Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V prosinci 1944, kdy už všichni věří, že Německo je poraženo a konec války se blíží, podniknou Němci poslední zoufalý protiútok na relativně klidném úseku fronty v Ardenách. Tanky plukovníka Hesslera se pokusí prolomit frontu s pomocí záškodnické jednotky v amerických uniformách a zničit strategicky důležitý most přes řeku Our. Podplukovník Kiley zjistí, že největší slabinou Němců je zásobování pohonnými hmotami. Chce obratným manévrováním dosáhnout toho, že Němci všechny zásoby spotřebují. Hessler však záměr prohlédne a s patnácti tanky vyrazí dobýt nedaleký americký sklad pohonných hmot. Právě tady se odehraje jedno z klíčových střetnutí slavné bitvy. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (195)

nash. 

všechny recenze uživatele

Poctivá válečná podívaná z doby, kdy k velké tankové bitvě nestačil jeden počítačem naklonovaný tank a v hlavní roli nebyly barevné filtry a digitální efekty, ale lidé, v tomto případě navíc v podání tehdejší hollywoodské elity. Pozornost na sebe strhává především skvělý Robert Shaw jako Hessler a výborný Hans Christian Blech jako jeho sluha Konrad a přestože byl průběh bitvy upraven tak, aby vyhovoval filmovým potřebám nechybí tu řada historických momentů (masakr u Malmedy). Průběh bitvy je přehledný jako celek i v detailech, dějových liniích i jednotlivých osudech mnoha postav z obou stran fronty. Fandové historie a vojenské techniky budou sice prskat nad historickou věrností i nepřesností vojenské techniky (ano, dokonce i mě připadalo, že mají Tygry nějaký podivný tvar), atmosféra bitvy je však strhující a hravě tyto nedostatky pohltí. ()

Apophis 

všechny recenze uživatele

Podle mého se jedná o nadprůměrný válečný film, který by bez diskuze dostal 5*, jenomže jsem na něm našel několik "ale"... Tak zaprvé: V Bitvě v Ardenách němci vyrukovali s tanky TIGER II (spojenci přeznívaný KING TIGER), jeden z nejlepších (né-li vůbec nejlepší) tank své doby (nepočítám další německé prototypy) a tanky typu Panzer IV H, nebo Panzer IV F-2. Ve filmu bylo sice hodně tanků, ale neviděl jsem tam ŽÁDNÝ z výše uvedených. Vyskytovali se tu jen spojenecké Shermany (bez připomínek) a pak nějaké podivné tanky, které byly sice krásně namalované (tvářily se jako německé tanky) ovšem v této bitvě NEMĚLI CO DĚLAT!!!!!! (můžete mi věřit, protože se o Německou těžkou techniku této doby zajímám) Jsem ochoten uznat, že sehnat dnes nějaký ten King Tiger může způsobit drobné potíže, ale podle mého se to dalo vyřešit lépe. Druhé ale se týká postavy Konráda (sluhy Heslera), která mi doslova šla na nervy! Nevím, o co se se scénáristi pokoušeli, ale jisté je, že se jim to ani v nejmenším nepovedlo (mám na mysli scény od Heslerova "...válka pokračuje...") Abych ale jen nekritizoval, musím pochválit herce, kteří hráli hlavní role, za jejich vynikající výkony. H. Fonda byl ve své roli více než přesvědčivý, R. Shaw se s rolí plk.Heslera sžil na výbornou a nesmím zapomenout na dobrý výkon T. Savalase. Dlouho jsem se rozmýšlel, jestli nedám Bitvě v Ardenách (za výše zmíněné nedostatky) 3*, ale myslím si, že herci si tu čtvrtou zaslouží... ()

Reklama

Petoss1 

všechny recenze uživatele

Ardénska protiofenzíva bola poslednou šancou na zvrátenie vojny v prospech Nemecka, či získať lepšiu vyjednávaciu pozíciu so spojencami. Totálne zaskočená a nepripravéna Americká armáda bola na pokraji zrútenia avšak podarilo sa jej nápor Nemcov odraziť a zablokovať. Tretia ríša sa začala rozpadať. Ohľadne filmu mám len dve výhrady a to že mohli lepšie zamaskovať americké tanky M26 Pershing za nemecké Tigre ( ruské filmy sú na tom oveľa lepšie a ich modely viac sedia skutočnosti), záverečná bitka určite bola natáčaná niekde typujem v Nevadskej púšti bolo to hneď jasné už z toho že tam nebol žiaden sneh alej aj z typických porastov ktoré tam rastú. Keby tieto veci boli dotiahnuté do konca tak by bol film ešte kvalitnejší. 85% ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Bolo pre mňa zážitkom opätovne si pozrieť jeden z nevydarených vojnových filmov. Akurát netuším, z akého dôvodu som ho pred pár rokmi považoval za mierne nadpriemerný. Nevyznám sa v technike tak ako tunajší odborníci, takže neviem ktorá technika nezodpovedala historickým udalostiam. Bolo by výborné, ak by toto bol jediný a hlavný nedostatok filmu. Vo filme dominujú Henry Fonda, Robert Shaw a istým spôsobom aj Telly Savalas, ktorého postavu si požičali z Hlavy 22. Bojové scény sú na zúfanie, dialógy písal niekto s modrou knižkou, zle boli vybrané lokácie, na spôsob velenia i manévre techniky sa mi ťažko pozeralo. Tento film by ma neoslovil, ani keby som predtým žiaden film z II. svetovej vojny nevidel. A videl som ich slušný počet. Včera som videl Báječných mužov ... a dnes Bitku v Ardenách. Oba spáchal Ken Annakin. Nedokážem pochopiť, ako tento režisér dokázal nakrútiť Najdlhší deň. ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele

Jedna z těch válečných klasik ze 60. - 70. let, které mě už od dětství nesmírně baví. Sice není zřejmě 100% historicky přesná, ale je tu hromada hereckých hvězd a výborné technické zpracování. Sem tam se přidá některá nechtěně humorná scéna (vedle vojáka vybouchne granát, a on až po pár sekundách odskočí a začne křičet :D), a sem tam i nějaký ten chtěný humor: "Tentokráte udělali chybu" - "Jakou?" - "Že mě nasrali" ()

Galerie (51)

Zajímavosti (23)

  • Pri obrane mesta Ambléve pripevnia americkí vojaci na tank nálože. V ďalšom zábere, keď od tanku utekajú, už na ňom nálože nie sú, ale v ďalšom zábere pred výbuchom sa znovu objavia. (tiradentes)
  • Na začátku jsou němečtí zajatci při předvedení do bunkru vybaveni puškami KAR 98 a první útočnou puškou na světě StG 44. Mimo jiné je zde vidět i americké pušky M1 Garant s granátometem M7. (Winster)
  • Kiley (Henry Fonda) létá průzkumným letounem Cessna L-19/O-1 Bird Dog. Tento typ se však začal vyrábět až v roce 1950. Ve filmu přestavuje ve válce používaný letoun Piper L-4 Grasshooper, kterému je vzhledově podobný. (Foxhound#1)

Reklama

Reklama