Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na úsvitu britských dějin, v 9. století, je Anglie zemí jenom podle jména - ve skutečnosti je vnitřně rozdělená a pustošená hordami loupeživých Dánů. Mladý následník trůnu Alfréd je horlivý křesťan, který víc než válce touží zasvětit svůj život rozjímání a stát se knězem. Po smrti svého otce je však nucen chopit se meče, sjednotit rozdrobenou zemi a stát se Alfrédem Velikým. Jen tak může uhájit svou zem i vlastní čest proti barbarským nájezdníkům. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (44)

Apophis 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je podruhé, co se v hodnocení rozcházím s většinou uživatelů... Měl jsem strach, aby na filmu nebyl vidět rok výroby, ale naštěstí jsem se mýlil... Dle mého názoru se jedná o velice povedený a věrohodný film, který se nepokouší glorifikovat ani jednu stranu... Já například "přál" Vikingům (přestože jsem věděl, jak to dopadne...), ale nemohl jsem se ubránit obdivu k Alfrédovým schopnostem - tedy na konci... Film výborně vykresluje charakterovou proměnu Alfréda. Co se hereckých výkonů týče, nerozumím názoru některých uživatelů, kteří tvrdí, že jsou špatné. Podle mě herci jsou naopak jednou ze silných stránek tohoto filmu... Netroufám si je jmenovat samostatně, jelikož všichni hráli stejně dobře (musíme si uvědomit, že ve filmu hraje tehdejší herecká Elita)... Další silnou stránkou filmu byly bitevní scény, které mi připadali celkem realistické a dobře nacvičené... Hudba se mi také líbila a prostředí bylo zvládnuto rovněž výborně... Jediný nedostatek, který vidím je ten, že na konci trochu zrychlili historii (Vikingové se v Anglii drželi trochu déle...) Nerad se takto rozcházím s jinými uživateli, ale tento film má rozhodně na víc, než 68%! ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Od historického filmu neočekávám, že mi ukáže, jak to přesně bylo. Má navodit atmosféru a souvislosti. Ty jsou divákům buď známé nebo se je doví z filmu. A tady se to tak trochu láme. Ti informovanější (popřípadě kdo četli knižní předlohu, pokud nějaká je ...) bude s největší pravděpodobností zklamáni a vznášet připomínky. Naopak ti, co nejsou v obraze mohou být velmi spokojeni, ba přímo nadšeni. Nejsem anglofil, znám jenom to málo ze školy, co se mi nepodařilo zapomenout. Nejsem tedy v obraze ani pod obraz, ani kritická ani nadšená. Atmosféru film má, i příběh, jenom to prošlo tak nějak kolem mě. ()

Reklama

majo25 

všechny recenze uživatele

Stredoveké Anglicko a nájazdy dánskych Vikingov. Téma, ktorá vyzerala spočiatku naozaj zaujímavo. Lenže keď ústrednými postavami boli mladíci ako York a Hemmings a film sa stal časom dosť rozvláčny, stratil aj film atmosféru. Kto mohol obsadiť do role krála Hemmingsa? Chlapca, ktorému neverím ani jeden herecký pohyb, ani jeden herecký dialóg či monológ. Nehovorím už o jeho chlapčenskej postave a divnej chlapčenskej tvári, ktoré sa vôbec do role nehodili. Dokonca sa človek nedozvie ani o nejakej tej staroanglickej histórii, čiže ani z náučného hladiska film neuspel. Ostatné postavy boli iba do počtu, škoda, že im scenár nedal oveľa viac priestoru. Tak aspoň sčasti naprávajú celkové vyznenie nájazdy Vikingov či vzájomné merania síl. Škoda, pretože scény v exteriéroch mali svoj potenciál. Hodnotenie: 60% ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Z vůle boží, z kutny do brnění. Vůdce křtěný, moudrostí posvěcený, pozvedni slovo a meč, ale drž jej pevně, neb jejich ostří rozpoutalo plno vášní. Cesta zemí stíhanou zlovůlí, zapřaženou do rozepří, krutých bouří. Surové stínání. Není zbytí, z bití k bytí. Znovu přiměj k nastolení míru a lásky, bez obětí. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Jinak docela příjemnému klasickému představiteli historií inspirovaných spektáklů to z mého pohledu kazí velmi nepohledný, velmi nesympatický a naprosto nelogicky se chovající hlavní hrdina, trousící povinné věty o temnotě a barbarství prostředí, ve kterém žije (už vidím, jak by to reálný Sas v 9. století říkal). A také možná to, že jsem celou dobu fandila Dánům a Yorkovi. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (1)

  • Ian McKellen v tomto filmu debutoval. (Pumiiix)

Reklama

Reklama