Reklama

Reklama

Epizody(8)

Obsahy(1)

Jak blízko smrti se musíme ocitnout, abychom se naučili žít? Příběh rodiny, jejíž členové se navzájem berou jako samozřejmost, ale nemohou se víc mýlit. Vážná nemoc nejmladšího z nich se paradoxně stane příležitostí pro všechny. Příležitostí, jak být dobrou matkou, otcem, dítětem. Jak si najít holku a jak o ni nepřijít. Jak zkrotit ego a nemyslet jen na sebe... Filip je ambiciózním studentem neurochirurgie, který má vše před sebou. Ovšem místo toho, aby získal prestižní post na klinice, stane se jejím pacientem. V pětadvaceti letech je mu zjištěna rakovina. Nemoc mu umožní najít lásku, stejně jako vážit si vlastní rodiny, jejíž členové si každý zvlášť i společně projdou velkou životní zkouškou. Seriál, který se témat, o nichž se víc mlčí, než mluví, chopil s humorem a empatií. Seriál, který není sedativem, ale lékem. Možná ne na rakovinu, ale na život rozhodně. Na konci každé epizody sdílejí skuteční onkologičtí pacienti pocity, které je provázely jednotlivými fázemi onemocnění. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Amonasr k tomuto seriálu (4)

Smysl pro tumor (2024) 

Profesionálně jistě dobře zvládnutý seriál vypočítaný na city většinového diváka. Nic proti tomu, ale s pravdivým zobrazením zdravotnictví to zas tolik společného nemá, jde spíš o společenskou objednávku "zlidštit" rakovinu a odstranit její tradičně tabuizovaný a mytizovaný obraz. Českým tvůrcům ale vytýkám, že se nenamáhali přenést příběh víc do českých poměrů, které jsou zde značně zidealizované, počínaje úrovní zdravotnického prostředí a zacházení s pacienty, až po nadstandardní úroveň domácností. Absolutorium si ale zaslouží každopádně výkon Filipa Březiny, potažmo i Jiřího Bartošky. Americky pojatý happyend sice asi nenechal jedno divácké oko suché, na druhé straně ale podtrhl jistý kýčovitý nádech celé série. ()

Epizoda 1 (2024) (E01) 

Místy docela vtipný díl a také docela uvěřitelný, I když humorná nadsázka vede k přehrávání, což je u komedie asi odpustitelné. Co mi ale vadí, a jsem rád, že tady v tom nejsem sám, je ona přemíra souložení, bez níž se už dnes televizní tvorba nedokáže obejít. Na DAMU to bude asi jeden z povinných předmětů pro studenty, protože to je to, co před kamerou pak musí dělat nejčastěji. ()

Epizoda 2 (2024) (E02) 

V tomto díle se sice kupodivu nesouložilo, ale obávám se, že si hlavní hrdina vybral jen oddechový čas. Jinak je hodně předvídatelné, kam postavy směřují, a humor je založený na spoustě klišé, protože je zkrátka vykonstruovaný. Ale dívat se na to dá, I když atraktivní téma je zpracováno dost povrchně a přehráváním se to kompenzovat nedá. ()

Epizoda 3 (2024) (E03) 

Na seriálu je stále víc vidět, že se vzdaluje od české reality, zejména pokud jde o nemocniční prostředí a tamní režim. Tvůrci si mohli dát větší práci s převodem zahraniční předlohy na místní zvyklosti a poměry. Bohužel tak seriál postupně ztrácí na důvěryhodnosti. ()

Reklama

Reklama