Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V prosinci 1944, kdy už všichni věří, že Německo je poraženo a konec války se blíží, podniknou Němci poslední zoufalý protiútok na relativně klidném úseku fronty v Ardenách. Tanky plukovníka Hesslera se pokusí prolomit frontu s pomocí záškodnické jednotky v amerických uniformách a zničit strategicky důležitý most přes řeku Our. Podplukovník Kiley zjistí, že největší slabinou Němců je zásobování pohonnými hmotami. Chce obratným manévrováním dosáhnout toho, že Němci všechny zásoby spotřebují. Hessler však záměr prohlédne a s patnácti tanky vyrazí dobýt nedaleký americký sklad pohonných hmot. Právě tady se odehraje jedno z klíčových střetnutí slavné bitvy. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (195)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Tento film je ve srovnání s jinými ze své doby naprosto nejslabší, protože průběh poslední nacistické ofenzivy na západě popisuje naprosto mimózně a zcela v rozporu s realitou (kritizoval jej proto i sám Ike), nadto náhradou za prznění skutečnosti nenabízí nějak silný příběh. Kromě toho užívá zcela neodpovídající bojovou techniku (M24 jako M4 Sherman, M47 jako Königstiger, transportér M3 jako SdKfz 251 atd.), závěr vypadá spíš jako někde z pouště než v mrazivém prosinci a tak dále. Ve srovnání s konkurenčním sovětským opusem Osvobození prohrává na celé čáře. Jedinou působivou scénou je zpěv Panzerlied. ()

tojowoeZNK 

všechny recenze uživatele

Jako malej sem to viděl snad několikrát a mám na to docela pohodový zážitky ale hodnocení sem si šetřil až na ted, abych byl objektivní tak výpravou kdesi ve Španělské poušti je to šílená mrdka a pro mě jako geografa dost nervující, vždyť Ardény jsou zalesněná vysočina podobná té naší.Na druhou stranu herecky je to hodně dobrý (hlavně Savalas) tak zůstanu na průměru. ()

Reklama

B4TM4N 

všechny recenze uživatele

Dokázali by Američané v dnešní době natočit takhle neideologicky objektivní válečné filmy, jako to uměli v 70. letech? Je rozhodně na zamyšlení, jak se v nynějším "čase svobody" paradoxně operuje s informacemi mnohem schématičtějším, konformistickým způsobem. Stejně jako například v Tora tora tora! je operace se střídáním optiky obou znesvářených táborů perfektně vyvážená a zcela se vyhýbá pitvořivému karikování "špatné" strany. O historickou akurátnost v těchto velkofilmech opravdu nejde a ničemu to nevadí. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Pre niekoho evidentne nadherny vojnovy velkofilm, pre mna len nudny priemer, ktory bol problem vobec dopozerat. Tematika II. svetovej vojny a zimnych mesiacov roku 1944 bola fajn, ale prvu hodinu sa nic dohromady nedeje, len odznie kopa prazdnych dialogov a divak si nema co pamatat a ani sa na co pozerat. Potom sa to trochu rozbehne, a herci ako Robert Shaw /From Russia with Love/, Dana Andrews /noiry Laura a Where the Sidewalk Ends/ a Telly Savalas /Dirty Dozen s Lee Marvinom a bondovka On Her Majesty Secret Service/ sice hraju na urovni, ale hereckych koncertov si divak nijako neuzije. Plus samozrejme Henry Fonda, ale mam coraz viac pocit, ze bol len lakadlom na masy, aby sa ludia chytili. Na mna jeho ucast teda vobec nezaposobila. Ken Annakin odviedol len zrucnu rezisersku rutinu. Pre mna vojnovy velkofilm, ktoreho popularitu som dodnes nepochopil. 50 % ()

lioncel 

všechny recenze uživatele

Pro mě naprosto zásadní událost .. asi nejlepší válečný velkofilm z takové té staré, zlaté americké kolekce o 2. světové válce : vynikající výpravu a obsazení měly tyto filmy téměř všechny .. patos a vůli Američanů porazit nepřítele také .. ale tady, podle mě poprvé a zároveň bohužel i naposled, pořádně ukázali, proti komu vlastně museli bojovat .. Na postavě plukovníka Hesslera (Robert Shaw) oddaného fanatického nacisty, ale zároveň nadaného vojáka a chytrého stratéga, majícího bezmeznou úctu a obdiv podřízených (nemyslím toho jeho putzflecka), můžeme vidět, proč ta válka byla tak strašná a úmorná, proč se bojovalo tak dlouho .. Když ho tankisté z jeho nové jednotky vítají a na jeho počest spustí ten svůj marš, člověka až mrazí ... Ostatně, dnes už se oficiálně přiznává, že kdyby Němcům tenkrát nedošly pohonné hmoty, válčilo se na západní frontě o pár týdnů déle ... Paráda film! ()

Galerie (51)

Zajímavosti (23)

  • Ve 119. minutě čte německý velitel americkou odpověď na výzvu ke kapitulaci a zazní: "Blázne!" Ve skutečnosti však generál McAuliffe do odpovědi uvedl: "To the German Commander. Nuts! The American Commander!" v překladu "Německému veliteli: Prdlajs! Americký velitel!" (tulakfelix)
  • Kiley (Henry Fonda) létá průzkumným letounem Cessna L-19/O-1 Bird Dog. Tento typ se však začal vyrábět až v roce 1950. Ve filmu přestavuje ve válce používaný letoun Piper L-4 Grasshooper, kterému je vzhledově podobný. (Foxhound#1)
  • Film byl natočen systémem UltraPanavision 70 s extrémním poměrem stran 2,76:1. (warner)

Reklama

Reklama