Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Během Napoleonova vítězně postupujícího tažení skrz Německo je pevnost Kolberg izolována od ustupujících pruských jednotek. Občané Kolbergu odmítnou kapitulovat a zorganizují odpor proti francouzské armádě, která okamžitě začne na město útočit... (Véča)

Recenze (16)

sportovec 

všechny recenze uživatele

V porovnání s produkcí Spojených národů - to je ten adekvátní výchozí srovnávací základ - je to dílo pompézní do plakátovitosti, ukřičenosti a povrchnosti. Jiráskovská kinematografie československého období vítězí nejen humanistickou tendencí a vlastenectvím, ale i hlubší uměleckou propracovaností a nesrovnatelně větší niterností. A to jak zelenkovská, tak vávrovská. I budovatelská kinematografie hraného filmu stojí vesměs výše. ()

Koly 

všechny recenze uživatele

Nejenom po propagandistické ale i po technické stránce zvládlo režisérské duo Harlan - Liebeneiner film KOLBERG na jedničku. Příběh není nijak složitý : obrana města v beznadějné situaci proti drtivé přesile a dejme tomu dvě nebo tři dějové linie hlavních hrdinů. Cílem bylo ukázat, že neochvějnou vůli ve vítězství (tasení šavle jenom při pouhé zmínce o kapitulaci) a ochotou přinášet bez mrknutí oka ty nejvyšší oběti (obětovaní svého statku a veškerého majetku, smrt jediného syna) pro svůj národ lze dosáhnout vítězství i v sebevíc nepříznivé situaci. KOLBERG měl být injekcí do žil německému národu, který čelil v letech 1944 a 1945 totální katastrofě. Na příkaz Goebbelse byly s filmu vystříhány scény zobrazující utrpení německých civilistů. I tady se však částečně ukazuje nepochopení mentality Rusů, které ve filmu zastupuji Francouzi. Vítězství totiž Němcům zajistí neochota Francouzů pokračovat pro vysoké ztráty v boji. Pravě tohle ale byla věc, na kterou Rusové zvysoka kašlali. ()

Reklama

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že to byl 4. barevných film plavé Kristiny Söderbaum za války, což byla polovina tehdejší barevné produkce, lze o ní hovořit s jistotou jako o královně Agfacoloru. Její rezavá konkurentka Marika Rökk natočila, podobně jako Hans Albers, jen po dvou barevných filmech. A co nám z toho vyplývá? V první řadě to, že je to primárně něco extra a v druhé pak příjemné překvapení, že je to skutečně příjemný divácký blockbuster. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Opatrně s tím hodnocením. Jasně je tady nacistická propaganda a bylo by divný kdyby ne i vzhledem k tomu kdo je autorem scénáře, ale je tady i kvalitní filmařský řemeslo ať už přes výpravu kostýmy nebo i solidně natočený davový a bitevní scény. Navíc je to v barvě a nutno uznat, že zrestaurovaná verze vypadá moc pěkně. Takže bych to asi nehrotil a zůstanu tak nějak celkově neutrální.55% ()

Galerie (7)

Zajímavosti (10)

  • Zimní scény se natáčely v Pomořansku v létě, přičemž sníh byl nahrazen 100 železničními vagony soli. (ČSFD)
  • Výrobní náklady se vyšplhaly na 8 milionů říšských marek, čímž se Kolberg stal nejdražším německým filmem natočeným za 2. světové války. (ČSFD)
  • Kolberg se ve skutečnosti nacházel mimo hlavní tah Napoleonských vojsk na pobřeží Baltu. (Véča)

Reklama

Reklama