Reklama

Reklama

Fáze IV

Trailer

Obsahy(1)

Je možné, aby byli mravenci chytřejší než lidi?
Dostáváme se do výzkumné laboratoře, kde jsou zkoumáni mravenci s velmi vysokou inteligencí. Ovšem nikdo netuší, co se děje venku. Mravenci se začínají chovat podivně a zaútočí. Ale chytří hmyzí zabijáci po čase pronikají i do laboratoře, kde chtějí pokračovat v zabíjení. Nyní musí vědci spojit své síly a znalosti a tyto monstra zničit. (Chupacabre)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (42)

Idée_fixe 

všechny recenze uživatele

Lehká variace na takové ty filmy, kde jakési zvířectvo ohrožuje lidi, ovšem v komorním a sofistikovaném hávu. Spíše nežli efektu (klasické zběsilé honičky před útočícími, děsuplné zvuky vydávajícími a hrozivě vypadajícími stvůrami, za doprovodu obligátních výkřiků hrůzy a vytřeštěných očí, opravdu nečekejte (za to si možná užijete "mravenčení" po těle :-)) je ve filmu mnohem více prostoru věnováno životu mravenců jako takových, jejich zvláštní komunikaci, vývoji, a horlivému výzkumu dvou zanícených vědců (ten vousáč byl vskutku k sežrání :-)). I ona křehká dívenka (ač se to zprvu nezdá), to tam nakonec pěkně rozjede. :-) Navíc po celou dobu (ano, i poté, co prchne divočinou z hořícího domu, a zapadne kamsi do sklepa) stále v čistém, nažehleném oblečení, bez jediné modřiny, škrábance či šmouhy, a vlasy, jako by právě vyšla ze salonu. :-) Uděluji za každou fázi jednu hvězdičku. ;-) /"Virtuální retro kino" Willyho Kufalta/ ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodná věcička v mnoha ohledech, k tomu já mám ráda filmové hrátky kočky s myší, obzvláště když se s jistotou neví, kdo je kočka.. Začátek na mě příliš nezapůsobil, ale postupně jsem se nechala vtáhnout a v závěru jsem byla napnutá, jak to celé soupeření dopadne.. Každopádně se jedná o snímek k zamyšlení a tím získává v mých očích na ceně.. Poděkování Willymu za tip, pro mě příjemné filmové překvapení.. ()

Reklama

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Působivý vědeckofantastický snímek o mravencích. Jak říkají mnozí odborníci : kdyby měli mravenci atomovou bombu, tak už jsou vládci planety. Jejich organizace je dokonalá. Přísná hierarchie jim umožňuje pracovat rychle, bezpečně a efektivně. O mravencích byla natočena spousta filmů - katastrofické, sci-fi, horrory, ale tenhle se přeci jen vymyká. Snad proto byl také oceněn na Festivalu SF filmů v Trieste Zlatým asteroidem. Svým pojetím mi připomněl film Kmen Andromeda... ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Kamenné stĺpy mi pripomínali obal albumu The Who, na ktorom bolo Baba O'Riley, a podobné psychedelické veci, čiže atmosféra ok. Aj originálne katastrofické nápady fajn. Len budovanie napätia na mňa moc nefungovalo kvôli slabším efektom. Ja chápem, že v dobe vzniku boli obmedzenejšie možnosti. Ale časom mi začalo vadiť, keď bol každý výbuch zostrihaný tak, že najprv vidíme objekt celý a potom detail explózie extrémne zblízka, aby nebolo viditeľné, čo vlastne vybuchuje. Možno vďaka tomu štáb nemusel demolovať nákladné kulisy, výsledok je však taký, že všetko vybuchuje dvakrát, čo nepôsobí dynamicky. A tiež som mal trochu problém s Lynne Frederick. Vizuálne super, len hrala dosť slabo. Jasné, mala byť postava, ktorá zažila traumu, tak sa chová nedôverčivo. No vyzeralo to tak, že sa bojí na ľudí aj pozrieť, ale potom im zrazu roztrieska laboratórium od hnevu. To som jej moc neveril. Napriek tomu dobrý tip od Willyho z VRK. ()

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

Mravenci byli toho dne poněkud neklidní. ___ Námětem (+ rozvíjením příběhové linky a charakterizaci postav) víceméně druhořadý sci-fi horror (a teď to fakt nemyslím nijak zle, pokouším se neobratně říci, že Phase IV zkrátka nevyžaduje diváka zběhlého v přírodovědných disciplínách typu kvantové fyziky a technických vědách; taktéž si vystačí s jednoduchým psychologizováním, které psychofyzikální komplexitu jinak známou jako osobnost redukuje na jeden zřetelně rozpoznatelný a dominující psychologický rys, kupř. Hubssova tvrdošíjné nadřazovaní lidského rozumu a lidských schopnosti nad ostatními druhy), jehož přidaná hodnota tkví v "polodokumentárnosti" snímku, jinými slovy tenhle film je nejsilnější v těch místech, kde se mu daří navodit dojem, že jsme jakožto diváci svědky reálného výzkumu, autentického zdivočení mravenců. Plus spoiler vypadá to, že na konci mravenci nakročili k zotročení lidstva spoiler, a já prostě miluju happy endy! Díky za tip Willymu Kufaltovi. 70 % ()

Galerie (62)

Zajímavosti (16)

  • Interiéry se natáčely ve studiích Pinewood v Anglii a exteriéry v Keni, ačkoli děj filmu se odehrává v arizonské poušti ve Spojených státech. Film produkovaly společnosti Alced Productions a Paramount Pictures. (classic)
  • Podle knihy „Future Tense“ Saul Bass původně natočil velkolepou, surrealistickou čtyřminutovou scénu, která ukazovala, jak by vypadal život na „nové“ Zemi, ale distributor ji vystřihl. Scéna měla naznačit, že obě přeživší postavy byly změněny tím, že mravenci vytvořili další stupeň evoluce lidstva a hmyzu. Záběry z původní montážní sekvence se objevují v kinematografickém traileru, který byl pravděpodobně připraven předtím, než byly ve filmu provedeny škrty. (classic)
  • Novelizace scénáře, kterou napsal Barry N. Malzberg, vyšla pod názvem „Phase IV“ v listopadu 1973. Dává tušit konečnou Bassovu verzi, protože používá nezkrácenou verzi Simonova scénáře. (classic)

Reklama

Reklama