foto

Tracey Ullman

  • nar. 20.12.1959 (60 let)
    Slough, Hrabství Berk, Anglie, Velká Británie

Biografie

Tracey Ullman platí v Americe za jednoho z nejlepších současných komiků. Od poloviny osmdesátých let se totiž objevuje ve vlastní televizní show, založené na převlekových skečích a parodiích. Obdržela za ni mnoho různých ocenění a hlavně masovou diváckou oblibu. Ve filmu naproti tomu hraje vzácně, nabídky vesměs odmítá, přesvědčena, že televize jí poskytuje větší možnosti. Přesto se v její filmografii několik výrazných filmových rolí najde.

Její filmové herectví se dá shrnout jedním slovem - proměna. Tracey je schopna zahrát ženu jakéhokoli typu a proměnit se jak herecky, tak i vnějškově. Ne každý si tedy uvědomí, že v různých filmech sleduje stále tutéž herečku. Umí se změnit v snobskou manželku velvyslance (JUMPIN´ JACK FLASH), ušlápnutou ženušku od plotny (MILUJI TĚ K SMRTI), šerednou čarodějnici Latrinu (BLÁZNIVÝ PŘÍBĚH ROBINA HOODA), módní redaktorku (PRET-A-PORTER) nebo rozpustilého diblíka z divadelních prken (VÝSTŘELY NA BROADWAYI). Výrazně na sebe upoutala také postavou excentrické, cynické psychiatričky titulní hrdinky ze seriálu "ALLY MCBEALOVÁ", za niž byla odměněna televizní obdobou Oscara, cenou Emmy.

Její rezervovaný postoj k filmu je možná způsoben i dvěma neblahými zkušenostmi, kdy byla přes profesionální přístup k rolím z konečného výsledku vystřižena. Nejdřív z černé komedie Roberta Zemeckise SMRT JÍ SLUŠÍ, kde se měla objevit jako milenka Bruce Willise, s níž uteče do Evropy před Meryl Streep a Goldií Hawn, podruhé z muzikálu Woodyho Allena VŠICHNI ŘÍKAJÍ: MILUJI TĚ. Na druhou stranu, jak sama říká, pro Woodyho Allena by pracovala i zadarmo. Dosud nejvýznamnějším výsledkem jejich zatím trojnásobné spolupráce je komedie DAREBÁČCI, kde si Tracey zahrála Woodyho ordinérní manželku Frenchy. Allen ji nazval komediálním géniem.

Tracey Ullman nicméně nežije jen filmem a televizí. V osmdesátých letech vydala dvě úspěšná alba šansonů, založila si produkční společnost, která chystá nové programy pro televizi HBO, a internetovou firmu, prostřednictvím které distribuuje šatstvo pro ženy nadměrných velikostí.

Oskar

Herecká filmografie

Filmy

2019 Zébulon, le dragon
2018 Dráček Zog (TV film)
2015 Good Session (TV film)
2014 Čarovný les
2012 What About Dick?
2008 Příběh o Zoufálkovi
2007 Nestanu se tvojí ženou
2005 Mrtvá nevěsta Tima Burtona
Není Kronk jako Kronk
O princezně na hrášku (TV film)
2004 Cat That Looked at a King, The
Chlípnost nade vše
2003 Tracey Ullman in the Trailer Tales (TV film)
2000 C-Scam
Darebáčci
Panika
1996 The Best of Tracey Takes On... (TV film)
1995 Women of the Night IV (TV film)
1994 Pret-A-Porter
Princezna
Výstřely na Broadwayi
1993 Bláznivý příběh Robina Hooda
Household Saints
Tracey Takes on New York (TV film)
Vyberte si svou třídu (TV film)
1990 Miluji tě k smrti
Sněhurka a jak to bylo dál
The Best of the Tracey Ullman Show (TV film)
1989 I, Martin Short, Goes Hollywood (TV film)
1986 Jumpin' Jack Flash
1985 Víc než dost
1984 Pozdravuj na Broad Street
The Young Visiters

TV seriály

2020 Mrs. America (TV seriál)
Reagan (E09)
Houston (E08)
Bella (E07)
další epizody (9)
2017 Rodinné sídlo (TV seriál)
Epizoda 4 (E04)
Epizoda 3 (E03)
Epizoda 2 (E02)
další epizody (4)
Girls (TV seriál)
Painful Evacuation (S06E04)
2016 Traceyino mimořádné zpravodajství (TV seriál)
2014 Jak jsem poznal vaši matku (TV seriál)
U oltáře (S09E22)
Tajemství (S09E20)
Vesuv (S09E19)
2008 State of the Union (TV seriál)
2004 Will a Grace (TV seriál)
Pravý muž pro Willa (S06E14)
2001 Visible Panty Lines (TV seriál)
1999 Ally McBealová (TV seriál)
Rozbouřené vody (S03E05)
Fraška (S02E15)
1998 Ally McBealová (TV seriál)
Opravdový svět (S02E01)
Kolbiště (S01E18)
Osobní téma (S01E17)
1996 Tracey Takes On... (TV seriál)
1995 Příhody malé Lulu (TV seriál)
1991 Simpsonovi (TV seriál)
Spasitel trapitel (S02E16)
1987 The Tracey Ullman Show (TV seriál)
1985 Girls on Top (TV seriál)
1981 Kick Up the Eighties, A (TV seriál)
Three of a Kind (TV seriál)
1980 Mackenzie (TV seriál)

Dokumentární

2014 Monty Python's Best Bits (mostly) (TV seriál)
2013 Mel Brooks: Make a Noise (TV film)
Paul McCartney - 'The Making Of Queenie Eye'
2008 Unlikely Weapon, An
2006 Voices from the Underworld
2005 All the Dirt on 'A Dirty Shame'
2004 AFI Tribute to Meryl Streep (TV film)
2002 Searching for Debra Winger
1997 Whatever Happened to... Clement and La Frenais? (TV seriál)
1995 50 Years of Funny Females (TV film)
1988 Tracey Ullman: Backstage (TV film)
1985 Live Aid (koncert)

Hudební videoklipy

2013 Paul McCartney: Queenie Eye (hudební videoklip)
1983 Tracey Ullman: They Don't Know (hudební videoklip)

Režijní filmografie

Filmy

2003 Tracey Ullman in the Trailer Tales (TV film)

Scenáristická filmografie

TV seriály

2016 Traceyino mimořádné zpravodajství (TV seriál)

Host

Fanoušci tvůrce