Reklama

Reklama

Americká idyla

  • USA American Pastoral (více)
Trailer 1

Snímek Americká idyla rekapituluje život Seymoura „Švéda" Levova (Ewan McGregor). Švéd býval na univerzitě úspěšným sportovcem, vzal si za ženu královnu krásy a ta mu porodila krásnou dceru Merry. Stává se z něj úspěšný podnikatel, který se veze na vlně americké poválečné prosperity. Společně žijí správný život, ale jejich „americká idyla" netrvá dlouho. Pomalu končí 60. léta a Merry se k překvapení rodičů stává zarputilou politickou aktivistkou, bojující proti vietnamské válce. Poté, co se zapojí do příprav a realizace bombového atentátu, uprchne z domova. Švédova představa trvalého rodinného štěstí a dokonalého světa je v troskách. V jediném okamžiku je vytržen ze svého krásného snu. Švéd věnuje všechnu svou energii nalezení své dcery a záchraně rodiny. To, co ale při pátrání po Merry objeví, jím zásadně otřese a donutí ho ke konfrontaci se společenským chaosem, který kolem něj postupně narůstá. Urputně se snaží přijít na to, co se stalo s jeho milovanou holčičkou. Kdy a proč se z ní stal člověk, který je schopen zabíjet. (Cinemart)

(více)

Videa (20)

Trailer 1

Recenze (84)

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Myslím, že American Pastoral je primárně určený především pro rodiče, možná ještě konkrétněji, pro otce, kteří mají děti starší deseti a více let, jelikož právě ti nejpřesněji pochopí postavu Ewana McGregora, a právě pro ně bude tento snímek skutečně silným a emotivním zážitkem, což mohu jen potvrdit, jelikož právě do této skupiny spadám a je tak pravdou, že po celou dobu mi běhal mráz po zádech, protože žádný z pečujících rodičů by se nechtěl ocitnout zrovna v takovéto situaci, jako ústřední hrdina zde, nehledě na to, že se jedná o natolik univerzální příběh, že je zcela jedno, v jakém čase a na jakém místě se odehrává, důležitý je onen vztah mezi dítětem a rodičem, respektive ta rodičovská bezmoc vůči rozhodnutí jejich potomka, to je prostě vážně síla, se kterou se musí žít úplně strašně. Pochválit každopádně musím ale nejen McGregorův výkon v hlavní roli, který byl přesvědčivý a věrohodný, ale i jeho stylové režijní zpracování této podívané, které přineslo jak mnoho působivých emocí, tak i mnoho funkčních dramatických scén a samozřejmě opomenout nemohu ani výraznou dobovou atmosféru a vizuál, které též měli ve výsledku nemalý vliv na celkový silný dojem z tohoto filmu. American Pastoral je zkrátka poměrně divácky náročnějším snímkem, který tedy určitě nepřekypuje nějakým strhujícím tempem, nápaditostí, či originalitou, ale to v tomto případě vůbec nevadí a nehraje to žádnou roli, jelikož zde se jedná především o emočně podmanivou podívanou, a v tomto ohledu to funguje na výbornou. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Roth jako spisovatel mi nesedí, ale coby autor filmových předloh mě zatím nezklamal. V tomto případě nejde jen o generační střet, ale především o rodiče, kteří dali svému dítěti prakticky vše, co mohli, vychovali ho podle svého nejlepšího vědomí a svědomí, ale ani to nebylo nic platné. McGregorovi se podařilo až příliš věrně zachytit jednu z mých nočních můr, přičemž vedle skvělé režie přidal i výborný herecký výkon, díky němuž jsem jeho otcovské zoufalství cítil takřka na vlastní kůži. Skvěle mu sekundovala Jennifer Connelly v roli matky, která se se ztrátou dcery vyrovnává po svém a líbila se mi i poněkud hysterická Dakota Fanning jako dcerka zblbnutá levicovým aktivismem. Skvělá prvotina a poměrně nízké hodnocení jako už tolikrát opět nechápu. 90% ()

Reklama

Vančura 

všechny recenze uživatele

Spolu s filmem Umírající zvíře zatím asi nejlepší filmová adaptace Philipa Rotha. Film se stejnojmenné knižní předlohy drží velmi věrně (byť je z ní samozřejmě mnoho látky vypuštěno). Líbilo se mi obsazení, kamera i celkové vystižení ducha Rothova románu. Velmi jsem se na tento film těšil a velmi se mi líbil, v závěru jsem byl vyloženě dojatý (ačkoli jsem díky znalosti knihy věděl předem, jak to dopadne). Film reflektující závažné téma, kterému bych přál co největší návštěvnost - za sebe ale spíš čekám jen slabý divácký zájem a nedocenění jeho kvalit, tem film se příliš vymyká běžné mainstreamové zábavné produkci. Ostatně sám se nemohu zbavit dojmu, že ten film měl být natočený už v roce 1997, v němž Rothova kniha vyšla a v němž to téma podle mě ve společnosti rezonovalo víc. ()

malylada 

všechny recenze uživatele

Dokonalá rodinka vyšší střední třídy, se zvláštní dcerkou, která se v dospívání vzbouří a přilne k ideálům tehdejší revolty. Vše má vyvrcholit bombovým útokem, kdy dcera zmizí a je z útoku podezřívaná. Na filmu vadilo, že jak rozpad vztahu manželů, hledání dcery a bolest otce, nejsou nikdy dostatečně intenzivní. Vše plyne velmi zvolna a nic moc se zásadního nekoná, byť s náznakem zvratu. Zvlášť jednání otce při hledání dcery je dost nelogické a debilní. Film se snaží vyvolat emoce v úplném závěru při shledání s dcerou, ale místo toho bych ji střihl pár facek. Nevím, jak moc se to předloze podobá nebo jestli byl McGregor méně zručný, ale určitě se z toho dalo vytěžit více......5/10 ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Snímka o pubertálnej feministickej liberálke, ktorá lezie na nervy svojim koktaním. Ide o režijnú prvotinu Ewana McGregora. Ujal sa tejto pozície s odvahou, pretože príbeh a štýl predlohy nie je ani ľahko sfilmovateľný, ani pochopiteľný pre masy divákov. V úlohe otca neideálnej rodinky pôsobí McGregor tak ako má, úprimne, citlivo a poctivo. Sexi Jen Connelly rovnako zvláda úlohu milujúcej matky a neskôr ženy navonok silnej, ale osamotenej v nefunkčnom manželstve, s drvivým vedomím, že najskôr vychovala vrahyňu. Snímka je zbytočne dlhá a sú v nej hluché miesta, navyše postava Dakota Fanning je neuveriteľne protivná. Priemer. ()

Galerie (59)

Zajímavosti (4)

  • Celosvětová premiéra proběhla 9. září 2016 na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. (ČSFD)

Reklama

Reklama