Reklama

Reklama

Svět podle Daliborka

  • angličtina The White World According to Daliborek (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Svět podle Daliborka je filmový portrét autentického českého neonacisty z Prostějova, kterého štáb Víta Klusáka sledoval po dobu dvou let (2015 - 2016). Dalibor K. (37) pracuje jako lakýrník, točí amatérské horory, skládá naštvané písně, maluje a je radikální neonacista. Blíží se mu čtyřicítka, ale doposud neprožil plnohodnotný vztah se ženou, bydlí totiž stále se svojí matkou Věrou (63). Nesnáší svoji práci, cikány, Židy, uprchlíky, homosexuály, Merkelovou, pavouky a zubaře. Nesnáší svůj život, ale neví, co změnit. Natáčení obrazů ze života nácka s uměleckými ambicemi započalo ve chvíli, kdy se Daliborova matka seznámila přes Facebook se Slovákem Vladimírem (47), který s oblibou říká, že by "z cikánů udělal asfalt". Tragikomický vhled do světa "obyčejných slušných Čechů", kterým se stýská po Adolfu Hitlerovi. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (397)

KofiAnnan 

všechny recenze uživatele

"Kdes tu drzost vůbec vzal, žes sám sebe ošukal!" ...No co víc k tomu říct, snad jen, pokud tohle někdo myslel jako dokumentární tvorbu vážně, dosti smutné... Jako parodie perverzně směšný. Jako dokument trapně smutný. ()

panbubo 

všechny recenze uživatele

Myslim, ze jedina cesta jak takovemu cloveku pomoct, je konfrontovat ho s realitou. Dalibor udajne nyni studuje budhismus. Mozna jen ze strachu ze stihani, ale i tak myslim uspesna "denazifikace". Tim padem odpoustim reziserovi i Daliborovo setkani s 90-ti letou pani, ktera prezila Osvetim a na miste prednasi. Proto tam ta pani vlastne je. ()

numan odpad!

všechny recenze uživatele

Typická Klusákovina - sračkoidní pseudo-docu-soap, dehonestující nějaký snadný terč. Obětí tentokrát nebyli chudáci, honící slevy v supermarketech, ale cosi jako český neonacista. Módní téma kafírny. Český dokument je mrtvý. Rodí se jen podobné prapodivné hybridy, většinou nasáklé až do morku kostí Goebbelsovskou propagandou levicových soudruhů eurobolševiků. ()

oskiii odpad!

všechny recenze uživatele

Tak to by byla jedna strana a teď to samé o straně druhé. Tohle má ke skutečnému dokumentu opravdu daleko a moc se mi nechce věřit, že to někdo bere vážně. Napsat "tragikomický vhled do světa obyčejných slušných Čechů..... ale no tak. Zase má někdo potřebu paušalizovat? A co je Klusák? Neobyčejný neslušný Čech? Podobně zaměřený dokument jedině od H. Třeštíkové, která prostě tyhle sondy do života lidí umí naprosto skvěle. Tohle je na úrovni hajzlu ucpaného hovnama. ()

datel13 

všechny recenze uživatele

Místa docela nuda, ale jako celkově dobrý. Pro někoho možná až neuvěřitelná sonda do omezenosti a buranství nižších vrstev společnosti, ale takový lidi přece potkáváme, třeba v létě na zahrádkách hospod, jako třeba tam, kde se filmovej Dalibor pateticky tulí ke svojí obtloustlé rádoby-partnerce. Toho kluka mi bylo asi spíš líto, jasně je to blb, oběť genů a výchovy svých rodičů – tím spíš to možná pro někoho může být užitečný, aby se nad sebou zamyslel. Libový další postavy, ať už prokouřená matka anebo slizký narcis pan Vladimír, pod jehož podnikáním jsem si představil sňatkový podvody a jeho nazi ponoukání Dalibora zase vypadalo jako machiavellistická intrika, aby Dalibora dostal do lochu. Trochu otravná tečka v Osvětimi – ale zase vtipnej doslov naznačující, že Vladimír by si rád pro sebe uzmul případný filmový pokračování. To nás v kině pobavilo. Jinak dokument podle mě řekl, co chtěl, a nebýt zbytečně dlouhý stopáže, hodnotil bych možná i výš. ()

johnny_vasku 

všechny recenze uživatele

Bizarní pohled na zinscenované okamžiky jednoho nácka. Jedna hvězda dolů za závěr v Osvětimi (pozvat rodinu člověka, o kterém už víme, že věří tomu, že v koncentračních táborech se nedělo nic hrozného, do koncentračního tábora a pozvat spolu s ním i přeživší je už trochu moc samoúčelné) a za moralistické vystoupení režiséra, který jinak ve zbytku dokumentu nevystupuje na povrch, druhá za besedu s autory po projekci a jejich aroganci – to pohrdání publikem tvůrcům přímo stříkalo z očí, dále narážky na to, že oni dokumentu rozumí dokonale, na rozdíl od publika, které je pod vlivem různých látek a směje se v situacích, které přece nejsou vůbec vtipné (těžký případ alibismu imho). Po tvrzení, že když autor něco řekne, tak je to prostě pravda a kdo jsme my, abychom to zpochybňovali, jsem musel odejít. 50 %. [43. Letní filmová škola] ()

Razz 

všechny recenze uživatele

Plný Amfteáter. Slovenská predpremiéra. Ľudia sa počas filmu smejú. Pred filmom bučia pri zmienke o Kotlebovi. Po filme nadšene tlieskajú. Desať minúť po skončení mi to dochádza. Toto nie je film o neonacizme. Toto je reality šou, za ktorú by sa nehanbila žiadna bulvárna televízia. Vytiahnuť na scénu človeka s nízkym IQ, zmäteného, no nie nebezpečného a jeho podivné okolie, zosmiešniť ho a odkopnúť - to je metóda, akú zvolili tvorcovia. Nie nič odvážne, ani novátorské, ani poučné. Skôr smutné. A smutné aj to, že sme sa na tom chvíľami smiali. Pretože z tejto nadradenosti sa rodí odvrátená strana našej spoločnosti. Najlepší komentár: Marigold ()

Sidenius 

všechny recenze uživatele

musím říct že po super marketu a radaru mi Vít Klusák moc nebavil, pak přišel Matrix AB a to mi zase přišlo jako poměrně hezky zdokumentovaná svinstva agenta Bureše. Svět podle Daliborka je někde mezi. Dle mě né úplně o ničem, ale také to není dokumentární perla, asi ani být nemůže. Z pozice o čem film je nelze ani běžně zařadit do klasického doku nebo klasicky hraného filmu. Ačkoli se při projekci v ČR každý smál, zahraniční novináři hovořili o vtipném dokumentu - já osobně měl chvíli mráz a moc se nesmál. Daliborka je mi v podstatě líto, nezadrhává, nemluví špatnou češtinou, má i rádoby básnické střevo, ale díky výchově a nezájmu, špatným vzorům atd. z něj vyrostlo toto. ()

M.Pazzina 

všechny recenze uživatele

Jedná se vlastně o novodobé Homolkovi, viz. poslední scéna a hláška o sbírání kamenů. Vynechal bych ty debaty o tom jestli je to hraný film nebo dokument, prostě je to film a skvěle vymyšlenej(Od kamery až po hudební motiv). Je to komedie, ale i sonda, ne do duše neonacisty, ale spíš do duše lidí z nejnižší spol. vrstvy. Jsou tam momenty, kdy umíráte smíchy ( např.Daliborova videa), a kdy vám běhá mráz po zádech (odmítaní holokaustu). Určitě stoji za to film vidět. ()

jizvoun 

všechny recenze uživatele

Tohle dílo rozhodně není pohled na český neonacismus, není to ani objektivní dokument. Je to film s několika psychicky nemocnými herci, které si režisér záměrně vybral, aby si nad nimi mohl léčit nějaký svůj komplex. Rozhodně mi přijde, že některé ze scén byly předem zinzcenované. Hlavní protagonisté to buď dobře zahráli nebo to jsou opravdu duševně nemocní lidé, co potřebují pomoct, ne vystavovat na obrazovky. Kdo inteligentní by před kamerou, jejíž záznam uvidí půlka národa, štěkal do telefonu, hajloval nebo potíral svojí matku nutelou a natáčel její imaginární smrt, aniž by si současně neuvědomoval trestněprávní následky. Kdyby do toho Klusák nezasahoval jako na konci, myslím, že bychom si všichni o téhle smutné partičce sami udělali stejný obrázek, nicméně takhle to vyznívá, jako neobjektivní reality show. ()

jenspifa 

všechny recenze uživatele

Složitý tohle hodnotit... V rámci "pseudodokumentu" tohle asi nemá obdoby, protože tohle není pohled do života českého neonacisty, ale pohled do života českého debila. Možná tu hodím teď malej spoiler, ale popírat holocaust mě rozsekalo úplně nejvíc. Berte to jako komedii, protože pokud toto dílko budete brát vážně, ocitnete se ve špatném náladovém rozpoložení. 60% ()

Související novinky

43. Letní filmová škola začíná 28. července

43. Letní filmová škola začíná 28. července

18.07.2017

Největší prostor bude věnován švédské kinematografii, na kterou se zaměří blok Fokus. Ze Švédska přijedou také významní hosté: svou retrospektivu na LFŠ uvede Tarik Saleh, k němu se přidá i jeden z… (více)

Reklama

Reklama