Reklama

Reklama

Dva lidé měli zásadní vliv na život a kariéru Amy Winehouse (Marisa Abela). Tím prvním byla její babička Cynthia (Lesley Manville), svérázná, oduševnělá a originální žena, která jí předala svou živočišnost, lásku k jazzu, touhu jít vždycky vlastní cestou a nedělat na ní kompromisy. Tím druhým člověkem byl její přítel Blake (Jack O'Connell). Život s ním připomínal jízdu na hodně zběsilé horské dráze, během níž si Amy osvojila pár nepříjemných závislostí. Paradoxně v nejsložitějším období svého života, v době, kdy o oba tyhle opěrné body přišla (babička zemřela na rakovinu plic a s Blakem se rozešla), vznikla její zásadní deska „Back to Black“, která patří k tomu nejlepšímu, co v hudbě 21. století prozatím vzniklo. Amy se díky ní stala superhvězdou, dala se znovu dohromady s Blakem, ale pozornost celého světa, které se ji dostávalo, neměla tahle možná až příliš křehká holka šanci ustát, i když se o to snažila a málem se jí to podařilo. (Cinemart)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (41)

William_ 

všechny recenze uživatele

7/10. Vskutku moc pěkně natočený film, který uteče stejně rychle jako život Amy. Po prvních nic neříkajících 30 minutách se film rozjede a celou kariéru (včetně přešlapů) si budete společně s Amy vychutnávat. Herci překvapili a osobně mohu s čistým svědomím říci, že film dopadl daleko lépe než film o Bobu Marleym, který do kin přišel o pár měsíců dříve, a který byl velkým zklamáním. Film je spíše přízemnějšího rázu, což mně osobně sedlo daleko více než kdyby se film snažil o gigantické záběry z koncertů (ale i to zde v malé míře je). Pro fanoušky hudby povinnost, pro ty ostatní moc příjemný snímek se skvělým soundtrackem, dojemným příběhem a novými tvářemi, které za pár let budeme ve filmech/seriálech vídat hodně často. Možná mohl být film v několika scénách trochu odvážnější a v něčem i nechutnější pro zvýraznění toho, jaké je to být na dně. Za mě poctivá čtyřhvězda. ()

Ondatra 

všechny recenze uživatele

Poslední roky jsme se dočkali docela dost životopisných filmů o hudebních umělcích. Začalo to skupinou Queen a Bohemian Rhapsody, pak Rocketman o Eltonu Johnovi, Elvis, Bob Marley a teď o Amy Winehouse. V tomhle filmu najdete přesně to, co byste čekali. Mapuje krásně život této talentované zpěvačky od začátcích v baru až po její závislosti a následnou smrt. O Amy Winehouse jsme měli možnost vidět už dokument z roku 2015, který si dokonce odnesl Oskara. Ten byl více komplexní a Amy ztvárňoval složitěji. Naopak tady je ztvárněna mnohem jednodušeji. Je to dívka, která miluje svou rodinu, má ráda jazz a má krásný hlas a je zamilovaná do angličana Blaka. Díky němu následně vstoupí do těžké závislosti na drogách a do následných depresí. Roli Amy se tentokrát zhostila Marisa Abela. Ta se toho podle mě zhostila docela dobře. Fyzicky jí je dost podobná a charismatem a povahou vcelku taky. Snímek často jde s věcmi na rovinu, narozdíl od Bohemian Rhapsody, kde bylo pár věcí jen naznačeno. Zpěvaččina láska k alkoholu tu je od prvního momentu a sklon k drogám tu k závěru jenom přituhuje. Ve filmu samozřejmě taky zazní ty největší hity a to v podání hlavní herečky. I to zvládla docela dobře a písničky působí realisticky. Bohužel velkým mínusem je, že film ve mě nezanechal absolutně žádné pocity, takže si na něj asi za týden nevzpomenu, narozdíl právě třeba od již zmíněného Bohemian Rhapsody. Proto koho zajímá zpěvaččin život, tak ať se klidně na film podívá, ale ať nečeká nejlepší životopisný film za poslední dobu. 6/10 ()

Reklama

MajkHany 

všechny recenze uživatele

Miluju hlas Amy Winehouse, nemůžu říct, že bych si sjížděl její diskografii a ulítal si na ní, ale některé písničky ( Rehab, You Know Im...) jsem si pouštěl x-krát a jejího hlasu se nemůžu nabažit, je to jako poslouchat Sinead, nebo Freddieho, je v tom hlase něco navíc. Pokud jde o film, ten experiment, že místo Amy bude zpívat sama herečka, to je poser jako trám, představa že místo Freddieho zpíva v Biohemian Rhapsody Remy Malek je jako námět na celkem kvalitní vtip. Když se Back to Black rozeznělo s původním hlasem Amy a konec písničky dozpívala herečka, to fakt byla rána na solar. Druhá věc, jakoby se film snažit nějakým způsobem dělat anděly z dealerů, kteří se kolem Amy pohybovali, celé se to točí pouze kolem jakési uměle vytočené lovestory a nepustí se to toho do konce filmu. Závěr filmu, kdy si svěží, krásná a plná energie vykračuje Amy po ulici a pak teda jako umře, to je taky dobrý palec do zadku, ta holka několik posledních let byla ráda že se udrží na nohou, byla vyfetlá jako účastník amerických nočních ulic a její drogové výstupy na živých koncertech byly "pověstné", její těžce závislácký styl ovlivnil její kariéru a život kolem dokola a se shora dolů, ale ve filmu si tak sotva dala trochu trávy, já teda nevím potom ve výsledku o čem ten film vlastně byl.. O Amy nám toho neřekl nic moc jako o osobnosti, jak šla její hudba a diskografie opět celkem nulové informace, ve filmu se stokrát zmíní Tony Bennett, ale že s ním nakonec nazpívala duet, o tom se film nezmíní, to prostě nepochopím proč ho potom pořád zmiňovali, když nedali smeč, protože jinak je Bennett každému úplně u zadku, to stejné bylo neustálé "musím na rehab, nemusím na rehab, ale táta říkal že nemusím" a tady vidím ten míč nad sítí a stačilo jenom zasmečovat songem Rehab proboha! A oni ho tam nepustí, vždyť ten film kopíroval slova Amy z té písničky. Jako celek je to takové nicneříkající cosi, o Amy se v podstatě nedozvím nic, o její hudbě jinak než že tam zazní taky ne, drogy to tak nějak minulo a ten dealer co jí dodával herák byl ve filmu vyobrazen vlastně jako obyčejný slušný týpek s růží v ruce.. já nevím nevím. Není to ono. Osobnost Amy to minulo meziplanetárně. Absolutně se podepisuju pod koment uživatele "Matty", jinými slovy popsány ty mé pocty z filmu.. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Padesát odstínů šedi, ale trochu jinak. Režisérka Sam Taylor-Johnson a scenárista Matt Greenhalgh mohli z osudu Amy Winehouse vytěžit emotivní drama o slávě, závislostech, voyeurismu nebo přehnaných nárocích na to, jak by se slavné ženy měly chovat a vypadat (hlavně spořádaně). Místo toho se rozhodli naprosto tuctovým, šedivým způsobem vyprávět sladkobolnou báchorku o nešťastně zamilované holce, co chtěla být mámou (což je její hlavní touha a nejzranitelnější bod). Samotnému procesu skládání a nahrávání hudby je věnováno minimum prostoru, snaze o pochopení hlubších příčin toho, proč měla Amy predispozice k závislostem jakbysmet (ne, fakt si nemyslím, že to bylo kvůli zlomenému srdci a smrti babičky). Jako kdyby to ani nevzniklo kvůli fanouškům a Amy. Hlavním smyslem díla se zdá být očištění jména dvou mužů, kteří oportunisticky zneužívali zpěvaččiny zranitelnosti a měli podíl na jejím tragickému konci. Zde se - minimálně vůči protagonistce - chovají příkladně, s až přehnanou starostlivostí (pro srovnání si stačí pustit dokument z roku 2015). I když si odmyslíme eticky sporné retušování skutečnosti a svalování viny na oběť a její impulzivní chování, zůstane Back to Black zbytečným, ve všech směrech (bohužel vč. hereckého výkonu Marisy Abely) podprůměrným filmem. Hloubku a opravdovost získává jen jednou, během závěrečných titulků, ke kterým Nick Cave procítěně zpívá svou baladu Song for Amy. 40% ()

fixaman 

všechny recenze uživatele

Tatínek na dceři vydělává dál a ani se vůbec nestydí. Je to člověk, který ji kvůli penězům dohnal k smrti a teď o ní nechal natočit film, ve kterém je vykreslený jako světec. To je prostě na poblití a tvůrci by se měli stydět, že takhle její památku pošlapali. Tohle není příběh Amy Winehouse, ale očista jejího otce. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (5)

  • Snaha vytvoriť životopisný film o Amy Winehouse bola už od roku 2011, teda hneď po jej smrti, no žiadny z projektov nepokročil, vrátane jedného nádejného z roku 2015, kde mala stvárniť Noomi Rapace. Až tento projekt konečne vyšiel, keď sa začal vyvíjať v roku 2022. (Arsenal83)

Související novinky

Kdo si zahraje Beatles?

Kdo si zahraje Beatles?

06.06.2024

Jakmile Sam Mendes (Americká krása, 1917) oznámil, že plánuje v příštích letech natočit filmy o skupině Beatles, šlo rázem o jeden z nejambicióznějších projektů Hollywoodu. Oscarový režisér totiž… (více)

Reklama

Reklama