Reklama

Reklama

Hadí jáma a kyvadlo

  • Západní Německo Die Schlangengrube und das Pendel (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

„Gotický horor“ německého režiséra Haralda Reinla s oblíbenými herci, známými se slavných filmových mayovek (Lex Barker, Karin Dorová, Vladimir Medar). Hlavními postavami jsou mladý advokát Roger z Marinebergu a baronesa Liliana z Brabantu, kteří jsou pozváni tajemným hrabětem Regulou (narážka na hraběte Draculu) na zámek Andomai. Zde se dozvídají šokující skutečnosti o svém původu a zažívají okamžiky plné děsu a hrůzy. Příběh se odehrává v 19. století a je plný klasických hororových prvků na pozadí reality německého kulturního prostředí s katolickým koloritem a symbolikou (událost Velkého pátku, posvátnost křížku, mariánská medailka) i nevysvětlitelných nadpřirozených jevů (tajemní černí jezdci, záhadná zmizení apod.). Barvitý a napínavý scénář Manfreda R. Köhlera je velmi volně zpracován a s literární předlohou E. A. Poea má pouze společný vražedný nástroj kyvadlo. (Mariin)

(více)

Recenze (54)

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Old Shatterhand, Rybana a Dracula v jednom krásne poeticko gotickom filme. Je tu veľa nástrah, parádna atmosferická scéna s obesencami a naozaj kvalitné herecké výkoni. Jedine čo mi vadilo, boli niekedy viditeľne lacne kulisy či fakt, že Regula sa snaží o vecný život a jeho spoločník i bez akože elixíru už ten vecný život má, na logiku film nehrá. Naozaj je tu nespočetne veľa protirečenia, ale film i tak dobre šľape a vobec nenudí. A tie kreslené znázornenia boli úchvatne. Krásna gotika i keď nie od Hammeru, silné 4*. ()

strougy 

všechny recenze uživatele

Skutečně zvláštní směska hororu a parodie, kde krásně temná hororová atmosféra vznikající z obvyklých žánrových propriet jaké představují opuštěný hrad obklopený hustou mlhou či temný les plný pověšených lapků dostává neuvěřitelně komickou úroveň díky prkenému ( mírně řečeno ) herectví Lexe Barkera či Karin Dor a dialogům, které jim scénář vkládá do úst, zejména vysvětlení proč sluhu nezraňují kulky mě dostalo do kolen... ()

Reklama

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Nic pro detailisty. To musí bejt jasný hned v úvodní scéně, v níž se legendární Lee prochází neustále dokola v papundeklové chodbě. Pak se nějakou dobu kecá a jezdí v kočáru - to dokonce v přítomnosti Ribany a Old Shatterhanda. Někde v půlce filmu se s nima přesuneme do podzemních kobek, kde se bude (pro změnu) opět hodně kecat. Hezky nasvícená scéna byla ta v lese plném oběšenců, a příjemným zpestřením těch několik skoro-smrtících pastí. A opravdu sranda nastane, když v závěru vylezou hrdinové z podzemí bez jediného škrábance, za to v dokonale vyžehlenym kvádru a hezky čisťounkých šatech. Jinak pro kompletisty možná dobrý, pro ostatní nejspíš zbytečnost. Hammer rozhodně lepší. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Milé překvapení, jeden z nejlepších a nejstrašidelnějších goticky hororových filmů, který se mi podařilo v poslední době shlédnout, ač u nás stále neznámých tak perfektních. Olda-Lex Barker pro něj v opravdu nezvyklé dvojroli Rogera Monta Elisa/Roger von Marienberg. S ním si tu ještě zahrála bývalá filmová "Ribanna"- Karin Dor, a k dokonání vší hrůzostrašnosti si tu "leckdy" nechtěnou zápornou roli, nakonec střihl sám hororista Christopher Lee-Frederic Regula, Graf von Andomai, který byl opravdu děsivý a ve své roli velmi přesvědčivý. Film měl doopravdy temnou, místy téměř morbidní atmosféru, všude plnou temných chodeb a kobek, bažiny, močály, mlha a uprostřed nich tajemný hrad s laboratoří a s hrůzostrašnými mučícími a rozčtvrcovacími nástroji a navíc s dvanácti panny jedním sluhou-upírem a s upírem coby vládcem podzemí. Hudební kulisa byla též lahůdka. Kdo neviděl neuvěří. Německá odpověď na americké "Pit and the Pendulum" od A. E. Poea (příběh) a režiséra Cormana. Už úvodní scéna bere dech, kdy nevíte co se předem stane. Temná dlouhá hradní chodba ve které jde Lex Barker jako soudce, zakuklený kat a nějaký poskok s lucernou, dlouhé chodby myjí téměř bez úhony a nakonec se zastaví u dveří jednoho odsouzence, poté ho vytáhnou, kat mu nasadí na obličej zlatou masku.. Posléze však už vidíme nějaké náměstí - prostranství plné lidí které čekají na odsouzení zmíněného odsouzence, který zde je přivázán za všechny končetiny ke koním. A pak už se čeká jen na katovo seknutí a pacholci pošimrají koně a muž je rozčtvrcen. Pěkné bylo i to rozkejvané a nabroušené kyvadlo nad Barkerovým tělem, stačilo opravdu kousek a byl napůl. Film má hodně společného i s Herzogovým Nosferatem a s produkcí Hammeru, a troufal bych si i říct že se tady tvůrci zřejmě nechali trochu i inspirovat, tedy tvůrci Nosferata. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Old Shatterhand The Vampire Slayer! Moc pěkné exteriéry, občas výtvarně velmi působivé scény, mužný Lex a krásná Karin, správně nemrtvý Christopher Lee, nahromadění všech možných pitoreskních a romantických atributů z gotické literatury, ale triky velmi nedokonalé a celkově často až nechtěně srandovní a naivní. Být rok výroby o takových 10-20 let pozdější, bral bych to jako povedenou parodii. Opravdu spíše štrašidelná pohádka než horror. Své kouzlo ten film však má, ač asi zcela jiné, než zamýšlel režisér. ()

Galerie (44)

Reklama

Reklama