Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Krásná egyptoložka Erica Baronová se vydává do krajiny Faraónů - Egypta, kde na své cestě z Káhiry do Údolí králů v Luxoru pátra po mystické neobjevené hrobce faraónů. Avšak o tyto poklady mají zájem i překupníci na černém trhu a tak po tom, kdy Erica objevila skrytý poklad, se ocitá ve spletité síti pronásledování, vražd, zrady i lásky. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (24)

curil 

všechny recenze uživatele

Film je mi sympatický především svým   námětem (Egypt miluju po několika dovolených)   a také svým hereckým obsazením, hlavně   M.Ronet, J.Gielgud, F.Langella a další. Na rok   vzniku slušné triky i zábava. Samozřejmě, na   Mumii nemá, ale to je jiný level, i když u mě   to vychází v hodnocení stejně, ale to je tím,   co jsem uvedl předtím. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Pestrý crossover egyptológie, mysteriózneho trileru a kriminálnej zápletky, ktorý sa možno hrá na viac ako v skutočnosti je, ale to hlavné si myslím zastane. Film je natáčaný v časoch, kedy mohli turisti ešte voľne vstupovať do pyramíd a iných veľkolepých staroegyptských pamiatok a divákom sa tak naskytá autentický zážitok. Jediným negatívnym prvkom bola snáď iba nesympatická hlavná hrdinka, ktorá rýpala svoj nos do všetkého, do čoho mohla. Ale trilerové scény kupodivu zvládala dobre. Frank Langella si tu zahral egyptského policajného šéfa a až na prekvapivé záverečné rozuzlenie bol zaujímavým hereckým elementom. Ten záver trochu neslaný, ale celkom dojem výraznejšie nepokazil. ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Předně je to dlouhé a nudné. Působí to spíše jako turistický průvodce. Téma "nechejme jejich národům jejich poklady" je sice hezké, ale to bychom nesměli vědět (a mluví se o tom i ve filmu v souvislosti s tím, jak se turistický průvodce stal průvodcem), jak moc je Egypt zkorumpovaná země a nějaké poklady by si sami nejraději rozkradli pro sebe, faraoni nefaraoni. Hlavní hrdinka se chová poněkud nekonzistentně - jednu chvíli je hrdinštější než Indiana Jones, pak zas hystericky ječí při každé blbosti (například ji nechá chladnou, že ji zavřeli do nějaké kobky a chladnokrevně hledá cestu ven, ale pak narazí na mrtvolu, vlastně spíše na kostru, a hned je z toho na nervy). John Rhys-Davies hraje svou standardní roli agresivního bručouna, ale moc si nezahraje, představitel francouzského novináře nemá charisma, a Frank Langella to všechno neutáhne, navíc jeho postava ke konci ztratí své charisma a od skoro šeptaných vět přejde ke křiku. Navíc to se závěrečným rozuzlením kdo je kdo přestane dávat smysl zpětně, protože mnohé postavy mohly udělat něco, co udělaly později, daleko dřív. A je fakt, že u některých scén jsem se musel smát nebo pousmát, jak naivní jsou a jak parodicky působí. A co hodně mate, že ve filmu se asi třikrát objeví i humorná hláška, ale vzhledem k celku jako kdyby sem spadla z jiného filmu. Přitom kulisy jsou skvělé, nápad samotný také není marný, ale je to tak rozmělněné a se spoustou zbytečných scén, navíc to vypadá jak natočené v 60. letech, ne 80., takže to fakt podruhé vidět nechci a nemusím. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Teda to byla příšerná kravina. Hlavní hrdinka je hysterická, uječená a ošklivá (pytlovité hadry, účes a obličej ala Petra Janů) egyptoložka. A ta se dvě hodiny motá v Egyptě kolem nějaké tajné hrobky a je vždy děsně překvapená, když se ze všech sympaťáků kolem co se o hrobku taky zajímají vyklubou ničemové. Ani se ji nedivím, postavy se objevují bez smyslu, motivace či jakékoliv logiky, děj prakticky neexistuje. Herci jsou víceméně druhořadí (včetně katastrofální Lesley-Anne Down). Navíc je to pekelná nuda (dvakrát jsem u toho usnul), která ještě ke všemu dopadne špatně. Schaffner (režisér Motýlku, Planety opic, Hochů z Brazílie či Pattona) zažil teda pořádný kariérní sešup. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,...SÚ TU SAMÉ HOVÄDÁ." __ Od tunajšieho hodnotenia som neočakával žiaden mimoriadny zážitok. Nakoniec som teda nijako sklamaný nebol a pravdou je, že v z drvivej väčšiny je tento film podpriemerný. Tešil som sa na sľubné herecké obsadenie, no Sir John Gielgud sa poberie k Anubisovi než by ste stihli mrknúť, postava J. R. - Daviesa je absolútne nevyužitá a zo začiatku veľmi solídny Frank Langella sa postupne necháva unášať vlnou ostatných parodicky hrajúcich hercov. A zlého humoru či parodovania všeličoho možného je vo filme toľko, až sa mi miestami zdalo, že sa jedná o nevydarenú komédiu. Vo výsledku teda nie vyslovene nudné, len hlúpe a plné nezmyselných zvratov, až sa divím, že to nenominovali na žiadnu Zlatú malinu. Zvláštne ako dokáže uznávaný režisér nakrútiť tak nevyrovnaný film. Povšimnutie si zaslúži miestami vydarená hudba, no vôbec nechápem prečo sa film volá tak, ako sa volá. (1. komentár filmu) ()

Galerie (30)

Zajímavosti (1)

  • Snímek je filmovým zpracováním stejnojmenné knihy Robina Cooka. (e.v.i.i.k)

Reklama

Reklama