Reklama

Reklama

Truchlivé dědictví

  • USA Mysterious Skin (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Film souběžně vypráví příběhy dvou chlapců, kteří vyrůstali na přelomu 80. a 90. let v malém městečku v americkém Kansasu. Brian věří, že byl v osmi letech unesen mimozemšťany, a proto trpí nočními můrami a není schopen čelit šikaně. Stejné léto byl Neil zneužit svým trenérem. Zlomový zážitek poznamenal život obou, ale zcela odlišně. Relativně jemným a otevřeným způsobem se film dotýká tabuizovaného tématu pedofilie a jejích možných psychosexuálních následků. Ve filmu figurují typické prvky Arakiho filmů - sexualita, mladický vzdor, mimozemšťané... V tomto případě ale enfant terrible americké nezávislé kinematografie ukáznil svůj talent a výsledkem je až netypicky klidný a vyzrálý film. (FebioFest 2006) (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (185)

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Gregg Araki | Hudba: Harold Budd, Robin Guthrie | Distribúcia: Tartan Films | Rozpočet: ? | Tržby: 1,524,966 $ || Nevďačné téma, ktoré sa spracováva len občas. Ťažký film s depresívnou atmosférou a skvelými hereckými výkonmy. U niektorých scén človek stráca dych, no v tom najťažšiom slova zmysle, a práve preto jedno zhliadnutie stačí na celý život. Gordon-Levitt len potvrdzuje, že sa stal hollywoodskou hviezdou oprávnene. Podobne, ako Mark Wahlberg, i on si najprv zahral nepríjemné postavy v nízkorozpočtových, divácky nevďačných projektoch. 76% | 1080p, THX, EN DTS | ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Jako film sám o sobě si zaslouží jistojistě jasných 5. Já to ale neudělám, protože mi bylo zle. Zle z toho, jaká zvěrstva se vůbec dějí. Mysterious Skin to sice bere hodně emotivně, ale místy až moc doslovně a často jsem musel odvracet zrak jinam. Nicméně líbilo se mi provedení. Příběh dvou chlapců zneužitých v dětství jedním úchylným bastardem. Každý se s tím srovnává trochu jinak. Film jde až k hranici mysterióznosti, protože divák ze začátku zcela neví, co se stalo. Film to postupem času odhalí a to dosti názorně. Herecký výkon Josepha Gordon-Levitta byl naprosto famózní a upřímně mu skládám poklonu, že tak obtížnou a ne moc příjemnou roli takhle zvládl. Těšil jsem se na Michelle, ale ta spíš byla takové křoví. Rozhodně si tenhle snímek budu pamatovat, ale znova si ho určitě nepustím. ()

Reklama

klima777 

všechny recenze uživatele

1) Sexuální zneužívání z vás gaye neudělá. Nebo snad ano? Nemyslím si. Respektive: Muselo by se protnout a vzájemně umocnit příliš mnoho faktorů. 2) Sexuální zneužívání nepředstavuje životní výhru, ani není příslibem romantického blouznění a očistné všeobjímající synergie. 3) Pěkně natočeno; dobře zahráno a... předčasně odtajněno. 4) Emoce? Polovičaté. Škoda. Protože láska má mnoho podob. Ale nevydírá. A nepodráží. Araki se k tomuto postupu snížil. A nebo lže sám sobě. Těžko soudit. Třeba si setkání kdo ví kolikátého druhu vláčí s sebou. ()

Happens 

všechny recenze uživatele

Kdyby film byl omezen o ty intimní okamžiky dvou mužů byl to rozhodně lepší snímek. Nevím, co mi vadilo více, jestli pedofilie, nebo homosexualita, nebo možná ta kombinace, co mě natolik znechucovala, že jsem musel film přetáčet, abych to strávil. Každopádně jinak je nosná myšlenka samozřejmě úžasná - mozek nás chrání těmi největšími kravinami před námi samými, před životem, světem - je to kouzelné místo. ()

EastWicka 

všechny recenze uživatele

Čas rány nezaceluje, to jen naše mysl je překrývá tajemnou tkání iluzí a zapomnění. A ten parchant Araki tentokrát upozadil cynismus a jde přímo po duši. Na příběhu dvou chlapců ukazuje mechanismy, jimiž reareaguje neopravitelně poraněná psychika. Z nebe, po které se prohání UFO, tu prší barevné cereálie, z utrženého sluchátka promlouvá Bůh a po koupelnové scéně hororovější než té z Psycha i Osvícení si budete kontrolovat záklopky na dveřích. Brady Corbet vystihl mimoňství i sílu brýlouna Briana, Michelle "Buffy" T. je tu něžně a beznadějně zamilovaná a Joe Gordon-Levitt v ústřední roli Neila - prodejné Lotity a Jamese Deana v jednom - podal až neuvěřitelně odvážný výkon. Těžko vydýchatelný film, ale nelituju. Dík za tip, Lu. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (13)

  • Film, na který se Brian (George Webster) a Eric (Jeffrey Licon) dívají, než je vyruší matka, je Dead Next Door (1988). (Listeroman)
  • Natáčení probíhalo ve městech Los Angeles a New York. (Terva)
  • Joseph Gordon-Levitt musel kvůli své roli nosit modré kontaktní čočky. (houseofwax)

Reklama

Reklama