, príde i na divokú expresívnu štylizáciu. Ale len málokomu to pálilo tak ako Caprovi, ktorý z najbláznivejších konotácií dokázal vystrieľať loveckú trofej. Jezinky bezinky pôsobia divadelne, ale sú natočené veľmi nápadito, veselo a komu neulahodí spomínaný humor, tak tu má paralelný hybrid napätia v podobe nedoriešených vrážd. Výborná klasika koketujúca s eskapizmom bratov Marxov. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (24)

  • John Alexander (Teddy Roosevelt) a Josephine Hull a Jean Adair (Brewsterovy sestry) byli kvůli natáčení filmu z divadla uvolněni. Boris Karloff, který měl také zájem zopakovat si ve filmu svou divadelní roli, však povolení nedostal, neboť se divadelní společnost obávala, že by dlouhodobá absence jejich hlavní hvězdy ublížila návštěvnosti. (liquido26)
  • Film se odehrává na Halloween (31. 10), ale začíná baseballovým utkáním mezi Brooklyn Dodgers a druhým hostujícícm týmem z New Yorku. I kdyby se jednalo o New York Yankees a tím pádem zápas Světové série, musel by se odehrávat o něco dříve, protože až do roku 2001 Světová série netravala nikdy až do 31. října. Ve 40. letech končila 16. říjnem. (liquido26)
  • Film byl natočen podle divadelní hry "Arsenic and Old Lace" od amerického dramatika Josepha Kesselringa. (Cucina_Rc)

Reklama

Reklama