Reklama

Reklama

Plán 9

  • Česko Plán 9 z vesmíru (více)
Trailer 2

Pilot Jeff Trent nevěří vlastním očím, když během běžného letu narazí na kosmickou loď, patřící mimozemšťanům z daleké planety. Ti přiletěli na Zem, aby zabránili lidstvu v sestrojení zbraně, schopné zničit veškerý vesmír. Bohužel, všechny pokusy o nekonfliktní řešení jsou marné, a tak vetřelci musí přistoupit k radikálnímu řešení – použijí Plán č. 9. Oživí všechny nedávno zemřelé obyvatele Země a s pomocí takto vzniklé zombie armády se pokusí lidstvo zastavit. Svou invazi začnou na hřbitově nedaleko místa, kde bydlí Jeff se svou rodinou. Odvážný pilot je tak první, kdo se musí agresorům postavit... (Řitka video)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (549)

MikeCool 

všechny recenze uživatele

V dobách, kdy bylo pouhé spláchnutí záchodu velkým filmovým přestupkem se vůbec nedivím, že tak absurdní film hodně amatérského typu, jako je Plán 9 nesklidil v té době moc příznivé ovace. Po shlédnutí strhujícího životopisného filmu Ed Wood o jednom z nejhorších (či nejgeniálnějších) režisérů všech dob Edwarda D. Wooda Juniora jsem se rozhodl shlédnout jeho největší pýchu Plán 9. Ano, je to film nehorázně velkých (ne)kvalit a zřejmě jsem nic tak směšně amatérského dlouho neviděl. Například hodně známá scéna s dvojníkem Bela Lugosiho, který si zakrýval obličej rukou, aby "nebylo vidět", že se nejedná o Lugosiho, nebo též známé UFO talíře na rybářském prutu (hned v první scéně s těmito UFO talíři byl jasně vidět provázek, na kterém talíř visí), dále také směšné vybavení UFO stanice s ještě podivuhodnějšími "mimozemšťany", kteří hovoří stejným jazykem jako pozemšťané a dokonce stejně krvácejí. Nezapomenout nemůžeme ani podivuhodný střih a mnohdy značně viditelné kulisy. Takových paradoxních perel je zde mraky. Nenajde se snad minuta, kde by nebyli vidět jasně amatérské, filmové chyby. Ale i přes to, že toto je fakt jeden z těch nejhorších filmů co kdy vznikl (a promítal se dokonce v kinech) nemohu tento velký paradox ohodnotit odpadem. Způsob jakým Ed Wood filmy (nejen tento) natáčí je přímo pozoruhodný, až vtipný a ledajaký režisér by si z něho měl brát příklad. On dal v té době filmu nový rozměr, ale bohužel byl velice nepochopený, protože i přesto že Plán 9 je velký příklad té nejhorší profesionálně amatérské tvorby, Wood se snažil sdělit světu, že možná nejsme jediný živí tvorové v tomto vesmíru a že by se nad tím měl člověk zamyslet. Edward D. Wood Jr. se stal hlavně po shlédnutí již výše zmiňovaného životopisného filmu Ed Wood, ale i po shlédnutí devátého plánu, mým velkým vzorem. "Jestli mě chcete poznat, podívejte se na film Glen or Glenda, to jsem já, to je můj příběh, ale Plan 9 je moje hrdost, moje radost. Použili jsme tam kryty na kola od Cadillaců jako létající talíře." – Ed Wood ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Svatá makrelo! Kde je ten nejhorší film všech dob? Dneska se točí asi tak stovky horších ročně, ve kterých se producírují svalnatí hoši a blonďaté krásky a navzájem se vraždí nebo ječí či jenom prostě páří na záchodcích po skončení večírků naplněných absinthem a marihuanou. Nehledě na to, že Belovo cameo mě prostě opravdu dojalo. Tenhle film se mi třeba líbil daleko víc než Dracula s Belou v hlavní roli. Ten je prostě nuda, ale tohle mě bavilo sledovat až do konce. A nemyslím to ironicky. ()

Reklama

dobytek odpad!

všechny recenze uživatele

Tenhle film jsem stáhnul, protože jsem myslel, že by mohla bejt zábava koukat na to vožralej někde na kalbě, ale hodně rychle jsem ho zase smazal, protože jsem se spíš nudil. Později jsem sebral odvahu a podíval se na to ještě jednou, protože jsem to chtěl porovnat s filmem The beast of Yucca Flats. To už jsem byl na to nějak líp naladěnej, takže na druhej pokus jsem se u toho i několikrát zasmál. Začátek je docela legrační a když potom vydržíte trochu nudnější prostřední část, kde se odehrává na muj vkus strašně moc zbytečnejch dialogů, tak vám možná všechno vynahradí konec, protože ten je fakt šílenej :-) Samozřejmě je ten film strašně špatnej, takže odpad je jasná volba. A navíc muj názor je, že tohle je celkem slabota proti tomu, co nabízí zmiňovanej film The beast of Yucca Flats. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

"Dřív jsme se s nima snažili spojit přes vysílačku, ale nereagovali." Námět nebo ty dialogy? Těžko říct, co je stupidnější. Každopádně nálepku jednoho z nejvíc legendárních braků drží právem. Film se v podstatě odehrává jen na několika čtverečních metrech: buďto v "lese" s jedním stromem a třemi křovinami, nebo na "hřbitově" s pár náhrobky a jámou, okolo níž projdou herci asi dvacetkrát. Pak je tu ještě ten "super moderní" kosmický talíř, jehož vnějšek tvoří dveře se žebříkem a jeho interiér zastává poloprázdná místnost... a zase ten žebřík! Prostě sranda, i když jen místy, jelikož ke konci Woodovi už dochází umělecký cit. Slovy jedné z postav: "Už mě to přestává bavit, Larry!" To mě taky Larry, to mě taky. ()

Divočák 

všechny recenze uživatele

Světe div se, ale Wood to opravdu dokázal!!! Natočil ještě o třídu větší kravinu než "Glen or Glenda" nebo "Bride of the Monster". Zatímco "Glen" byla spíše "citlivá" výpověď rozpolceného transexuála, "Bride" zase podprůměrný horor své doby, "Plan 9" už je opravdu žumpa se všemy potřebnými atributy!!! Létající poklice, u kterých vidíte drátky, na kterých jsou zavěšené, neustálý bezproblémový přechod mezi dnem a nocí z jednoho záběru na druhý, papundeklové kulisy - to je pořád ještě teprve rozjezd k tomu, co z "Planu 9" dělá opravdový klenot. A tímto "zázrakem" je především Woodova režie, scénář a herecké výkony všech zúčastněných. Mým osobním favoritem se stal miláček Bela a jeho dvojník. Nejprve vždycky vidíme záběr, jak z papundeklové hrobky (v noci) vylézá Belův dvojník se zakrytým obličejem, pak střih, záběr na nasraného Belu (ve dne) a opět střih na dvojníka se zakrytým obličejem (a opět noc). Nezapomenutelná je ovšem i Vampira, která chodí jako by si na*rala do trenek a samozřejmě úžasný Tor Johnson, který klátí policisty pouze tím, že je bací oběma rukama do ramen. A scénář? Opravdovým pokladem jsou především kecy mimozemšťanů. Když na vás vybalí historku o solární bombě a o drátu, který se natáhne ze Země do Slunce a díky tomu se pozemšťanům podaří zničit Vesmír a kvůli čemuž tedy musí být zničeni, dřív, než solární bombu vůbec vymyslí, máte opravdu dost. Plan 9 prostě neodmyslitelně patří do Zlatého fondu kinematografie a neopovažujte se mi tvrdit, že ne!!! ***Věděli jste, že: Maska "zombie" Tora Johnsona se v Americe stala nejoblíbenější Halloweenovou maskou vůbec.*** ()

Galerie (40)

Zajímavosti (40)

  • Když film vyšel na VHS kazetách, tak byl na obalu mezi hereckým obsazením avizován i Bela Lugosi, ale s uvozením "Málem hrající". (DaViD´82)
  • Existuje i barevná verze tohoto snímku uvedená v roce 2006 na DVD. Na této fanouškovské edici její tvůrci nabídli na eBayi i dvě nezvyklé aukce. V první šlo o to, že bude digitálně dopsáno jméno dotyčného plátce na náhrobek ve scéně s Torem Johnsonem a v druhé šlo o to, že fotka dotyčného bude digitálně přidělána do scény s Paulou Trent a Ghoulím mužem. Mezi nevážnými bonusy na tomto DVD bylo i osm zmizelých předcházejících plánů. (DaViD´82)
  • Jizva na tváři Tora Johnsona je takřka v každé scéně na jiném místě tváře. Výjimečně nejde o Woodovu neschopnost, ale o prostý fakt, že lepidlo, kterým jizvu přilepovali, velmi dráždilo pokožku. Nebylo tedy možné jizvu dvakrát umístit na shodné místo. (DaViD´82)

Reklama

Reklama