Reklama

Reklama

Příběh o Zoufálkovi

  • Velká Británie The Tale of Despereaux (více)
Trailer 2

Námořník Pietro a jeho velký kamarád krysák Roscuro zakotví v království Dor, známém po celém světě pro své lahodné polévky, a to během slavnosti „Dne polévky“. Hlavní kuchař André vaří vynikající polévku díky Boldovi, džinovi z jídla, který žije v jeho hrnci. Roscuro se vplíží do královské hodovní síně a spadne do polévky královny Rosemary, což ji vyděsí natolik, že dostane infarkt a zemře. Roscuro zjistí, že Pietro byl nucen odejít bez něj, a tak se ho ujme Botticelli, vůdce velké krysí populace, která žije v podzemí. Rozrušený smrtí své ženy král Filip zakazuje konzumaci všech věcí souvisejících s polévkou a prohlašuje krysy za „nezákonné“. Bez polévky se Dor stává chudým a bezútěšným místem. Andrému je zakázáno vařit polévku a Boldo se přestane objevovat. Králova dcera, princezna Pea, si zoufá nad smutným stavem království a nad tím, jak samotářské chování jejího otce, založené na zármutku, jí uzavírá svět. V myší vesnici v opuštěném kuchyňském skladu se do rodiny Tillingových narodí Zoufálek. Jeho rodina si okamžitě všimne, že má příliš velké uši, stejně jako toho, že se nenarodil slepý, ani plačící. Jak Zoufálek vyrůstá, je jasné, že se liší od ostatních myší. Je odvážný a zvědavý spíš než plachý, což znervózňuje ostatní myši kolem. Ve snaze naučit ho být „správnou myší“ ho jeho bratr vezme do královské knihovny, aby mu ukázal, jak žvýkat knihy. Ale Zoufálek se více zajímá o jejich čtení, protože je fascinován jejich příběhy. Jednoho dne se Zoufálek setká s Peou. Vypráví, co čte, a slibuje, že až dočte příběh o uvězněné princezně, řekne jí, jak vše skončí. Když se zjistí, že Zoufálek porušil myší zákon tím, že mluvil s člověkem, jeho rodiče Lester a Antoinette ho předají myší radě. Rada vykáže Zoufálka za zločin odvahy do vyhnanství. Slepá myš jménem Hovis spustí Zoufálka do kobky. Tím jej ostatní myši považují za mrtvého... (TV Nova)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (146)

majo25 

všechny recenze uživatele

Myslím, že doba klasických rozprávok už vyhynula alebo skôr vymizla. Táto 3D sa snaží na to vymizlé nadviazať, ako-inak sa jej to veľmi nedarí. Animácia síce nie je zlá, ale ani sympatická - podarili sa hlavne zvieratá, animácia ľudí je už horšia. Príbehom sa skôr podobá európskej produckii ako tej americkej, a to aj vďaka takmer nulovému humoru a neustálym ospevovaním hodnôt ako hrdinstvo, česť, galantnosť a pod. Napriek tomu sa záver autorom aj s jeho mravným ponaučením celkom vydaril, vďaka čomu som aj ja zvýšil hodnotenie o jednu hviezdu nahor. ()

Herráček 

všechny recenze uživatele

Pokud to mám srovnat se současnou českou pohádkovou produkcí, tak výrazně lepší... Ale pokud už to budu srovnávat například s Flushed Away, tak poněkud pokulhává... Možná to je i tím, že je to právě čistokrevná pohádka... A možná se mi to jenom zdálo, ale přišlo mi, jako by se Emma Watson pomalu připravovala na konec své kariéry ve filmu, jelikož v tom hlase mi chyběly emoce (i když za to možná mohla kvalita zvuku a nebo to mohl být záměr...) ()

Reklama

VanTom 

všechny recenze uživatele

Má to dosti zvláštně nastavené prostředí, především "polévkový" začátek a koexistence lidí a hlodavců (kteří spolu mluví stejnou řečí, přestože drží standardní vztah člověk-škůdce) působí nevěřícně bizarně. V myším a krysím městě se sympaticky zvídavým nebojsou pak vyprávění získá klasičtější parametry, takže už se dá mluvit o průměrné pohádce s neskutečně hvězdným hlasovým obsazením. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Pribeh o Zoufalkovi je bohuzel dost zoufalej. Pravdepodobne nejmene zabavnej animak, co jsem posledni dobou videl. Vicemene vsechno tu je spatne. Mame tu variaci na rytirskej pribeh v podani mysi, ale kdyz si odmyslime ty mysi, zbyde tuctovej, nicim zajimavej dej ve stylu pohadek Cesky televize. Coz by jeste tak nevadilo, problem je, ze je to fakt dost opruz, prvni pulku filmu se nic nedeje, druhou to sice neni o moc lepsi, ale ke konci to aspon trochu zvedne zaverecna zachrana akce, ktera kdyz nic jinyho, je aspon vcelku svizne natocena. Navic tady proste neni co sledovat, postavy nemastny neslany, hlas vypravece otravnej, na secteni povedenejch vtipku je i jedna ruka moc. Nezachrani to ani animace, kdy obzvlast lidi jsou vcelku odflakly, ale celkove proste nevypada nic moc. Takze fakt nevim, co na filmu pochvalit, protoze tady nefunguje absolutne nic, ty dve hvezdicky jsou za to, ze mi to precejen na min neprijde a ze sem u toho vylozene neusnul. ()

Mykhaluu 

všechny recenze uživatele

S desetiletým zpožděním jsem se dostal k této pohádce. Nevím, s jakým záměrem k ní tvůrci přistupovali, neboť pro malé děti je náročná na zpracování tématu a otázek, které nabízí. Místy strašidelná a reálně napínavá záležitost. Vizuál je díky stylizaci nějak mimo čas. Každopádně jako odrostlec jsem si příběh užil a přes dva vrcholy se nakonec k odpuštění došlo k úlevnému finále. A to je hlavní, co si můžeme odnést. Necupitat, nebát se, ale jít si naproti, i když to někdy bolí. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (3)

  • Vzhled "zeleninového strašidla" Bolda inspirovaly slavné obrazy italského malíře Giuseppeho Arcimbolda. (D.Moore)
  • Původně byl navržený na hlavní postavu hlas Justina Longa, nakonec však role připadla Matthew Broderickovi. (sir-dave)
  • Film vznikl podle stejnojmenné knihy z roku 2003 autorky Kate DiCamillo. Dílo přečetlo asi 10 milionů čtenářů a titul se dlouho držel na předních pozicích žebříčku nejprodávanějších knih. (hippyman)

Reklama

Reklama