foto

Peter Vaughan

  • nar. 4.4.1923
    Wem, Shropshire, Anglie, Velká Británie
  • zem. 6.12.2016 (93 let)
    Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Peter Vaughan je anglický herec především charakterových a vedlejších rolí z nespočtu britských televizních a filmových produkcí. Významně se zapsal i do hraní  na divadle, kde ztvárnil především postavy policejních inspektorů, sovětských agentů a podobných rolí.

Divákům je nicméně nejvíc znám jako Grouty ze sitcomu PORRIDGE /1974-1977/ a díky pravidelné roli Charlieho Johnsona ze sitcomu CITIZEN SMITH /1977-1980/. V hlavní roli Toma Franklina se objevil v seriálu CHANCER /1990-1991/ a jako Maester Aemon ve fantasy seriálu HBO, GAME OF THRONES /2011-současnost 2013/.

Vaughan se narodil jako Peter Olm ve Wemu v hrabství Shropshire do rodiny bankovního úředníka a zdravotní sestry. Vyrůstal ve Staffodshire, kde navštěvoval Uttoxeter Grammar School. Po škole se připojil k divadelní společnosti Wolverhampton Repertory Theatre a další divadelní zkušenosti sbíral i u jiných divadel. Krátce poté ovšem narukoval do II.sv.války a sloužil v Normandii, Belgii a na Dálném Východě.

Po válce se opět vrací k divadlu a v roce 1959 debutuje ve filmu. Několik let pak hraje zejména vedlejší role aby v roce 1964 získal hlavní roli v britském krimi-thrilleru SMOKESCREEN. V roce 1967 hraje po boku Franka Sinatry ve filmu THE NAKED RUNNER ale kritici jeho výkon strhali a obvinili jej s přílišného přehrávání jeho role britského agenta.

V roce 1980 si zahrál po boku Meryl Streep a Jeremyho Ironse ve filmu Karla Reizse  THE FRENCH LIEUTENANT'S WOMAN v roli pana Freemana. Nicméně nejvíc ceněnou rolí v jeho repertoáru je postava otce Anthony Hopkinse z dramatu THE REMAINS OF THE DAY /1993/.
Zúčastnil se také castingu na Gilliamův film THE MAN WHO KILLED DON QUIXOTE, který ale nebyl nakonec vůbec relizován. Předtím hrál ovšem ve dvou Gilliamových filmech, TIME BANDITS /1981/ a BRAZIL /1985/. Po boku Billa Murraye hrál ve filmu STRAW DOGS /1971/ na motivy románu W.Somerseta Maughama "The Razor's Edge" a v roce 1997 hrál ve filmu FACE spolu s Robertem Carlylem a Rayem Winstonem. Jeho nejbizarnější rolí byla postava SS Oberstgruppenfuhrera Arthura Nebeho z filmu FATHERLAND /1994/.

V televizi se objevil v seriálu RANDALL AND HOPKIRK /1969-1970/, v třináctidílném seriálu THE GOLD ROBBERS nebo v roce 1972 v roli pana Paxtona v TV adaptaci BBC A WARNING TO THE CURIOUS. V roce 1979 hrál postavu Billyho Foxe ve vysokorozpočtovém seriálu FOX /1980/, režírovaném Jimem Godardem, objevil se také v řadě literárních adaptací jako BLEAK HOUSE /1985/, OUR MUTUAL FRIEND /1998/ nebo ve špionážním thrilleru CODENAME: KYRIL /1988/, kde ztvárnil roli šéfa KGB.

Za vedlejší roli v drama seriálu OUR FRIENDS IN THE NORTH /1996/ byl nominován na cenu British Academy Television Award pro nejlepšího herce. V roce 2007 účinkoval v televizním seriálu MOBILE v roli strýčka Alfieho, tentýž rok pak ve filmu DEATH AT A FUNERAL a v roce 2011 v soudním dramatu SILK.

Vaughan je podruhé ženat. Poprvé se oženil s Billie Whitelaw, druhou manželkou se mu stala herečka Lillias Walker, se kterou žije na vesnici Mannings Heath ve West Sussexu. Pete Vaughan je částečně slepý.

Lukáš "gatuso" Častulík

Herecká filmografie

Filmy

2011 Albatros
2008 Je tady někdo?
2007 Horší než smrt
Christmas at the Riviera (TV film)
2004 Beauty (TV film)
Perly královny ze Sáby
2003 Čtvrtek dvanáctého (TV film)
Life Beyond the Box: Norman Stanley Fletcher (TV film)
Margery and Gladys (TV film)
Matka
2001 Kiss Kiss (Bang Bang)
2000 Canone inverso - milostný příběh
Hotel Splendide
Lorna Doone (TV film)
Vyšetřování naslepo II - Království slepých (TV film)
Zeměpisná délka (TV film)
1999 Hornblower - Žabáci a Langusty (TV film)
Ideální manžel
1998 Bídníci
Good Son, The
Legenda o "1900"
1997 Moonstone, The (TV film)
Parta
1996 Čarodějky ze Salemu
Tajný agent
1994 Otčina (TV film)
1993 Circle of Deceit (TV film)
Soumrak dne
Srdce temnoty (TV film)
1991 Prisoner of Honor (TV film)
Záhada Boscombského údolí (TV film)
1990 Měsíční hory
1989 Countdown to War (TV film)
Král větru
1988 Codename: Kyril (TV film)
1987 Coast to Coast (TV film)
Harry's Kingdom (TV film)
Our Geoff (TV film)
When We Are Married (TV film)
1986 Kate Bush: The Whole Story
Mat po česku (TV film)
Monte Carlo (TV film)
Season's Greetings (TV film)
Strašidelné líbánky
1985 Brazil
1984 Forbidden
Na ostří nože
Under the Hammer (TV film)
1983 Jamaica Inn (TV film)
1982 Coming Out of the Ice (TV film)
1981 Francouzova milenka
Zloději času
1980 Badness Within Him, The (TV film)
Crucible, The (TV film)
1979 Kdo bručí v base
Svítání Zuluů
1978 Freedom of the Dig (TV film)
1977 Valentino
1974 Intimate Reflections
Malachiův záliv
Symptoms
11 Harrowhouse
1973 Eyes Have It, The (TV film)
Glorious Miles (TV film)
Mackintoshův člověk
Masakr v Římě
Podzemní pevnost
Return, The
1972 Divoký Mesiáš
Pied Piper, The
Warning to the Curious, A (TV film)
1971 Strašáci
1970 Cellar and the Almond Tree, The (TV film)
Emma's Time (TV film)
Očitý svědek
Taste of Excitement
1969 Alfréd Veliký
1968 Bofors Gun, The
Drummer and the Bloke, The (TV film)
Hammerhead
Stužka písku
1967 Firebrand (TV film)
Naked Runner, The
The Man Outside
This Way for Murder (TV film)
1965 Die! Die! My Darling!
Rotten to the Core
1964 Smokescreen
1963 Horse Without a Head, The (TV film)
The Punch and Judy Man
Vítězové
1962 I Thank a Fool
The Devil's Agent
1961 Book with Chapters in It, A (TV film)
Two Living, One Dead
1960 Městečko prokletých
1959 Nenávist

TV seriály

2015 Hra o trůny (TV seriál)
Dar (S05E07)
Zabij chlapce (S05E05)
Dům černé a bílé (S05E02)
2014 Hra o trůny (TV seriál)
Děti (S04E10)
Strážci na Zdi (S04E09)
Zbaveni okovů (S04E03)
další epizody (4)
2013 Hra o trůny (TV seriál)
Mhysa (S03E10)
2011 Hra o trůny (TV seriál)
Baelor (S01E09)
Zvítězíš, nebo zemřeš (S01E07)
Lord Sníh (S01E03)
Silk (TV seriál)
Epizoda 1 (S01E01)
2008 Z Lark Rise do Candlefordu (TV seriál)
2004 Doktor Martin (TV seriál)
2002 Porota (TV seriál)
2000 Desáté království (TV seriál)
The Thing About Vince (TV seriál)
1998 Our Mutual Friend (TV seriál)
1996 Our Friends in the North (TV seriál)
1995 Choir, The (TV seriál)
Oliver's Travels (TV seriál)
1994 Smrt pampeliškám (TV seriál)
1990 Hazardér (TV seriál)
Chillers (TV seriál)
Nightingales (TV seriál)
1988 Game, Set, and Match (TV seriál)
Kdo je Bourne? (TV seriál)
War and Remembrance (TV seriál)
1986 Sins (TV seriál)
1985 Masterpiece Theatre: Bleak House (TV seriál)
Theatre Night (TV seriál)
1981 Winston Churchill: The Wilderness Years (TV seriál)
1980 Fox (TV seriál)
1979 Danedyke Mystery, The (TV seriál)
1978 Doombolt Chase, The (TV seriál)
1977 Citizen Smith (TV seriál)
1974 Fall of Eagles (TV seriál)
Härte 10 (TV seriál)
Porridge (TV seriál)
The Pallisers (TV seriál)
1972 No Exit (TV seriál)
1970 Big Brother (TV seriál)
1969 The Gold Robbers (TV seriál)
1965 Knock on Any Door (TV seriál)
1963 Dimensions of Fear (TV seriál)
Maupassant (TV seriál)
1962 Oliver Twist (TV seriál)
1961 Top Secret (TV seriál)
1960 Deadline Midnight (TV seriál)
1955 ITV Play of the Week (TV seriál)

Dokumentární

1994 Hildegard of Bingen (TV film)

TV pořady

2004 Ronnie Barker: A BAFTA Tribute (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace