Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zamkněte dveře. Zabdněte okna. Něco číhá v mlze! Kdysi navedli občané rybářského městečka Antonio Bay loď boháče Blakea v husté mlze na skaliska, kde ji po ztroskotání vyloupili. Po sto letech se Antonio Bay chystá na oslavu svého založení, do ulic však vtrhne zrádná mlha a s ní přízraky šestice utonulých námořníků v čele s Blakem! Přicházejí, aby pomstili svou smrt... (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (349)

arie 

všechny recenze uživatele

Carpenterovská atmosféra je v niektorých momentoch vskutku impozantná, čomu napomáha aj excelentný soundtrack, no i tak sa neubránim faktu, že táto snímka je oveľa menej pôsobivá ako najslávnejšie Carpenterove kúsky Vec a Halloween. Scenár je skôr slabší, snímka sa napriek striedmej minutáži neubráni nudnejším pasážam a herecké výkony sú pre mňa sklamaním, hlavne v prípade absolútne nevýraznej Jamie Lee Curtis, i keď v tejto snímke rozhodne nedostala toľko priestoru ako v spomínanom Halloweene. Takže i keď sa podľa môjho názoru rozhodne nejedná o žánrový klenot, snímka za pozretie určite stojí. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Hmla sa rozbieha pomaly, plíži sa ako...hmla, aby sa nakoniec vlastne stále iba atmosféricky plížila a nerozbehla sa. A nakoniec to sa mi na nej páčilo predovšetkým, asi viac, ako keby nás na konci čakal nejaký zbesilý masaker. Môžeme ju (myslím tu prítomnú hmlu, nie film) prirovnať k rozhlasovému (radarovému) éteru, cez ktorý si postavy podávajú dôležité informácie o polohe. Obe sú vlastne nositeľom niečoho selským rozumom dosť ťažko pochopiteľného. Nie je to taká prepracovaná záležitosť, ako Carpenterove najlepšie kúsky, ale tu bojuje majster aj navzdory tuctovému scenáru a opäť je víťazom. ()

Reklama

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Tento horror jsem viděl jako malý kluk na ošumťelé VHSce a skoro jsem z něj nic neměl, protože měl příšernou kvalitu a ještě když přišla mlha, tak už nebylo na obrazovce vidět fakt vůbec nic ... Takže si pamatuju, že se mi vůbec nelíbil a od té doby jsem se jím nezabýval. No sešlo se nějaké to desetiletí s desetiletím a já vrazil originální dvd do přehrávače s tím, jak to s tou "Mlhou" tedy vlastně je a nestačil jsem se divit ... Kdo sleduje můj profil, jistě ví, že na tyhle "bubácký" horrory moc nejsem a vyhledávám spíš "ostřejší" záležitosti plné krve, střev a hlavně násilí jako takového ... Mlha mne ale absolutně dostala!! V podstatě mě vlastně "pohltila" tak jak to městečko ve filmu a tak jak bylo asi Carpenterem zamýšleno. Prostě ten film jako horror je jeden obrovský superlativ!!! Nestaví na gore, což už u mne vede většinou k nudě, ale tady prostě dochází k naprosté výjimce. Staví na DOKONALÉ atmosféře. Něco takového jsem zažil jen u mála filmů, vyrovnat se jí může v tomto ohledu snad jen Rituals (1977) a pak málo dalších, na které si teď momentálně již nevzpomenu. Úžasný hudební a zvukový doprovod, úžasný nápad, lekačky, které fungovaly dokonce i na mne!!! (nikdy se u horroru nelekám ... tedy už asi ne 20 let ...), špičková kamera je u Carpentera samozřejmostí. Prostě tohle je VRCHOL horroru jako takového. Pokud si vezmu obecně horror jako žánr a nebudu ho nikam řadit do subžánru, Mlha se bude vyjímat někde absolutně nahoře. Opravdová bomba, která mi bouchla v pokoji až 29 let po svém natočení ... sice hodně pozdě, ale jsem vděčný, že se tak vůbec stalo ... ()

LION-MR.T 

všechny recenze uživatele

Připadá mi,že se Carpenter snažil adaptovat na italské horory a povedlo se mu. Duchové jsou velmi staršidelní a tajemní,přesto mají svojí osobnost,atmosféra se dá krájet jako Vysočina. Film se nesnaží spoléhat jen vraždicí duchy, také na herce,kteří pracují před kamerou skvěle. Carpenter dokázal uvést na plátno stejnou hrůzu jako u Halloweenu a později u Věci. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

V prípade Johna Carpentera pre mňa Hmla nikdy nebude tým, čím je Vec - kultovou nostalgickou spomienkou z detstva. Videla som ju až teraz a pohľad sa mi rozhodne nezahmlil blahom. Možno je to tým, že niektoré filmy (napr. Votrelec) si svoje čaro uchovajú aj po štvrťstoročí, a niektoré nie. Hmla sa pre mňa zaradila do druhej kategórie. Takmer som sa unudila k smrti. Atmosféru by som nazvala skôr otravnou ako hustou, hudbu (napísal Carpenter) príšernou a zápletku úbohou. O vyvrcholení ani nehovorím. Postavy ma nezaujali, erotické šepkanie “moderátorky” Stevie mi liezlo krkom a predvídateľná hrôza servírovaná s komerciálnym sadizmom ma tiež nenadchýňa. ()

Galerie (70)

Zajímavosti (29)

  • Po prvním sestřihu se ukázalo, že je film příliš krátký pro uvedení do kin. John Carpenter proto dotočil úvodní scénu, v níž kapitán vypráví strašidelnou historku. (HellFire)

Související novinky

Zemřel herec Hal Holbrook

Zemřel herec Hal Holbrook

02.02.2021

V požehnaném věku 95 let odešel 23. ledna americký herec nominovaný na Oscara, Hal Holbrook. Zprávu včera předala deníku New York Times jeho osobní asistentka Joyce Cohen. Holbrook se narodil se v… (více)

Hollywoodské hobby? Prznit klasiky

Hollywoodské hobby? Prznit klasiky

02.06.2006

Filmaři v Hollywoodu se nejspíš rozhodli plýtvat všemi možnými zdroji na většinou nepotřebné a obvykle nepříliš kvalitní remaky. Ostatně co fungovalo už jednou (dvakrát atd.), bude fungovat o… (více)

Reklama

Reklama