Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sedmnáctiletý mladík s nezvyklou přezdívkou Igby sice pochází ze zámožné rodiny, ale kromě peněz má problémy se vším, na co se podívá. Zatímco jeho o tři roky starší bratr Oliver exceluje na univerzitě a míří k politickým výšinám, Igbyho vyhodili prakticky ze všech středních škol na východním pobřeží Spojených států. Matka o něm nepronese jediné vlídné slovo. Otec je schizofrenik a jakýsi mužský vzor má Igby jen v zazobaném a slizkém kmotrovi D.H. Banesovi. A tak se mladík nakonec rozhodne před vším utéct do bohémského prostředí New Yorku. Jenže uniknout před sebou samotným není tak jednoduché... Cynická americká komedie debutujícího scenáristy a režiséra Burra Steerse (jako herec se objevil mj. ve filmech Quentina Tarantina Gauneři a Pulp Fiction - historky z podsvětí) si vysloužila sympatie diváků i kritiků. S černým humorem líčí potíže dospívání, se kterými se potýká navenek obyčejný mladý muž. Ve filmu, srovnávaném s klasickým dílem Mikea Nicholse Absolvent, uvidíte řadu vynikajících herců: Kierana Culkina, Claire Danesovou, Jeffa Goldbluma, Ryana Phillippeho, Billa Pullmana a také Susan Sarandonovou, oceněnou Oscarem za film Mrtvý muž přichází. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (124)

Happens 

všechny recenze uživatele

Dynamický, bystrý, satirický snímek o muži, který se zvláštním způsobem staví vůči rodinným problémům neuznávajíce autority. Film by možná zasloužil hvězdu navíc, nicméně mi chyběla hloubka, v některých segmentech se film dostal do jistých detailů, ale zase z nich uplaval. Pohodový snímek na večer, ale víc v něm nevidím, ač mám rád celkově rodinu Culkinů. ()

DruidKarel 

všechny recenze uživatele

963. hodnocený film: výbornej film o dvou zvrhlých synáčcích, kdy jeden k smrti nenávidí svou matku a druhý to na ni jen hraje, že ji má rád. V prvním případě mluvíme o Kieranu Culkinovi, tedy malém Igbym, který se jen tak pofaluje, vyhazují jej z každé školy a má touhu být se staršíma holkama. V druhém případě tu máme Ryana Phillippeho, alias Olieho, který zase naoko řeší problémy za svého bratra, ale jinak je to hajzl největší. Všude se to točí jenom kolem peněz a podle tohoto snímku, se také jimi dá všechno vyřešit. Do jisté míry je to pravda, ale city si za ně nekoupíš. 5* si tenhle snímek zaslouží, protože ukazuje spoustu skvělých dialogů, 2 krásné ženy, kdy jedna touží být milována a druhá miluje za peníze. Dále je zde pak i krásně ukázáno, jak člověkem dokážou hnout výčitky, to když Igbymu umírá matka a on si pak po její smrti uvědomí, o co přišel. Otec se zbláznil, jeho milovanou dívku mu přebere starší brácha a k tomu všemu smrt matky. Že toho bylo málo? A co takhle, když matka své dva syny požádá, aby ji podali smrtící dávku jedu? Ten moc nezabírá a tak jí dají pro jistotu igelitový pytlík. 5* a nikdo mi to nevymluví. 5* ()

Reklama

J0hny5 

všechny recenze uživatele

Nic moc, čekal jsem víc. Ani se to nepřibližuje vyššímu hodnocení, spíš jsem přemýšlel o jeden stupeň níž. Igby se chová jako rozmazlený, cynický spratek, který si ničeho nedokáže vážit. Vyrázně se to mohlo líbit lidem, kteří jsou na tom asi tak stejně. Já viděl ve filmu několik postav, které by si zasloužili více důkladně zdokumentovat jejich život a určitě by to bylo i zajímavější. Pak mi to přišlo občas i nesmyslný, hlavně ten závěr s matkou. slabší 3, 55%. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Je prostě strašně vděčný dívat se na asociální zmrdy a jejich jebání okolí, proto mě Igby baví, i když stejnou měrou sere. Ono je totiž dost kontraproduktivní se snažit přesvědčit diváka, že jako scénárista sázim chudákovi Igbymu pod nohy jednu kládu za druhou, když ho každou chvíli vytáhnu z jámy lvové nějakou příšernou deus ex machinou. Dobrodružství našeho hrdiny tak dost ztrácí na své působivosti, protože si uvědomujeme, že sledujeme dalšího z x sociopatických puberťáků, který nevědí, co chtěj. S čímž bych ještě pořád neměl problém, kdyby se film nesnažil o promítnutí a parodii určitých společenských poměrů. Štve mě, jak je ten film bez přesahu a sral by mě i, kdyby ho měl. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Hle, už je to 17 let od doby, co jsem to viděl poprvé a to jsem tomu napálil plnejch 5 hvězd a okomentoval jsem to stručným "Bez kompromisů". Teď při druhém shlédnutí už s kompromisama, ale pořád je to skvělej film. Komedie? No jo, ale NE taková ta, kdy se chlámete na celé kolo. Koukáte na to a jenom se bavíte tím cynismem a černým humorem a závidíte mu, jak si užíval s babama a na všechno kašlal... kromě těch přesdržek bych si to prostě přál prožít v alternativní verzi svého života (což se třeba děje a já se to stejně nedozvím, takže si to vlastně ani nepřeju... a navíc alternativní vesmíry neexistují). Kieran Culkin by tady všechny ostatní herce klidně roznesl na kopytech (a asi už vím, proč ho vybrali do role jakoby dospělé verze Igbyho v seriálu Boj o moc), kdyby to ale všechno taky nebyla parádně vybraná herecká skvadra... a tím myslím opravdu všichni. A že režisér vybral do Igbyho mladší verze Kieranova bratra Roryho Culkina, to byl mistrný nápad, protože ta podoba je velká. A děj? Na to se musíte kouknout sami a buď vás to chytne jako mě nebo ne. Snad nejlepší je ta scéna, když Jeff Goldblum čeká na Amandu Peet v kavárně a beze slova předvede naprosto stylovej rozchod/odchod. Přesto ale o jednu hvězdičku snižuju, a to hlavně proto, že na světě existují filmy, které si tu pětku zaslouží víc. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (2)

  • Spisovatel a režisér Burr Steers původně zamýšlel vydat příběh jako knihu. (zuza99)

Reklama

Reklama