Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sedmnáctiletý mladík s nezvyklou přezdívkou Igby sice pochází ze zámožné rodiny, ale kromě peněz má problémy se vším, na co se podívá. Zatímco jeho o tři roky starší bratr Oliver exceluje na univerzitě a míří k politickým výšinám, Igbyho vyhodili prakticky ze všech středních škol na východním pobřeží Spojených států. Matka o něm nepronese jediné vlídné slovo. Otec je schizofrenik a jakýsi mužský vzor má Igby jen v zazobaném a slizkém kmotrovi D.H. Banesovi. A tak se mladík nakonec rozhodne před vším utéct do bohémského prostředí New Yorku. Jenže uniknout před sebou samotným není tak jednoduché... Cynická americká komedie debutujícího scenáristy a režiséra Burra Steerse (jako herec se objevil mj. ve filmech Quentina Tarantina Gauneři a Pulp Fiction - historky z podsvětí) si vysloužila sympatie diváků i kritiků. S černým humorem líčí potíže dospívání, se kterými se potýká navenek obyčejný mladý muž. Ve filmu, srovnávaném s klasickým dílem Mikea Nicholse Absolvent, uvidíte řadu vynikajících herců: Kierana Culkina, Claire Danesovou, Jeffa Goldbluma, Ryana Phillippeho, Billa Pullmana a také Susan Sarandonovou, oceněnou Oscarem za film Mrtvý muž přichází. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (124)

Matty 

všechny recenze uživatele

Igby je ve všech směrech mladým, svěžím a originálním filmem. Po svižném rozjezdu naskakuje na pěkně rozjetou vlnu a téměř třetinu děje se na ní drží. Následný pád naštěstí není nikterak razantní, spíš zaznamenáte jistý pokles vtipů a větší důraz na vztahovou rovinu, až to místy připomíná slabší film Woodyho Allena preferující bizarnější styl humoru. A závěr se pak opět nese v duchu úvodním. Není to psychologická studie překypující metaforami, ani vyloženě „dějový“ film, spíš inteligentní zábava o předčasně dospělém teenagerovi obklopeném postavami, jenž se vymykají veškerým standardům a postupně jej vtahují do svého pomateného světa. Je zde plno výborných herců známých jmen, nikoliv však tváří, obzvlášť Kieran Culkin dokazuje, že hysterický řev před zrcadlem není vrcholem hereckých schopností Culkinů (taky jste si všimli té jemné narážky na dvojku Sám doma ve scéně z hotelové recepce?). 75% Zajímavé komentáře: MartinNDL, Renesco ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Svěží a evropsky působící příběh o klukovi, který tak trochu přestal zvládat život. Více než dekádu po jeho vzniku ale pořád nechápu, jak je možné, že pro Kierana Culkina neznamenal raketový start k hollywoodským výšinám. Tenhle nový Absolvent totiž dokáže oslovit v každém věku a nebýt zbytečných úliteb Steersovu kamarádovi Tarantinovi a nemluvilo by se o vegetariánech a jejich umění balit jointy, mohl Igby kousat úplně nejhlouběji. I díky definitivně rozkvetlé Claire Danes. ()

Reklama

Carlossss 

všechny recenze uživatele

Igby a jeho cesta dolů. Je to životní průserář, ale s problémy se vyrovnává po svém, což ho staví do úlohy, kdy před něčím věčně utíká. Před školou, před rodinou, před psychickými problémy... ale jeho útěky jsou nápadité a v některých případech i humorné. Kieran Culkin zvládl svou roli skvěle. Lepší Igby prostě nemůže být:) Ale i ostatní herci hrají skvěle... Ryan Phillippe jako slizký bratr. Jeff Goldblum jako despoticky milující strýc. Susan Sarandon jako až moc obětavá matka... a nakonec Bill Pullman coby pološílený skorootec:) Igby je zajímavý film, který vás určitě nudit nebude. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Chvály na tento snímek zde bylo řečeno dost a s mnohými vlastně i souhlasím, ale tak těžkopádně odvyprávěný příběh jsem dlouho neviděl. Film působí chvílemi jakoby prostříhaně, některé scény nepřináší vůbec nic, v jiných absolutně nevíte, kdo je kdo a proč se tak chová. Kolikrát mi bylo jasné, že se zrovna nacházím u silného momentu, ale jak k němu sakra došli, jsem už nepobíral. Celkově to tedy není tak působivé, což bych od příběhu o ztraceném rebelovi rozhodně nečekal. ()

Morloth 

všechny recenze uživatele

Filmy s teenagery a pro teenagery to mají těžké. Dost často jsou točeny s cílem zaujmout právě tuto vrstvu publika, proto se zbytku nemusí líbit. Naštěstí to není případ Igbyho. Snímek Igby Goes Down má začátkem našlápnuto k velkému trháku, ovšem v polovině filmu se něco zlomí a kvalita se trochu vytrácí. Dostáváme se na hranici, někdy až za hranici klišé. Přesto musím říct, že mne tento snímek oslovil a líbil se mi. Je tak trochu jako puzzle, protože způsob, jakým je vyprávěn je natolik rozsekaný, že je třeba jej postupně dávat dohromady. Přitom se jedná o poměrně prostý příběh o mladém rebelantovi a jeho vypořádáním se s realitou. Výkon Kierana Culkina je obdivuhodný a přesně se pro roli hodil, i když jeho obličej působí poněkud dětsky. Milým překvapením pro mne byl Bill Pullman, který se svou sice minimální, zato však osobitou, příromností na plátně vryl do paměti a také Jeff Goldblum, kterého mám jako herce dosti rád. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (2)

  • Spisovatel a režisér Burr Steers původně zamýšlel vydat příběh jako knihu. (zuza99)

Reklama

Reklama