Reklama

Reklama

Vyšetřování ztráty třídní knihy

(divadelní záznam)
TV spot
Česko, 1997, 95 min

Obsahy(1)

V úvodním semináři se seznámíme s Cimrmanovou pedagogickou šesterkou. Dozvíme se například, co je to pomněnka a nezapomněnka, co znamená trestání učitele učitelem nebo jak vypadalo mimoslovní dorozumívání, které Cimrman zavedl při výuce. Názorně je při recitaci poezie převedena i „zásada oživlého dřeva“ a nechybí praktické ověření fyzikálních zásad – kupříkladu, že světlo je rychlejší zvuku. Cimrman zabrousil i do filozofie, když popsal teorii poznání: vycházíme-li totiž z jeho premisy, že „omyl je přesný“, pak na konci procesu je „poznání, že nevíme sice nic, ale zase to víme správně“. Divadelní hra Vyšetřování ztráty třídní knihy, která následuje, začíná nabádáním pana učitele, „přihlašte se“, neboť „chlapci, my tu třídní knihu hledáme již sedmý rok!“ a k tomuto konstatování není co dodat ani po příchodu ředitele či školního inspektora. Bavte se tedy s námi při sledování Cimrmanovy zábavné sondy do rakouskouherského školství… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (282)

tom88 

všechny recenze uživatele

Začiatok sa mi veľmi nepozdával, zase kopec zbytočných kecov (už aj nudných) okolo Cimrmana. Divadlo ktoré herci zahrali už stálo za to a zachránili slabý rozbeh. Vtipi boli vydarené, niektoré nie úplne ale sem tam to bolo geniálne. Kamera zase o hovne, aj keď je to lepšie ako pri Dlhom, širokom a krátkozrakom. Ale stále je to podarená zábava. 78% ()

MISSha 

všechny recenze uživatele

Můj první Cimrman.Osobně mi tenhle typ humoru sedne,smála skoro pořát a když jsem se zrovna nesmála,tak jsem se neustále usmívala a žasla nad tím kam na ty nápady a odkazy tvůrci chodí.Celá úvodní přednáška byla perfektní,hra byla krapet slabší ale drží silný nadprůměr.Jediné co mě zamrzelo a kvůli tomu taky távám 4* byl závěr,který postrádá silněší pointu a až tak nevyšetřuje ztrátu třídní knihy ale poukazuje na podřízenost k výše postaveným lidem konkrétně v učitelském prostředí. Ale ty hlášky,no comment xD : "Jen se na to podívejte- Debil blbeček. Debil blbeček. Debil blbeček. Ovšem pozor, vzadu je výjimka, tam sedí dva blbečci vedle sebe!" ,"Pane ispektore,stal se nám takový... nepěkná věc!","Hrdlička! Hrdlička, no! No počkej Ty HAJZLE","Učí se dobře...to nemohu říci !"... ()

Reklama

Matty 

všechny recenze uživatele

„Jenže chlapci, my už tu třídní knihu hledáme sedmý rok… to už pomalu přestává být vtipné“ Cimrmanům školní prostředí velice svědčí, je poznat, že pánové Svěrák a Smoljak mají s danou tématikou jisté zkušenosti a vědí, jak to na takové obyčejné škole chodí. Jak se třídní učitelé podbízejí ředitelům, ředitelé inspektorům, inspektoři…, jak blízká je kantorům přetvářka, nakolik důvěryhodné jsou vztahy mezi učitelem a žákem atd. Přednáška je velice zdařilá, jenom místy příliš odbíhá od hlavního tématu, tedy „Cimrman pedagog“. Více než u jiných přednášek je zde využíváno fyzického humoru, který však nikdy nesklouzne k lacinosti. Samotná hra je zpočátku „one man show“ Zdeňka Svěráka, ten roli kantora z dobře známých důvodů vystihl výtečně, nápomocno mu přitom je rovněž publikum v roli imaginárních studentů. Když přibývají další postavy, hra se vzdaluje na začátku nastíněné zápletce a stává se spíše jakousi školskou satirou. Nepříliš vtipný a relativně zdlouhavý byl výstup školního inspektora, který mohl na scénu klidně přijít i později. Úplně mi nesednul otevřený závěr jako z absurdního dramatu. 85% ()

PogoJoe 

všechny recenze uživatele

Úvodní seminář průměr s pár světlými momenty (např."loutkohra", postava rekvizitáře, profackování v zákulisí,...), hra je pak dlouho překvapivě nudná, bez nápadu - ano, absurdní. Slavná hláška "debil, blbeček..." pak zazní až jako zjevení v moři šedi. Cimrman má skvělé a geniální hry, tahle k nim u mě nepatří. ()

MeanWhile 

všechny recenze uživatele

No prostě todle je největší klenot z dílny Ladislava Smoljaka. Vážně super sranda, směju se až do teď z vtípků jako "už mě to na mou duši žádná legrace" nebo "debil blbeček, debil blbeče", to je vážně bomba. Doporučuju všem co se chtějí zasmát, protože smích může být jedna z nejlepších terapií. Vážně skvělé dílo. Bomba. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (12)

  • Hrací skříň, kterou má Inspektor (Jaroslav Weigel), byla vytvořena na tělo Oldřich Ungerovi, který hrál roli Inspektora a byl dost silný na to, aby ji unesl. Když ho Jaroslav Weigel začal alternovat, měl dlouho problém hrací skříň unést. (mnaucz)
  • Seminář, kdy se Zdeněk Svěrák zmíní o konferenci „Dědicové Komenského“, je vytvořen na motivy semináře ze hry „Domácí Zabijačka“. Vidět ji můžeme na záznamu výročního představení k 30 letům Divadla Járy Cimrmana. (mnaucz)
  • Původně v představení nebyla role „Zemského školního rady“, ale „Ministra školství“. Ke změně došlo v roce 1972, kdy proběhla obnovená premiéra hry „Vyšetřování ztráty třídní knihy“, kdy byla začleněna do Cimrmanovy doby, kdy ministr školství v Čechách nemohl být. (mnaucz)

Reklama

Reklama